Özel süreci detaylandırarak kamuoyunun merak ettiği iddialara netlik kazandırdı. Özel hukuki olarak kayyum olasılığının hiçbir zaman tamamen ortadan kalkmadığını belirtse de siyaseten böyle bir ihtimalin artık mümkün olmadığını vurguladı.
Özgür Özel 19 Mart tarihini işaret ederek söz konusu tarihte Cumhuriyet Halk Partisi’ne kayyum atanmasının planlandığını iddia etti. Bu planların bir bütün olarak yürürlüğe konulmak istendiğini belirten Özel İstanbul’da daha önce görev almış bir bakanın ve belediye genel sekreter yardımcısının adıyla bile hazırda bekletildiğini dile getirse de net bir kanıt bulamadı.
Özel CHP’nin kendi iç süreçleriyle bu adımları öne çıkardığını ifade etti. Partideki kurultay iradesine vurgu yapan Özel delegelerin bu müdahale riskini bertaraf ettiğini ve dışarıdan bir atamanın artık mümkün olmadığını söyledi. CHP için kayyumlar belli miydi? sorusuna doğrudan yanıt vermekten kaçınan Özel “Mutlaka bellidir ama artık oralara girmemek lazım” diyerek süreci daha fazla detaylandırmanın parti açısından anlamlı olmadığını belirtti.
Aynı röportajda ifadeye çağrılan bazı isimlere ilişkin sürece de değinen Özel Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü işlemlerin şeffaf olduğunu kaydetti. İstanbul’daki uygulamaların aksine gizli tanıkların kullanılmadığını belirten Özel savcılığın kimin adı geçerse onu ifadeye çağıracağını önceden bildirdiğini aktardı.
Kayyum hukuki anlamda belirli bir malın yönetilmesi veya özel bir işin yapılması amacıyla mahkeme kararıyla atanan kişidir. Bu kişiler vasi gibi vesayet makamları arasında yer alır vasiden farklı olarak sadece belirli işlerin yürütülmesinden veya mal varlığının idaresinden sorumludur. Genellikle usulsüzlük tespiti yapılan kurumlara ya da şirketlere devletin müdahale etmesi sonucu kayyum ataması yapılır.
Siyasi partilere kayyum atanması olağanüstü ve istisnai durumlarda gündeme gelir. Parti içi yönetim krizleri mahkeme kararları ya da anayasal düzeni tehdit edecek eylemler durumunda böyle bir uygulama teorik olarak mümkündür.