ATO, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dilekçe Komisyonu Baskanligi, Hazine ve Maliye Bakanligi, Tarim ve Orman Bakanligi, Ticaret Bakanligi isbirligi ve katkilariyla düzenlenen “ Gida Israfinin Önlenmesi ve Gida Bankalarinin Yayginlastirilmasi/Etkinlestirilmesi Çalistayi”nin açilisi ATO ev sahipliginde yapildi. TBMM Dilekçe Komisyonu Baskani Mihrimah Belma Satir ve Hazine ve Maliye Bakan Yardimcisi Dr. Sakir Ercan Gül’ün katilimiyla ATO Duatepe Hizmet Binasi’nda gerçeklesen programa, ATO Yönetim Kurulu Baskani Gürsel Baran, ATO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi M. Ülkü Karakus, ATO Yönetim Kurulu Üyeleri Mehmet Fatih Çetinkaya ve Nihat Uysalli ile ATO Komite ve Meclis üyeleri katildi. Çevre ve Sehircilik Bakanliginin yürüttügü “Sifir Atik” projesini himaye eden Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in esi Emine Erdogan da çalistaya bir mesaj gönderdi. Nüfus artisi ve iklim degisikliginin gida üretimi üzerinde yapacagi olumsuz etkileri bertaraf etmek için önlem alinmasi gerektigine dikkat çeken Erdogan mesajinda, “Yarinin dünyasinda yasanabilecek olasi gida krizinin önüne geçmenin sirri, bugün gida israfina dur demektir. Bu çaba, insanligin bugünü ve yarinina yapilacak büyük bir hizmettir. Dolasiyla, bu konunun hem üreticiler, hem de tüketiciler noktasinda çok iyi anlatilmasi gerektigine inaniyorum. Mesajimizin, yediden yetmise tüm vicdanlara ulasmasi çok önemlidir” dedi.
'Çok sektörlü isbirligine ihtiyaç var'
TBMM Dilekçe Komisyonu Baskani Mihrimah Belma Satir, yaptigi konusmada komisyon olarak açlik, gida israfi ve kötü beslenme ile mücadele amaciyla yürütülen çalismalarin takipçisi ve destekçisi olmaktan gurur duyduklarini ifade etti. Satir, “Dünyada yoksullugun, açligin, gida güvensizliginin ve kötü beslenmenin ortadan kaldirilmasi için büyük ölçekli önlemlerin alinmasina ve çok sektörlü isbirligine ihtiyaç duyulmaktadir” dedi.
Gida israfinin önlenmesi konusunda önemli bir uygulama olan gida bankaciligi ile ilgili torba yasada bir düzenleme oldugunu ancak Türkiye’nin dinamiklerine uygun bir kanuna ihtiyaç bulundugunu kaydeden Satir, komisyon olarak konuyla ilgili kanun teklifi hazirliginda olduklarini bildirdi. Gida israfi konusunda bakanliklar, sivil toplum örgütleri, üreticiler ile ticaret odalarinin aktif çalismasi gerektigine dikkat çeken Satir, “Bu çalistaydan çikacak çiktilar bizim için çok degerli. Biz kanunu mecliste verecegiz, tabii ki teklifi veren biz olacagiz ama paydaslarin da bu teklifin en ideal sekilde çikmasi için destek olmasi lazim“ diye konustu.
Gida Bankalari’nin hem çevre dostu hem de gida arzini iyilestiren ve açligi engelleyen bir yardim organizasyonu oldugunu ifade eden Satir, “ Gida bankalari, gida israfini azaltarak çevreyi korumak yani sifir atik, gida güvencesinden yoksun insanlara gida destegi saglamak yani sosyal yardim, yerel düzeyde insani örgütler ile sivil toplumu güçlendirmek yani toplumsal dayanisma olmak üzere aç ayri fayda sagliyor” dedi.
Dijital tarim pazari geliyor
Hazine ve Maliye Bakan Yardimcisi Dr. Sakir Ercan Gül de konusmasinda, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan mart ayinda açiklanan Ekonomi Reform Programi içerisinde gida israfinin önlenmesi ve gida bankaciligi konularinin yer aldigini hatirlatarak, konuyla ilgili maddelerin hayata geçirilmesi için Bakanliklar ve paydaslarla çalisma içinde olduklarini belirtti. Gida israfinin önlenmesi ve gida bankaciligi konusunun ekonomi açisindan da önemli olduguna dikkat çeken Gül, “ Gida bankaciligi bir taraftan gida israfini önlerken diger taraftan sosyal yardimlasmaya da hizmet ediyor. Böylece ekonomiye ve toplumsal dayanismanin gelistirilmesine katki sagliyor. Fire oranlarinin altinda kalan bagislanabilir nitelikteki gidalari bagislayanlara vergi yönünden destek saglanacak. Yani bu bagislarin tamami gider ya da indirim konusu yapilacak” diye konustu.
Gida kaybi ve israfi ile mücadele çerçevesinde 2021 yili Haziran ayinda üç ayri çalisma yaptiklarini anlatan Gül, bunlardan birinin üretim, lojistik ve perakende sektörlerinde gida kaybini azaltmak için rehber dokümanlar olusturmak oldugunu söyledi. Ikinci olarak sebze meyve zayiatinin azaltilmasi amaciyla soguk zincir uygulamalarinin yayginlastirilmasina yönelik bir teblig yayinlandigini ifade eden Gül, üçüncüsünün de soguk zincir uygulamalarinin yayginlastirilmasi için Kredi Garanti Fonu’nun da içinde yer alacagi bir destek paketi olacagini söyledi. Reform gündemi çerçevesi içerisinde 2021 yili sonuna kadar gida bankaciligi sisteminin cazip hale gelmesini ve yayginlastirilmasina yönelik çalismalari tamamlamayi amaçladiklarini kaydeden Gül, “ Gida kaybinin ve israfinin azaltilmasi amaciyla 2021 yili sonuna kadar Dijital Tarim Pazari uygulamasi araciligiyla tarlada ve hallerde kalan ürünlerin alicilarla bulusturulmasina çalisilacak. Iletisim araçlarindan yararlanarak gida israfi konusunda farkindaligin artirilmasi saglanacak. Tarimsal üretimin planlanmasina katki saglanmasi amaciyla sözlesmeli üretim mekanizmalarinin gelistirilmesine yönelik eylemlerimiz olacak. Islenmemis gida fiyatlarinda aracilik maliyetlerinin düsürülmesine katki saglamak amaciyla, hal kanununda degisiklik yapilmasi da düsünülüyor” diye konustu.
ATO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi M. Ülkü Karakus ise sektörlerdeki gida israfinin önlenmesinin önemine dikkati çekerek, bunun için gida bankaciligi uygulamalarinin yayginlastirilmasi gerektigini söyledi. Kovid-19 salgin sürecinde Türkiye’nin gida ürünleri temininde herhangi bir sorun yasamadigini hatirlatarak, bununla gururlandiklarini ifade eden Karakus, “Pandemi sürecinde dünyanin birçok ülkesinde gida temininde sorun yasanirken Türkiye’de hiçbir ürüne ‘yok’ demedik. Türkiye’nin mamul madde bazinda hiçbir sikintisi yok, problem hammadde ve israf konusunda yasaniyor” diye konustu.
Programin açilisinda Tarim ve Orman Bakanligi Avrupa Birligi ve Dis Iliskiler Genel Müdür Yardimcisi Ahmet Volkan Güngören ile Hazine ve Maliye Bakanligi Ekonomik Programlar ve Arastirmalar Genel Müdürü Ahmet Yalçin Yalçinkaya da birer konusma yapti. Açilis programinin ardindan Bakanlik yetkililerinin moderatörlügünü üstlendigi çalisma masalarinda Ankara Ticaret Odasi’nin 1 No’lu Toptan Gida ve Ihtiyaç Maddeleri, 5 No’lu Hayvansal Üretim, 7 No’lu Gida ve Ihtiyaç Maddeleri Perakende Ticareti, 11 No’lu Tarim Ürünleri, 16 No’lu Ekmek ve Unlu Mamuller, 18 No’lu Sebze ve Meyveciler, 40 No’lu Pastacilar, Çikolata ve Tatlicilar, 48 No’lu Hazir Yemek Hizmetleri-Kantin Isletmeciligi, 58 No’lu Oteller ve Konaklama Tesisleri, 60 No’lu Restoran, Lokanta, Kafe Hizmetleri Meslek Komite ve Meclis üyeleri degerlendirmelerini aktardi.
Ankara HABERI