Son günlerde estetik operasyonlarla ilgili haberler gündemden düşmüyor. Estetik operasyon yaparken hastanelik olan hatta hayatını kaybeden insanlar var. Uzman isimler bu tür işlemlerin işin uzmanı tarafından yapılması gerektiğini ısrarla duyururken, merdiven altı merkezlerinde işlem yapanlar ve uzman isimlere yaptırmayanlar hayatlarını tehlikeye atıyor.
İşte tüm bunlarla ilgili uzman bir isimden dikkat çeken uyarılar geldi ve estetik yaptıracak olanları tek tek bilgilendirdi ve dikkatli olunmasını istedi.
Medyatava'ya konuşan Genel Cerrahi Uzmanı Profesör Doktor Mehmet Emin Güneş, botoksun nerelerde kullanıldığını, bu işlemi yaparken nelere dikkat edilmesi gerektiğini, botoksun zararla olup olmadığı yönündeki bütün soruları cevapladı ve merdiven altı estetik merkezlerine dikkat çekti.
Sağlık Bakanlığı geçtiğimiz ocak ayında cerrahi olmayan medikal işlemler hakkında bir yönetmelik çıkardı. Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?
Son derece yerinde bir karar. Bakanlık bu yönetmelikle cerrahi olmayan medikal işlemlerin sadece hekimlerin yapabileceğini söyleyerek günümüzde birçok komplikasyonlarla sonuçlanan merdiven altı uygulamaların önüne geçmiş oldu. Tıpta uzmanlık eğitim müfredatında bu eğitimi almış veya bakanlık sertifikasyon sürecinden geçmiş hekimler cerrahi olmayan medikal estetik uygulamalarını yapabilecekler.
Peki sizde bu sertifikasyon sürecinden geçmiş bir genel cerrahi hocası olarak botoks hakkında ne söylemek istersiniz? Botoks sadece medikal estetik alanında mı kullanılıyor?
Bildiğiniz gibi botoks, Clostridium botulinum adlı bakteriden elde edilen bir toksindir. Sinir uçlarında iletimi sağlayan maddelerin salınımını engelleyip, uygulandığı kas grubunda geçici kısmi felç yapar. Estetik ve kozmetik amaç dışında tedavi amaçlı uygulamalarda da kullanılır. Bunlar;
-Diş sıkma,
-El- ayak terlemesi,
-yemek borusunun akalazya gibi bazı motilite bozukluklarında,
-makat çatlağı olarak bilinen anal fissür gibi bazı anorektal hastalıklarda,
-nörolojide migren ataklarının sıklığını azaltılmasında,
-uygunsuz mesane kasılmalarında,
-kısıtlı endikasyonlarda obezite hastalarında mide botoks uygulamalarında kullanılabilmektedir.
Botoksun zararları nelerdir?
Özellikle yüz anatomisine tam hakim olmayan deneyimsiz ellerde bir takım yan etkiler görülebilmektedir.
-Gereğinden fazla enjekte edilmesinden kaynaklı fazla toksik maddeye maruz kalmak. -Uygulanan bölgede enfeksiyon oluşma riski
-Uygulanan bölgede kalıcı hasar kalması
-Yanlış uygulamaya bağlı olarak görsel bozukluk oluşması, göz kapağında geçici düşme geçici yan etkiler.
Botoks hakkında bilmemiz gereken en önemli konu, yanlış uygulamada botulizm denilen ölümle sonuçlanabilen sistemik bir hastalığa neden olabilir. Uygulanan botoksun ruhsatlı olup olmadığı, soğuk zincire uyulup uyulmadığı oldukça önemlidir.
Ayrıca sık yapılan botoks yüz kaslarında yüz kaslarında atrofiye neden olarak kaslarda incelmeye neden olur.
Botoks ve Dolgu Arasında Ne Fark Var?
Botoks ve dolgu genellikle karıştırılan iki farklı uygulamadır. Bu iki uygulamanın öncelikle içeriği farklıdır. Botoksta toksin kullanılırken dolguda insan vücudunda bulunan protein olan hyalüronik asit kullanılır. Dolgu yüzde volüm kaybı olan bölgelerde özellikle şekil bozukluğunun giderilmesi amacıyla kullanılır.