Orta Afrika ülkesi Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde koronavirüs salgınının ardından yeni bir gizemli hastalık patladı. Hastalık tehlikeli boyutlarda... 50'den fazla kişinin ölümüne yol açan gizemli hastalık 2 içerisinde öldürüyor.
AP'de yer alan habere göre, Bikoro Hastanesi'nin tıbbi direktörü Serge Ngalebato, hastalığa yakalanan kişilerin büyük çoğunluğunun, belirtilerin başlamasından yalnızca iki gün sonra hayatını kaybettiğini açıkladı.
Kuzeybatı Kongo'da 21 Ocak'ta başlayan salgında şu ana kadar 53'ü ölümle sonuçlanan toplam 419 vaka kaydedildi.
"YARASA ETİNDEN KAYNAKLANMIŞ OLABİLİR"
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Afrika ofisi, salgının Boloko kasabasında üç çocuğun yarasa eti yedikten sonra kanamalı ateş belirtileri göstererek 48 saat içinde yaşamını yitirmesiyle başladığını duyurdu.
SALGINLAR ARTIYOR
DSÖ, 2022 yılında yaptığı açıklamada, kıtada hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıkların son on yılda yüzde 60'tan fazla arttığını bildirmişti.
Hastalığın ikinci salgını ise 9 Şubat'ta Bomate kasabasında görüldü. 13 farklı vakadan alınan örnekler, analiz için başkent Kinşasa’daki Ulusal Biyomedikal Araştırma Enstitüsü'ne gönderildi. Yetkililer, hastalığın kaynağını ve yayılma şeklini belirlemek için çalışmalarını sürdürüyor.
YENİ KORONAVİRÜS TESPİT EDİLDİ
Kovid-19 salgınına yol açan koronavirüsün kaza sonucu çıktığı iddia edilen Vuhan Viroloji Enstitüsündeki çalışmalarıyla tanınan Çinli virüs bilimci Şı Cıngli'nin öncülük ettiği araştırma ekibi, bulgularını uluslararası bilim dergisi "Cell"de yayımladı.
Araştırmacılar, Çin'in Hong Kong bölgesinde yaşayan "pipistrellus" cinsi Japon yarasalarında "HKU5" koronavirüsünün türevi olan yeni tip koronavirüs tespit etti.
İNSANA BULAŞABİLİR
Virüsün, SARS ve Kovid-19'a yol açan koronavirüsler gibi insan vücudundaki "anjiotensin dönüştürücü enzim (ACE2)" reseptörüne tutunma kabiliyetine sahip olduğuna dikkati çeken araştırmacılar, bu yüzden insanlara bulaşma riski taşıdığı uyarısında bulundu.
Araştırmacılar, yarasalardan aldıkları numunelerden yalıttıkları virüsün insan hücrelerini ve yapay olarak oluşturulan akciğer ve bağırsak organlarına benzer hücre yığınları ve dokuları enfekte edebildiğini gözlemledi.
Yeni tip koronavirüsün, yalnızca yarasa ACE2 reseptörüne değil insan ACE2 reseptörüne ve diğer türlerin hücrelerine tutunma kabiliyetine sahip olduğuna işaret eden araştırmacılar, bu durumun doğrudan veya başka bir tür aracılığıyla insana bulaşma riski yarattığının altını çizdi.
Araştırmacılar, "HKU5-CoV-2" adını verdikleri yeni tip koronavirüsün, orijinaline kıyasla reseptöre daha güçlü tutunduğunu ve bu nedenle türler arası bulaşma riskinin arttığını belirtti ancak Kovid-19'a yol açan "SARS-CoV-2"ye göre çok daha az etkili olduğunu, insan topluluklarında yayılma riskinin abartılmaması gerektiğini ifade etti.
Araştırmaya öncülük eden Dr. Şı Cingli, Çin'in güneyindeki mağaralarda yarasa kolonileri üzerine yaptığı saha araştırmalarıyla tanınıyor. Buralardan topladığı koronavirüs numuneleri ve diğer virüslerle deneyler yapan Şı, bu çalışmaları nedeniyle ülkesinde "yarasa kadın" olarak anılıyor.