Türkiye'nin gastronomi alaninda en önemli kentlerinden olan Adana'da basta kebapçi ve dönerciler olmak üzere birçok isletmede eleman sikintisi yasaniyor. Pandemi döneminde birçok eleman sektör degistirdigi için su anda kebap ve dönerciler günlük 150-200 lira yevmiye verip sigortasini da yaparak çalistiracak garson, komi, bulasikçi, usta ve kurye bulamiyor.
“Sektörde yüzde 70'lik is gücü kaybi yasandi”
Tüm Restoranlar ve Turizmciler Dernegi (TÜRES) Adana Sube Baskani Biral Serttas, pandemi döneminde elemanlarin sektör degistigini söyleyerek, “Pandeminin ilk döneminden bu yana yiyecek-içecek sektöründe yüzde 70'lik is gücü kaybi yasandi. Bu is gücü kaybinin ciroya ve personele etkisi oldu. Örnegin 5 kisi çalisan tezgah 2 usta çalismaya devam etti. 3 usta ise ya sektör degisti ya da ücretsiz izinle tolere edildi. Ustalarimiz artik sektör degistirmeye basladi. Kimisi telefoncu, kimisi de Rent A Car isletmeye basladi. Bu da ustalarimizin is hayatindan kopmasina neden oldu” diye konustu.
“Elemanlarin çogu turizm sektörüne kaymaya basladi”
Günlük 150-200 lira arasinda para vermelerine ragmen eleman bulmada sikinti yasadiklarini belirten Serttas, “En son yaz ayindaki açilmalarda ise turizm sektöründeki canlilik nedeniyle elemanlarin çogu turizm sektörüne kaymaya basladi. Tüm Türkiye'de ciddi bir usta ve isçi sikintisi yasadik. Su anda ortalama 150-160 liraya çalistirdigimiz personel 200-220 liraya çalisiyor. Paket döneminde ise paketçilerde ciddi bir sikinti yasadik. Insallah turizm döneminden sonra personel sayisinda rahatlayacagiz diye düsünüyoruz” dedi.
“Ciddi paralar vermemize ragmen isçi bulamiyoruz”
Tavuk dönerci Mehmet Ikram Tas ise dolgun maasa ragmen kimsenin henüz basvuru yapmadiklarini belirterek, “Gerçekten eleman bulmada sikinti yasiyoruz. Eskiden eleman bollugu vardi son zamanlarda yemek sektöründe eleman bulamiyoruz. Çalisan arkadaslarimiza 150-200 lira arasinda yevmiye veriyoruz. Sigortasini yapiyoruz ve yeme-içme de bize ait olmasina ragmen personel bulamiyoruz. ‘Türkiye'de is yok' deniyor ama biz isçi bulamiyoruz. Insanlar ‘Is yok, is yok' diyor ama yemek sektöründe herkes personel ariyor. Bunun içerisinde garson, komi, bulasikçi, usta ve kurye ariyoruz. Ciddi paralar vermemize ragmen isçi bulamiyoruz” ifadelerini kullandi.