Tarihi yapi, Adiyaman'in Bogazkaya köyünde tesadüfen bulundu. Haci Güngör isimli vatandas kayin babasina ait bahçeye yaptiklari tuvalet için fosseptik çukuru kazarken bir delik fark etti. Deligi genisleterek içeri baktiklarinda tüneli fark etti. Durumu Müze Müdürlügü yetkililerine bildirdi.
Adiyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan ve beraberindeki görevliler, ihbar üzerine belirtilen yere geldi. Belirtilen tünele girmek için Müze Müdürü Mehmet Alkan ve görevlileri, bir insanin girebilecegi kadar açilan delikten iple sarkarak asagi inildi.
Tünele girildiginde yer yer çökmelerin oldugu fark edildi. Bu çökmelerin bölgede daha önce yapilan su sondaji nedeniyle meydana gelmis olabilecegi tahmin ediliyor.
Tünel içerisinde incelemede bulunan Alkan ve görevliler, tünelin yaklasik 80 metre uzunlugunda oldugu, 3 kola ayrildigini tespit etti. Çökmelerden dolayi tünelin tam uzunlugu tespit edilemedi. Genisligi 5 metreden fazla olan tünelin askeri amaçla kullanilmis olabilecegi ifade ediliyor.
Müze Müdürlügünün, tünel yapisinin tescili için Sanliurfa Kültür Varliklarini Koruma Kuruluna basvuracagi ögrenildi.
Adiyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan, fosseptik çukuru kazarken ortaya çikan yapiyla ilgili alinan ihbar üzerine olay yerine geldiklerini belirterek, “ Fosseptik çukuru kazarken vatandasin denk geldigi çukur ile ilgili yapilan ihbar üzerine buraya geldik.
Incelemeler sonrasinda içeriye girdik. Içeride de bir tünel yapisinin 3'e ayrilmis sekilde gördük. Bölgede daha önceleri sondaj çalismasi yapildigi için, tünelin içerisinde yer yer çökmeler olusmus. Insan eliyle yapilmis olan izleri gördük. Ortaçag dönemine ait olan bu tünel yapisi önemli bir yapi olarak karsimiza çikiyor. Yaklasik 80 metre uzunlugunda, diger 2 tünelde 20 metre uzunlugunda fakat çökmeler olustugu için net bir uzunluk veremiyoruz” diye konustu.
Çukuru kazarken tüneli fark eden Haci Güngör ise, tüneli fark eder etmez yetkililere bilgi verdiklerini ifade etti.