DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça, kaçak elektrik kullanımıyla ilgili, "Bizim topraklarımızın üstüne baraj kurup sonra o barajlardan edindiğiniz elektriği bize fahiş fiyatlarla satmak sizin hakkınız değildir." dedi.
Ekonomiyi her yıl milyarlarca lira zarara uğratan kaçak elektrik kullanımıyla mücadele edilmeye çalışılıyor. Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde zirve yapan kullanım, büyük kayıplara neden oluyor.
Ekiplerin kaçak trafo ve tarımsal sulamayla ilgili denetimleri devam ederken DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça'dan Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurul kürsüsünden şaşkına çeviren bir açıklama yaptı.
Akça, Diyarbakır'ın kimsenin hamiliğini ve kimsenin sadakasını istemediğini belirtirken, "Diyarbakır yerelden kendi sorununa yetebilir bir yer." dedi.
Sözlerine devam eden Akça, Güneydoğu'daki barajların 'kendi toprakları' üzerine inşa edildiğini öne sürdü.
Akça, "O barajlardan edindiğiniz elektriği bize fahiş fiyatlarla satmak sizin hakkınız değildir." şeklinde konuştu.
DEM Partili Ceylan Akça'nın konuyla ilgili ifadeleri şöyle:
"Diyarbakır kimsenin hamiliğini istemiyor. Diyarbakır kimseden sadaka istemiyor. Diyarbakır yerelde kendi sorununa yetebilen bir yer ama merkezi yönetimi savunacaksanız vergilerimizin bize dönmesini sağlama mecburiyetindesiniz. Yazın uçuşlarımızı kesmek sizin haddiniz değildir. Bizim topraklarımızın üzerine baraj kurup sonra o barajlardan ürettiğiniz elektriği bize fahiş fiyatlarla satmak sizin hakkınız değildir."
Dicle Elektrik, Şanlıurfa ve Mardin'de kaçak elektrik kullananlar hakkında yasal işlem yapıldığını bildirdi.
Şirketten yapılan açıklamaya göre, kayıpsız ve kesintisiz enerji dağıtım hizmetine yönelik Şanlıurfa ve Mardin'de teknoloji destekli kaçak elektrik denetimleri gerçekleştirildi.
Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde yapılan denetimlerde, bir plastik eritme fabrikasının kayıt dışı kurulan trafo aracılığıyla günlük 1300 hanenin elektrik tüketimine eşdeğer kaçak elektrik kullandığı tespit edildi.
Vangölü Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (VEDAŞ), Van, Muş, Bitlis ve Hakkari'de yürüttüğü çalışmalarla 2013 yılından bu yana 500 bin haneye yetecek enerjiyi kayıp kaçak olmaktan çıkarmıştı.