Tarih: 16.08.2023 11:22

Veteriner hekimler 21 Ağustos'ta iş bırakıyor!

Facebook Twitter Linked-in

Ankara’da 3 Ağustos’ta Veteriner Hekim Ceren Eroğlu’na yapılan saldırı şiddet gerçeğini bir kez daha gündeme getirdi. Son dönemde artan şiddet olayları sonrası veteriner hekimler 21 Ağustos’ta iş bırakma kararı aldı. İş bırakma eylemi kapsamında veteriner hekimler, meslek kanununda düzenleme ve Sağlıkta Şiddet Yasası’na dahil edilmeyi talep edecek. 21 Ağustos günü acil durumdaki hasta hayvanlar için tedaviye erişim noktasında gerekli önlemler alındı.

 Veteriner hekimlere karşı şiddetin giderek arttığını ifade eden İstanbul Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, “Veteriner hekimler gıda kontrolünde çalışıyorlar. Halk sağlığı açısından gıda kontrolünde doğru karar verebilmek için baskı altında kalmadan, özgürce çalışabilmeleri gerekiyor. Bir gıda zararlıysa imha kararını mobbinge maruz kalmadan verebilmesi gerekiyor. Aksi halde toplum sağlığını riske atan çok ciddi sonuçlarla karşılaşabiliriz. Örneğin salgın hastalıklar, zehirlenmeler gibi tehlikeli durumlar ortaya çıkabilir. Yine aynı şekilde kliniklerde ve belediyelerde çalışan meslektaşlarımız teşhis ve tedavilerini yaparken baskı altında kalmadan çalışmaları gerekiyor. Maalesef bunlar olmuyor ve veteriner hekimlere şiddet giderek artıyor” dedi.

“ŞİDDET OLAYLARININ BİR KISMI MESLEKTAŞLARIMIZ TARAFINDAN AÇIKLANAMIYOR”

 Veteriner hekimlerin maruz kaldığı şiddetin yeterince gündeme gelmediğini de sözlerine ekleyen Arslan şöyle devam ediyor:

 “Doktorlara yönelik şiddetin gündeme gelmesi çok önemli ama veteriner hekimler de son yıllarda en az doktorlar kadar şiddete maruz kalıyor ve bu gündeme gelmiyor. Şiddet olaylarının bir kısmı meslektaşlarımız tarafından açıklanmıyor, açıklanamıyor. Meslek örgütlerine yaşanan şiddet olaylarını aktarmıyorlar ve biz de kamuoyuna duyuramıyoruz. Bu konuda ciddi bir sorun yaşıyoruz. Biz meslek grubu olarak birlikte davranmakla ilgili olarak yeni yeni adımlar atmaya başladık. İlk defa bu kadar yaygın bir şekilde herkesin ‘yeter’ dediği bir noktaya geldik. O bakımdan oldukça önemli bir katılımla kamuoyuna yaşadığımız mağduriyeti anlatmak ve yetkililerin bu konuda çözüm bulmalarını sağlamak için bir basın açıklamasıyla beraber 1 gün iş bırakıyoruz. Bütün meslektaşlarımız katılacaktır. Çünkü bu şiddet türünün yaygın bir etkisi var” diye konuştu.

75 YILDIR ALDIĞIMIZ FİİLİ HİZMET ZAMMI İPTAL EDİLDİ

Veteriner hekimlerin uzun süredir kayıplar yaşadığını ve iyileştirmelere yönelik uygulamaların dışında tutulduğunu da dile getiren İstanbul Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, “Bir somut örnek vermek istiyorum. Fiili hizmet zammı diye bir hakkımız var. Fiili hizmet zammı 1 senelik çalışma için 2 ay emeklilik süresinin tanınmasıdır. Bu bize 1949 yılında tanındı. Çünkü biz zoonoz hastalıklara karşı çalışan riskli bir meslek grubuyuz. Ölüm tehlikesiyle karşı karşıya çalışıyoruz. 2006 yılında Anayasa Mahkemesi eşitlik ilkesine aykırıdır, diğer sağlık çalışanlarına da verilmelidir gerekçesiyle iptal etti. 75 yıldır aldığımız fiili hizmet zammı iptal edildi ve diğer meslek gruplarına verildi. Bunu alan nadir meslek gruplarından biriydik. Yine benzer şekilde 657 sayılı kanunda veteriner hekimler sağlık çalışanı olduğu halde sağlık çalışanlarına yapılan özlük haklarındaki ve ücretlerdeki iyileştirmelerde kapsama alınmadık. Çünkü Sağlık Bakanlığı bünyesinde değil Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde çalışıyoruz. Aynı şekilde teknik kısımda da mühendis olmadığımız için mühendislere yapılan iyileştirmelerin kapsamına alınmıyoruz. Böyle olunca biz sürekli bir hak kaybı yaşadık” şeklinde konuştu.

21 AĞUSTOS’TA HAYVAN SAHİPLERİ NE YAPACAK?

 21 Ağustos’ta hasta ve acil durumlara karşı önlem aldıklarını söyleyen Arslan, “İş bırakma kararımız sonrası sosyal medyada linçler başladı. Biz her şeyden önce mesleğimiz için yemin etmiş hekimleriz. Biz böyle bir eylemi planladığımızda hasta olan veya tedavisi devam eden hayvanlarla ilgili önlemler alıyoruz. Biz bu durumu kurumlarımıza bildirdik. Acil ve kritik durumda olan hayvanları gözeterek bu eylemi gerçekleştiriyoruz. Bizim memurlar gibi günün 8 saati çalışmak gibi bir şansımız yok. Her an telefonumuz açık olmak zorunda. Hemen hemen her şehirde 24 saat açık hastane ve polikliniklerimiz var. 21 Ağustos’ta herhangi bir hayvan sahibinin acil bir durumda veterinere ulaşamaması söz konusu değil. Bunlarla ilgili önlemleri alıyoruz. O bakımdan kimsenin kaygısı olmasın” açıklamasında bulundu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —