EY Endüstrilerin Gelecegi 2021 Arastirmasi’na göre pandemi sirketlerin 5G ve IoT’a olan ilgilerini artirdi. Sirketler 5G’nin gelecek 5 yillik içinde süreçlerin yeniden yapilandirilmasinda bir firsat olusturacagini öngörüyor. Bununla birlikte sirketler 5G stratejilerine hitap edecek dogru hizmet saglayiciyi bulmakta güçlük çekiyor.
EY Endüstrilerin Gelecegi 2021 Arastirmasi’na göre pandemi sirketlerin 5G ve IoT’a olan ilgilerini artirdi
Sirketler 5G’nin gelecek 5 yillik içinde süreçlerin yeniden yapilandirilmasinda bir firsat olusturacagini öngörüyor
Sirketler 5G stratejilerine hitap edecek dogru hizmet saglayiciyi bulmakta güçlük çekiyor
Uluslararasi denetim ve danismanlik sirketi EY (Ernst & Young), global teknoloji, tüketici ve enerji sirketlerinin yeni nesil mobil iletisim teknolojisi 5G ve nesnelerin internetine (IoT) iliskin plan ve stratejilerini inceledigi Endüstrilerin Gelecegi 2021 Arastirmasi’nin sonuçlarini açikladi. Arastirma, ABD, Ingiltere, Fransa, Almanya, Hindistan, Avustralya, Çin, Japonya, Isviçre, Birlesik Arap Emirlikleri ve Avusturya olmak üzere 11 ülkeden 1.012 global sirkete iliskin bulgular içeriyor.
Arastirma sonuçlarina göre; Covid-19 pandemisi sirketlerin 71’nde mevcut dijital dönüsüm planlarini hizlandirdi, 52’sinin 5G ve IoT’a olan ilgisini artirdi. Sirketlerin 74’ünde ise 5G’nin gelecek 5 yillik içinde süreçlerin yeniden yapilandirilmasi için bir firsat olusturacagi öngörülüyor.
Katilimcilarinin 65’i yeni gelisen teknolojilerin pandeminin etkilerinden toparlanilmasinda kritik bir rol oynayacagini ifade ediyor. Buna karsin sirketlerin çogunun uygulamaya geçmede temkinli davrandigi görülüyor. Arastirma sonuçlarina göre sirketlerin yalnizca 17’si hâlihazirda 5G’ye yatirim yapiyor. Bununla birlikte 73’ü gelecek 3 yil içinde 5G’ye yatirim yapmayi planliyor.
Katilimcilarin 64’ü 5G stratejilerine hitap edecek dogru hizmet saglayiciyi bulmakta güçlük çekildigini belirtiyor. Katilimcilarin 74’üne göre, hizmet saglayicilarin güçlü bir yatirim çerçevesi olusturabilmek için tutarli bir 5G vizyonu sunmalari gerekiyor. 5G hizmet saglayicisi seçimi konusunda sirketlerin öncelikleri arasinda; yalnizca teknolojik fayda saglamanin yerine isbirligi yaklasimi (79) ve uçtan uca çözümler sunulmasi (30) yer aliyor.
Telekomünikasyon operatörleri dijital dönüsüm uzmanliklarini gelistirmeli
Arastirmaya katilan sirketlerin yalnizca 18’i telekomünikasyon operatörlerini dijital dönüsüm uzmani olarak tanimliyor. Arastirmada; organizasyonlarin 5G’yi dönüsüm gündemlerinin üst siralarina tasimalari ile birlikte dijital dönüsüm yetkinliklerinin gelistirilmesi gerektigine vurgu yapiliyor. Arastirma katilimcilarinin 51’i BT hizmetleri, 65’i ise uygulama/platform saglayicilarini dijital dönüsüm uzmanlari olarak görüyor.
Katilimcilara 5G’ye iliskin en önemli öncelikleri soruldugunda, 36’si 5G’nin diger yeni gelisen teknolojilerle olan iliskisini kesfetmek oldugunu ifade ediyor. Bununla birlikte 38’i 5G’nin mevcut teknolojiler ve süreçlerle entegrasyonunun en önemli güçlük oldugunu belirtiyor.
EY Türkiye Risk Danismanligi Hizmetleri ve Teknoloji, Medya ve Telekomünikasyon Sektör Lideri Emre Besli arastirma sonuçlari ile ilgili su degerlendirmeyi yapti: “Organizasyonlar 5G, IoT ve diger yeni gelisen teknolojilerin barindirdigi potansiyelin farkinda, ancak hizmet saglayicilarin yetkinlikleri ile ilgili bazi endiseler bulunuyor. Telekomünikasyon operatörlerinin dönüsüm uzmanliklarini gelistirici adimlar atmalari bekleniyor. Sirketler is ortagi olarak hareket edecek ve uçtan uca çözüm saglayacak tedarikçilere ihtiyaç duyuyorlar. Bunun gerçeklesmesi için operatörler, 5G'nin saglayabilecegi is modeli yapilandirma imkânlarina odaklanirken, yeni ekosistem pozisyonlarini da kesfetmeliler”
Asya-Pasifik 5G yatirimlarinda önde
Arastirma sonuçlari Asya-Pasifik Bölgesi’ndeki sirketlerin 5G yatirimlarinda Amerika ve Avrupa’dakilere göre önde oldugunu gösteriyor. Asya-Pasifik sirketlerinin 78’i 5G’ye ya hâlihazirda yatirim yapiyor ya da 2-3 yil içinde yatirim yapmayi planliyor. Söz konusu oranin hem Amerika hem de Avrupa’da 71 oldugu görülüyor. Öte yandan arastirma sonuçlarina göre; Covid-19 pandemisi Asya-Pasifik’teki sirketlerin 27’sinin 5G ve IoT’a olan ilgisini artirirken, bu oran Amerika’da 13, Avrupa’da ise 15 seviyesinde.
Arastirma sonuçlari genel olarak bakildiginda Avrupa’daki sirketlerin 5G’nin potansiyelinin farkina varmada diger bölgelere göre geride kaldigini ortaya koyuyor. Avrupa’da sirketlerin 70’i, Amerika’da 75’i, Asya-Pasifik’te ise 80’i 5G’nin is süreçlerinin merkezinde yer alacagini öngörüyor.
“Tüm isletmeler genelinde 5G ve IoT'a açik bir ilgi oldugunu görüyoruz” diyen Emre Besli, “Bu ortamda hizmet saglayicilarin kendilerini müsterilerinin is ortagi olarak yeniden konumlandirmalari gerekiyor. Bununla birlikte 5G ile daha fazla deger yaratilabilmesi için her bir sirkete özel çözümler üretilmesi sart” degerlendirmesine bulundu.