Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde yargıda gerçekleşecek dev reform öncesi alınan kararları tek tek açıkladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen Yargı Reformu Stratejisi Tanıtım Toplantısı’na katılarak konuşma yaptı.
Başkan Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkan başlıklar ise şöyle:
Aziz milletim, yasama ve yargı organlarımızın saygıdeğer temsilcileri sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum. Sizlerin nezdinde ülkemizin dört bir yanında fedakarca görev yapan yargı mensuplarına selamlarımı sevgilerimi iletiyorum.
Bolu'da vefat eden 78 vatandaşımıza Allah'tan rahmet ailelerine baş sağlığı diliyorum. Tedavisi devam eden 10 kardeşimize de rabbimden şifa diliyorum.
Bu gazi mekana hepiniz hoş geldiniz. Dördüncü yargı reformunun adalet teşkilatımız ve ülkemiz için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Katkıda bulunanlara teşekkür ediyorum. Bizler adaleti devletin temeli gören geleneğin mirasçılarıyız.
Bin yıldır hakla hukukla yoğurduğumuz bu topraklar doğusundan batısına iyilikle erdemle yeşerttiğimiz yüksek adalet şuurumuzun en yakın şahididir. Adalet sistemimizin tüm unsurları ile hızlı ve etkili şekilde işlemesi milletimizin her ferdini yakından ilgilendiriyor. Etkinlik kadar adaletin gecikmesinin de vaktinde tecelli etmesini her fırsatta vurguluyoruz. Yargı makamı itibarına halel gelmemesi bizim için her türlü mülahazanın üzerindedir. 2002'den beri bu konuda büyük hassasiyet gösterdik. Üstünlerin hukukunun egemen olduğu vesayetçi yapıdan adil yargı sistemine geçiş sağlanmıştır.
Siyasi ve ideolojik kimlikleriyle, ekonomik statüleri sebebiyle bazı insanların hukuk önünde ayrıcalıklara sahip olduğu günler artık geride kalmıştır.
Eski Türkiye'nin imtiyazlı çevreleri hazmetmekte zorlansa da vesayetçi yapıdan hukukun üstünlüğünü referans alan adil yargı sistemine geçiş sağlanmıştır. Kanunun verdiği yetkiyle hukuksuzlukların peşine düşen yargı mensuplarını kimse tehdit edemez, mahkemelere baskı kuramaz, yargı camiamıza parmak sallayamaz. Hiç kimse hukukun üstünde değildir. Suç işleyenler kim olursa olsun yaptıklarının hesabını bağımsız Türk mahkemelerine vermek zorundadır.
Geçmişte yargı mensuplarını terörde kaybetmiş ülke olarak yargı mensuplarının aileleri ile hedef gösterilmesini tasvip etmiyoruz. Yargı kararını eleştirebilirsiniz ama ana muhalefet de olsanız hukuk insanlarına yakışıksız biçimde tehditler savuramazsınız. Buna biz de izin vermeyiz, hedef haline getirilen yargımız da izin vermez.
Bugün 4. yargı reformu strateji belgesi ile sizlerin huzurundayız. Köklü değişiklikleri hayata geçirdiğimiz stratejiler birbirini tamamlar niteliktedir. Bu belgemiz diğer reform belgelerinin tamamlayıcısıdır. Bu belgemiz ile yargı bağımsızlığını tarafsızlığını güçlendirmeyi, yargılamaların zamanında ve makul sürede tamamlanmasını, öngörülebilir adalet sistemini oluşturmayı, verimliliği artırmayı, güven ve memnuniyeti yükseltmeyi, ceza adaleti sisteminin etkinlik ve caydırıcılığını tahkim etmeyi, dijital dönüşümü hedefliyoruz.
Geçtiğimiz dönemlerde adil yargılanma hakkı konusunda önemli reformlar gerçekleştirdik. Hak arama yollarını daha da güçlendirmeyi hedefliyoruz. Mağdur odaklı yeni politikaları uygulamaya alıyoruz. Uyuşmazlıkların kaynağında çözülmesi büyük önem taşıyor.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a "Adalet mülkün temelidir" yazılı tablo hediye takdim etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önce konuşan Bakan Tunç'un açıklamalarından öne çıkan başlıklar ise şöyle:
Bolu'daki otel yangınında ihmali ve kusuru olanların yargı önünde hesap vereceğinden hiç kimsenin şüphesi olmasın.
Son operasyonlar üzerinden yargı mensupları hedef alınıyor. Yargı organlarının bağımsızlığını koruma kararlığından hiç kimse rahatsız olmamalıdır.