Kültür ve Turizm Bakanligi tarafindan 2009 yilinda baslatilan kazi çalismalari, normallesme sürecinin baslamasinin ardindan yeniden devam ediyor. Kirikkale'nin Karakeçili ilçesindeki 'asagi sehir' ve 'yukari sehir' olmak üzere iki arkeolojik alandan olusan Büklükale mevkiindeki kazi çalismalarinda binlerce yillik tarih gün yüzüne çikartiliyor. Arkeolojik kazilar, sehrin Asur Ticaret Kolonileri döneminde de aktif rol oynadigini gösteriyor. Kizilirmak’in en dar kisminda konumlandirilmis sehir, Erken Tunç Çagi’ndan Osmanli Dönemi’ne kadar iskân görmüs ve her dönem dogu-bati geçis noktasinin üzerinde adeta dogal bir köprü görevi üstlenmis.
Kirsehir Ahi Evran Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Ögretim Üyesi ve Kazi Baskani Doç. Dr. Kimiyoshi Matsumura, IHA muhabirine yaptigi açiklamada, Büklükale mevkiindeki kazi çalismasinda, 5 bin yil önceki döneme ait yerlesim yerinin tespit edildigini söyledi.
'4 bin 5 bin önceki döneme ait yerlesim yeri burada tespit edildi'
Bu yilki kazilarda, 2700 önceki sur duvar üzerinde çalismalarini sürdürdüklerini ifade eden Matsumura, söyle konustu:
“Bu seneki amacimiz; arkada görünen bu Geç Demir Çagi’na ait. Milattan Önce 7’nci yüzyil, 2 bin 700 sene önceki sur duvarlari üzerinde çalisiyoruz. Buradaki zemindeki tabaka, milattan önce Hititlere ait bir tabaka. Bu Demir Çag üzerindeki çalismalari bitirip, asagidaki Hitit tabakasina girmeye çalisiyoruz. Simdi 3 takim grup halinde çalismalari sürdürüyoruz. Epey genis alanda mesela burada 40-60 metrekare içerisinde çalismalar yapiliyor. Simdiye kadar yapilan çalismada en yeni Osmanli dönemine ait yerlesim yeri, 4-5 bin yil önceki döneme ait yerlesim yeri burada tespit edildi. Bizim amacimiz yogun olarak Milattan Önce 2 bin. Burada büyük sehir vardi. Burada biz tepenin üzerinde su an çalisiyoruz. Bunun arkasinda batida bir ‘asagi sehir’ var. Orada ticaret merkezi o dönemde varmis. Burada bir ticaret merkezi sehir üzerinde çalismalari yapmayi planliyoruz.”
'Dünyanin en eski cam sisesini bulduk'
Dünyanin en eski cam sisesini burada bulduklarini belirten Matsumura, “Çok çesitli malzemeler bulduk. Ama en çok en ilginç olani da Hititlerden önceki Asur Ticaret Kolonileri Çagi’na ait saray tespit ettik. Sarayin içerisinde simdiye kadar dünyanin en eski cam sisesini bulduk. Onun disinda orada bodrum oda tespit ettik. O bodrum odasinin içerisinde 3 bin taneye yakin kâseler bulduk. Bunlar o dönemde saray insa edilirken törenler yapilmis oldugunu, o törene 3 bin kisi katilmis oldugunu, oradan çikan o topraklari analiz ettigimizde de orada çok çesitli bitki kalintilari bulduk. Bu bölgede yetisemeyen bitki kalintilari da çikti. Çok genis-uzak yerlerle temas içinde oldugunu gösteriyor” ifadesini kullandi.
Kirikkale HABERI