Tarih: 17.12.2024 15:31

Suriye'li kadın, Birleşmiş Milletler Suriye özel temsilcisine ayakkabısını fırlattı

Facebook Twitter Linked-in

Pedersen’in Sednaya Hapishanesi ziyareti sırasında yaşanan “ayakkabı protestosu” ise BM’nin eylemsizliğine tepkinin sembolü oldu. Avrupa Birliği ise Şam’daki diplomatik faaliyetlerine yeniden başlama kararı aldı.

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, Pazartesi günü Şam’da Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) lideri Ahmet el Şaraa, diğer adıyla Muhammed Colani ile görüştü. Beşar Esad rejiminin devrilmesinin ardından gerçekleşen bu görüşme, Pedersen’in Şam’a yaptığı ilk ziyaret olarak dikkat çekti.

Görüşmede Suriye’nin yeniden inşası, toprak bütünlüğü ve mültecilerin dönüşü konuları ele alındı. Colani, BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararının güncellenmesi gerektiğini vurguladı ve “ülkenin ekonomik kalkınması için hızlı ve etkili iş birliği” çağrısı yaptı.

Görüşmenin ardından Pedersen, Beşar Esad yönetiminin 'insan mezbahası olarak bilinen Sednaya Hapishanesi’ni ziyaret etti.

Pedersen, burada yaptığı incelemeler sonrası basın mensuplarına verdiği demeçte, “Hepimiz paramparça olduk. Burada yaşananlar hakkında söyleyecek söz bulamıyoruz,” ifadelerini kullandı.

SURİYELİ KADIN AYAKKABISINI FIRLATTI

Hapishanede bulunan bazı eski mahkûmlarla görüştüğünü söyleyen Pedersen, onların anlattıklarının “tarifsiz bir dehşet” olduğunu belirtti ve mağdurların ailelerine saygılarını iletti.

Hapishaneden çıkarken Pedersen ve ekibinin, Seydnaya hapishanesinde bir yakınını aramak için gelen bir kadın tarafından önü kesildi.

Birleşmiş Milletler'in Suriye konusundaki eylemsizliğini eleştiren kadın, ayakkabısını çıkartarak sallamaya başladı. Pedersen 'BM' logolu arabasına sığınırken kadın, ayakkabılarını Pedersen'ın sığındığı arabaya fırlattı.

Pedersen, konvoy halindeki arabalarla hapishaneden uzaklaştı.

AB, ŞAM'DA FAALİYETE GEÇTİ

Avrupa Birliği (AB) Dış Politika Şefi Kaja Kallas, Salı günü yaptığı açıklamada AB'nin Şam’daki delegasyonunu yeniden faaliyete geçireceğini duyurdu.

Kallas, savaş sırasında Şam’da akredite bir büyükelçi bulunmadığını ancak şimdi bu misyonun tam kapasiteyle çalışmasını istediklerini belirtti.

Delegasyon başkanının pazartesi günü Suriye’ye gönderildiğini açıklayan Kallas, yeni yönetimle ve diğer gruplarla temasların başlatılacağını söyledi.

Almanya, ABD ve İngiltere, Esad rejiminin devrilmesinin ardından Suriye’de kontrolü ele geçiren Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) ile daha önce diplomatik temas kurmuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —