13-16 yaş grubundaki çocukların sosyal medya platformlarına erişimi artık ebeveyn onayı gerektirecek. 13 yaş altı çocukların sosyal medya kullanımına tamamen yasak getirilmesi planlanıyor. Bu uygulamanın çocukların internet ortamında maruz kalabilecekleri risklerin önüne geçmek adına hayata geçirilmesi bekleniyor.
Yeni düzenlemeler dahilinde Türk Ceza Kanunu’nun Özel Hayata ve Hayatın Gizli Alanına Karşı Suçlar başlıklı 9. bölümünde de değişikliğe gidilecek. Buna göre çocuklara yönelik cinsel istismar tehdit şantaj ve gizlice kayıt alma gibi suçlar daha ağır cezai yaptırımlarla karşılık bulacak. Sosyal medya platformları üzerinden çocuklara karşı işlenen suçların önüne geçilmesi amacıyla bu suçlar ağırlaştırılmış suç dahilinde değerlendirilecek.
Düzenlemenin bir diğer ayağını çevrim içi oyun platformları oluşturuyor. Oyunlarda çocukları ve gençleri koruyacak şekilde yaş sınırlaması uygulamaları zorunlu hale getirilecek. Sohbet penceresi gibi iletişim alanları çocuklara kapatılacak. Bu düzenleme ile çevrim içi oyunlarda çocukların yabancılarla iletişim kurarak istismar edilmesinin önüne geçilmesi amaçlanıyor.
YouTube Instagram TikTok ve Facebook gibi sosyal medya mecralarında video içerik yükleyen kullanıcılar için de yeni yükümlülükler getiriliyor. Buna göre kullanıcılar video yükleme sırasında içeriğin yaşa uygunluğunu gösteren bir ekranla karşılaşacak ve uygun yaş skalasını işaretlemek zorunda olacak. Bu kapsamda videolar “Çocuklara Özel” veya “Çocuklara Uygun Değil” gibi kategorilerde sınıflandırılacak.
Çocukların dijital bağımlılık ve siber zorbalık gibi sorunlarla karşı karşıya kalmasını önlemek amacıyla Ruh Sağlığı Yasası üzerinde de çalışmalar sürdürülüyor. Yeni yasa ile dijital bağımlılığın bireylerin fiziksel ve ruhsal sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinin önüne geçilmesi hedefleniyor. Aynı zamanda bu etkilerin kuşaklar arası aktarımına karşı da koruyucu önlemler alınması planlanıyor.