ABD Adalet Bakanlığı Google’a bağlı Alphabet şirketine yönelik internet üzerindeki hâkimiyetini pekiştirdiği gerekçesiyle ‘tekelleşme’ davası açtı. Bu dava Google’ın arama motoru ve yapay zeka ürünleriyle ilgili stratejilerinin önemli etkiler yaratması beklenen bir süreç başlatıyor. Dava sonucunda şirketin bölünmesi gibi ciddi bir sonucun ortaya çıkabileceği belirtiliyor.
Davanın açılma sebebi olarak Google'ın tarayıcı satışı ve diğer rakipleri ile arama verilerinin paylaşılma talepleri yer aldı. Bakanlık birçok eyalet başsavcısı ile Google'ın varsayılan arama motoru olmasının iptal edilmesini de istedi. Apple gibi firmalarla yapılan bu anlaşmaların pazardaki rekabeti zayıflattığı ve yeni oyuncuların piyasaya girmesini engellediği savunuluyor.
Google DOJ tarafından önerilen yaptırımların Amerikan inovasyonunu olumsuz etkileyebileceği ve hatta ulusal güvenliği tehdit edebileceği görüşünde. Şirket Çin merkezli yapay zeka rakiplerinin giderek artan etkisini göz önünde bulundurarak ABD'nin teknoloji sektöründeki liderliğini koruyabilmesi için Google’ın güçlü kalması gerektiğini vurguluyor.
Davanın ilerleyen aşamalarında yapay zeka alanında faaliyet gösteren Perplexity AI ve OpenAI gibi şirketlerin temsilcilerinin de ifade vermesi bekleniyor. DOJ Google’ın yapay zeka destekli arama motorlarını kullanarak rakiplerin gelişmesini de engellediği öne sürüldü. Google Chrome için öne çıkmasını sağlarken arka planda büyük illegal adımlar attığı iddia ediliyor. Yapay zeka ürünleri Google’ın stratejilerinin önemli bir parçası haline gelmişken şirket bu alandaki yeniliklerin özgürce gelişmesi gerektiğini ileri sürüyor.
Açılan dava Microsoft’a karşı 20 yıl evvelinde açılan antitröst davası kadar hatta daha büyük bir suç olduğu iddai edildi. Google Meta Amazon ve Uber gibi diğer büyük teknoloji firmalarını da doğrudan etkileyebilecek olan bu dava sadece şirketin geleceğini değil tüm sektörün rekabet yapısını yeniden şekillendirebilir. Dava süreci üç hafta sürecek ve 9 Mayıs’ta tamamlanması bekleniyor.