Tarım ve Orman Bakanlığı geçtiğimiz haftalarda Türk limonlarının yurt dışına gönderilmesini geçici bir süreyle yasaklamış bir gün sonra bu kararın ertelendiği ve limon ihracatının yeniden serbest bırakıldığı açıklanmıştı. Fakat yeniden yapılan ihracatın ardından gelen haberler durumun hiç de beklenildiği gibi gitmediğini gösterdi. Türkiye'den ihraç edilen tonlarca limon bu kez sağlık açısından risk taşıyan maddeler içerdiği gerekçesiyle geri gönderildi.
Yapılan denetimler sonucunda limonlarda tespit edilen 'prochloraz' adlı kimyasal gıda ürünlerinde küflenme önleyici olarak kullanılan bir pestisit. Bu kimyasalın yasal sınırların oldukça üzerinde kullanıldığı belirlenmiş ve bu durum söz konusu limonların sağlığa zararlı olabileceği endişesini doğurmuştur. 'Prochloraz'ın yüksek dozda tüketilmesi insan sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir ve bu sebeple yasal sınırlamaların aşılması durumunda gıda güvenliği riske girebilmektedir.
Bulgaristan yapılan tespitler sonucunda zararlı maddeler içerdiği belirlenen limonları Türkiye'ye geri göndermiştir. Tarım ve Orman Bakanlığı söz konusu limonların geri alınmasının ardından güvenlik tedbirleri doğrultusunda imha edilmesi için işlemlere başlamıştır.
Bakanlık söz konusu olayın ardından limonların ithalatını gerçekleştiren firmalarla iletişime geçerek gerekli önlemlerin alınmasını talep etmiştir. Türkiye'nin küresel çapta önemli limon üreticilerinden biri olarak gıda güvenliği konusunda hassasiyetini sürdürmesi gerektiği vurgulanmıştır.
Bu olayla sınırlı kalmayan bir başka tespit Bulgaristan'da yapılan denetimlerde bir başka limon sevkiyatının yasaklı klorprifos kimyasalını içerdiği yönünde olmuştur. Klorprifos
tarım ürünlerinde böcek ilaçları olarak kullanılan bir kimyasal olup kullanımının birçok ülkede yasaklanmıştır. Bulgar yetkililerinin yaptığı bu denetimle birlikte söz konusu sevkiyat da geri gönderilerek Türkiye'ye iade edilmiştir.
Yaşanan bu olumsuz gelişmelerin ardından Tarım ve Orman Bakanlığı Türk limonlarının ihracatında daha sıkı denetimler uygulanması gerektiğini ifade etmiştir. Bakanlık Avrupa ve Orta Doğu gibi pazarlarda Türkiye'nin ürünlerine duyulan talebin yüksek olduğunu bu talebin güvenli ürünlerle karşılanması gerektiğini belirtmiştir.