IMF Nisan ayı itibarıyla güncellenen Dünya Ekonomik Görünüm Raporunu yayımladı. Raporda yer alan verilere göre Türkiye ekonomisine dair büyüme beklentisinde yukarı yönlü bir revizyon yapıldı. IMF daha önce 2025 yılı için Türkiye’nin ekonomik büyüme oranını %2,6 olarak tahmin etmişti. Son değerlendirmelerde bu oran %2,7’ye çıkarıldı.
IMF raporunda yer alan bir diğer önemli başlık enflasyon beklentileri oldu. Türkiye için 2025 yılına ilişkin enflasyon oranı %35,9 olarak açıklandı. Bu oran mevcut ekonomik koşullar ve fiyat istikrarına yönelik beklentiler çerçevesinde belirlendi. Raporda 2026 yılına yönelik enflasyon tahmini %22,8 olarak yer aldı.
IMF’nin Türkiye için yayımladığı raporda işsizlik oranlarına dair projeksiyonlara da yer verildi. 2025 işsizlik oranı %9,4 seviyesinde tahmin edildi. 2026 yılı için bu oranın %9,2’ye gerileyeceği öngörüldü. İş gücü piyasasına yönelik yapılan bu tahminler ekonomik toparlanma süreci ve istihdam politikalarının etkileri doğrultusunda şekillendirildi.
Türkiye ekonomisinin dış dengelerine ilişkin yapılan değerlendirmelerde cari açığın GSYH oranı sabit tutuldu. IMF hem 2025 hem de 2026 yılları için cari açığın GSYH’ye oranını %1,2 olarak açıkladı. Yapılan tahminler Türkiye’nin dış ticaret dengesi enerji ithalatı ve döviz gelirleri gibi temel ekonomik göstergeler dikkate alınarak yapıldı.
Raporda Türkiye’ye dair yapılan olumlu revizyonlara karşın küresel ekonomik büyüme tahminlerinde düşüş gözlemlendi. IMF 2025 yılı için küresel büyüme oranını önceki raporunda %3,3 olarak açıklamışken bu oran son güncellemede %2,8’e çekildi. Bu düşüş dünya genelinde ekonomik belirsizlikler ticaret politikaları ve jeopolitik gelişmelerin büyüme üzerinde oluşturduğu baskılara bağlandı.
Uluslararası Para Fonu’nun yayımladığı bu son rapor ülke ekonomileri hakkında yapılan detaylı analizlerle dikkat çekiyor. Türkiye’ye ilişkin yapılan revizyonlar büyüme enflasyon işsizlik ve cari açık gibi başlıklar altında detaylandırıldı.