Bilim dünyası, 200 bin yıl önce nesli tükenen gizemli bir insan türünün keşfini duyurdu. Bu buluş, evrimsel tarihimize dair bildiklerimizi tamamen değiştirebilir. Yeni türün sırları, bilim insanlarını şaşkına çeviriyor!
Hawaii Üniversitesi Antropoloji Bölümü'nden Profesör Christopher J. Bae ve ekibi, Denisovalılar gibi geçmişleri halen çözülemeyen gizemli grupları da içeren, Çin’de bulunan bir fosilden yola çıkarak "Homo juluensi" adını verdikleri yeni bir arkaik insan türü bulmuş olabileceklerini açıkladı.
Araştırmacılar, "Doğu Asya’daki Geç Kuvaterner dönemine ait insan fosilleri, birden fazla farklı insan türünün varlığını ortaya koyuyor" açıklamasında bulundu.
Nature Communications'ta yayımlanan araştırma makalesinde, bu yeni türler arasında Homo floresiensis, Homo luzonensis, Homo longi ve en yenisi Homo juluensis'in yer aldığı kaydedildi.
Uzmanlar, "Analizler, Homo juluensis'in küçük gruplar halinde yabani atları avladığını ve yaklaşık 50 bin yıl önce ortadan kaybolmadan önce hayatta kalmak için taş aletler ve işlenmiş hayvan postları yaptığını ortaya koyuyor" açıklamasında bulundu.
Bu bireylerin keşfedilen önemli fiziksel özellikleri arasında ise büyük dişlerin ve kafaların bulunduğu ifade edildi.
Homo juluensis henüz tüm bilim dünyasında kabul görmüş değil. Londra Doğa Tarihi Müzesi’nden Chris Stringer, bu türün Homo longi ile örtüşebileceğini belirtirken, Wisconsin Üniversitesi’nden paleoantropolog John Hawks, bu adlandırmanın fosil kayıtlarını daha iyi sınıflandırmaya yardımcı olacağını savundu.