Aralık enflasyonunun belli olmasıyla emekli maaş zamlarına ilişkin oran da belli olurken, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz en düşük emeklilik aylığı ile ilgili çalışmanın Ocak ayı içerisinde muhtemelen tamamlanmış olacağını söyledi.
Gazetecilerle bir değerlendirme toplantısı gerçekleştiren Yılmaz konuyla ilgili olarak “Burada diğer ücretler artarken asgariyi olduğu gibi tutmanın doğru olmadığını düşünüyoruz” diye konuştu.
Ekonomi gündeminin farklı başlıklarını değerlendiren Yılmaz enflasyondaki gelişmelerle ilgili olarak da Ocak ayında olumlu anlamda baz etkisi olacağını söyledi. Yönetilen yönlendirilen fiyatlar konusunda enflasyonda mücadeleye mali politikalarla destek vermek adına akaryakıt ÖTV’sinin sınırlandığına dikkat çeken Yılmaz deprem harcamaları azaldıkça mali alanın artacağını belirtti.
Yılmaz, yeni asgari ücret rakamı ile memur ve emekliye refah payı verilip verilmeyeceğine ilişkin soruyu şöyle yanıtladı:
"Bazen asgari ücretli çalışan sayısına ilişkin oranlar da tartışılıyor, bizim elimizde kayıtlı olan SGK’lı çalışanlar var, orada kayıtlı çalışanların yüzde 42’si asgari ücretli görünüyor o da 6.7 milyon kişi yapıyor. Yani şu anda kayıtlı asgari ücretli 6.7 milyon, toplam istihdamımız ise 32 milyon 970 bin. Asgari ücret meselesinde biraz bu sorunun da olduğunu biliyorum, yani asgari ücretli 6.7 milyon gözüküyor, ama muhtemelen bundan daha düşük gerçek anlamda, çünkü asgari ücret üzerinden prim ödeniyor malum, işte birtakım yükümlülükler getiriyor. O yüzden asgari ücretle gösterip, başka şekillerde ücret veren işletmeler olduğunu da biliyoruz, buna da eksik kayıtlılık diyoruz. Biz tabii kayıt dışılıkla da, eksik kayıtlılıkla da mücadele ediyoruz.
Asgari ücretle ilgili söyleyeceğim ikinci husus şu: Altını hep çiziyoruz bu bir taban ücret, bunun üstü bir limit söz konusu değil veya ideal ücret veya olması gereken ücret şeklinde bir hadise değil. Bundan aşağı olmaz dediğimiz bir ücret dolayısıyla, birçok metropolde, belli sektörlerde, belli büyüklerdeki firmalarda zaten fiili ücretlerin daha yüksek olduğunu hepimiz biliyoruz. Burada asıl problem asgari ücrette daha az gelişmiş bölgeler, küçük ölçekli işletmeler ve emek yoğun sektörler. Bunlar asıl bunun baskısını daha fazla hissediyorlar. Ama biz her zaman söylüyoruz, burada verimlilik çok önemli. Verimlilik arttıkça ülkenin toplam faktör verimliliği, işletmelerin de işletme bazında verimliliği arttıkça aslında daha yüksek ücretin de zemini oluşmuş oluyor.
Yılmaz, enflasyondaki gelişmeler ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) para politikası patikasıyla ilgili değerlendirmelerde de bulundu.
Yılmaz, “Enflasyonun ana eğiliminde aşağıya doğru bir eğilim, gidişat oluşmuş durumda. Bu da tabii Merkez Bankamızın politikasını etkileyecektir, başka türlü düşünmek de mümkün değil. Ama faiz politikası dışında da enstrümanları var Merkez Bankamızın” dedi.
Yılmaz kur rejimini değiştirmek gibi bir hedeflerinin olmadığını ancak bunun spekülatif hadiselere müdahale edilmeyeceği anlamına gelmediğini de ekledi. Yılmaz kurda bir seviye hedefleri olmadığını da vurguladı. Yılmaz faiz indirimlerinin mevduat faizlerine daha fazla yansıyacağını düşündüklerini de ifade etti.
TCMB’nin 2025 para politikası metninde tamamen son vermeyi planladığı kur korumalı mevduatla ilgili olarak Yılmaz da benzer mesajlar verdi.
Yılmaz, “2025 yılı içinde herhalde artık bunu fazla konuşmamaya başlarız, tam tarih vermem mümkün değil ama aşama-aşama zaten bunun cazibesi kalkıyor. Önemli olan kamuya bir yükümlülük getirmemesi. O yönde de zaten önemli adımlar atmış durumdayız. Bence bugün geldiğimiz noktada artık KKM’nin etkisi büyük oranda azaldı” dedi.
Yılmaz vergilerde ise çalışmaların büyük oranda yapıldığını belirtti. SGK ile ilgili olarak da Yılmaz gündemlerinde kapsamlı bir SGK reformu olmadığını söyledi.
Yılmaz, enflasyonun arz tarafında gıda, konut ve enerjiyle ilgili olarak önemli inisiyatifler geliştirdiklerini söyledi. Yılmaz, gıda arzı için sulama projelerine destek verdiklerini belirtirken, özellikle metropollerden başlamak üzere sosyal konut üretiminin artırılacağını belirtti.
Yılmaz istihdam destekleriyle ilgili de açıklamalarda bulundu.
Yılmaz, "Biz işletmelerimizin istihdamını korumak istiyoruz, programın asıl amacı bu. Cumhurbaşkanımız bunun ana başlığını açıkladı zaten, detaylarını tartışacağız. Ama düşündüğümüz şu: KOSGEB kanalıyla işletmelere bu desteğin ulaştırılması şeklinde, ama bürokrasi oluşturmadan çok hızlı, seri bir şekilde bu tespitleri yapıp işletmelerimize bu 2 bin 500’e kadar olan desteği sağlamak istiyoruz" dedi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, değerlendirmesinde ihracatçılara yönelik de önemli bir mesaj verdi.
Yılmaz, “İhracatçıların kazandıkları dövizlerin bozdurulmasında epey bir düşürdük oranı, yüzde 30’lara gelmişti, şimdi bunun da altında bir orana çekilebilir” diye konuştu.