Mersin'in Aydincik ilçesi Pembecik Mahallesi ile Hatay'da devam eden orman yanginlari, 3 günlük müdahalelerin ardindan kontrol altina alindi. Yanginlarla ilgili Mersin'in Aydincik ilçesinde açiklama yapan Bakan Bekir Pakdemirli, 15 Temmuz Persembe günü sabah saatlerinde Mersin'in Aydincik ilçesinde yanginin basladigini belirterek, '50 saattir yangin devam ediyor. Bu yangina 3 uçak, 21 helikopter, 165 arazöz, 20 is makinesi, 21 su nakil araci ve diger kurumlarla beraber 850 personel müdahalemiz devam ediyor. Hava araçlarimiz su ana kadar 7 bin ton su atti. Kara araçlarimizla da 50 tonun üzerinde yani toplamda 57 bin ton civarinda su atmis olduk. Penbecik Mahallemizde 81 hanemizi tedbiren bosaltmistik. Can ve mal kaybi su anda yok. Tabi ki bazi ufak tefek hasarlar var. Ilk belirlemelere göre 1 metruk evde hasar var. 1 konut az hasarli, 2 konutta da agir hasarlar ile bazi seralarda hasar tespitlerimiz var. Tarim arazilerimizdeki hasarlarla ilgili tespit çalismalari da önümüzdeki günlerde baslayacak. Yaklasik bin 500 hektar alan bu yangindan etkilendi' dedi.
'4 kisi gözaltina alindi'
Yanginin kaynaginin enerji nakil hattindan oldugunun belirlendigin kaydeden Pakdemirli, 'Olayla ilgili 4 kisi gözaltina alindi. Sorusturmalari devam ediyor. Hatay'da çikan yanginda 39 saattir devam ediyor. 1 uçak, 4 helikopter, 64 arazöz, 12 is makinesi ve 140 personelle bu yangina da müdahale sürüyor. Bu yanginda yaklasik 200 hektar etkilendi. Tabi ki Hatay özelinde özellikle yollarin olmamasi, arazinin sarp olmasi, her 2 yangin özelinde de sicakligin yüksek, nemin düsük, rüzgarin yüksek olmasi negatif olarak yanginlarin seyrini etkiledi. Hatay'da can ve mal kaybimiz yok. Yanginin çikis sebebiyle ilgili de güvenlik güçlerimizin arastirmasi devam ediyor. Orman yanginlarinin söndürülmesi için devletimiz hiçbir masraftan kaçinmayarak geregini yapiyor. Tek bir agaca dahil biz paha biçilemeyecek sekilde çalismalarimizi sürdürmeye devam ediyoruz. Anayasanin 169. maddesine göre ormanlik alanlarla ilgili buralar yansa dahi buralarla ilgili farkli bir plan yapilmasi söz konusu olmaz. Yani özetle buralarda ne otel ne han ne hamam ne kervansaray yapilir ne de buralar imara açilir. Buralara ilk müsait ekim zamaninda yeniden agaçlandirilacaktir. Bakanligimizca ormanlik alanlarda belirlenen piknik alanlari disinda ates yakmayarak, tarla ve bahçe temizligi ile hasat sonunda anizlari yakmayarak ormanlarimizin korunmasina büyük katki saglamis oluruz' seklinde konustu.
' Mersin ve Hatay'daki yangin kontrol altina alindi'
Yanginlarda artik Insansiz Hava Araçlarini (IHA) kullandiklarini vurgulayan Pakdemirli, 'IHA'lar hem yanginin yönetimi hem yanginin tespiti açisindan son derece önemli. Ancak yangin tespitlerinde halen vatandaslarimizin bizlere arayarak bu konuda duyarlilik göstermeleri son derece önemli. Bu anlamda Alo 177'nin kullanimini son derece önemsiyoruz. Sükürler olsun ki hem Mersin'deki hem Hatay'daki yanginlarimiz kontrol altina alindi. Sogutma çalismalari sahada tek bir kivilcim kalmayana kadar devam edecek. Yanginlarimizin kontrol altina alindigini, yangin odaklarinin hepsinin çevrildigini, yanginin artik büyüme ihtimalinin çok nadir durumlar disinda kalmadigini söylemek istiyorum. IHA'lardan gelen görüntülere göre Hatay'da sicak hiçbir nokta yok, yani burada ciddi bir basari sagladik. Mersin'deki sicak noktalarin tespitini de yaparak, yer ekiplerine bunu ilettik. Bu 50 saatlik süre içinde sadece Mersin ve Hatay degil 32 orman ile 25'de kirsal yanginla mücadele etmek kaydiyla toplamda 57 yangina müdahale ettik. Bu yanginlardan gönül ister ki bir tek agacimizi kaybetmeyelim. Agaçlarin ötesinde tabii ki yaban hayatla ilgili de zaman zaman kayiplar yasayabiliyoruz. Yaban hayatin kayiplarindan dolayi da son derece üzgünüz' ifadelerine kullandi.
Mersin HABERI