Günesin yasam için yararli etkileri tartismasiz olsa da günesten kaçinmak ya da günesle sinirli temasta bulunmak, saglik açisindan büyük önem tasiyor. Yaz mevsiminde günes isinlarinin deniz, havuz gibi nedenlerle cildi daha fazla yiprattigini vurgulayan Liv Hospital Samsun Dermatoloji Klinigi’nden Uzm. Dr. Nalan Saraç, günes isiginin cildin erken yaslanmasini artiran en önemli faktör oldugunu belirtti.
UV isini deri kanseri riskini artirir
Uzm. Dr. Nalan Saraç, “Cildimiz, vücudumuzu günes isigina ve zararli kimyasallara karsi koruyan, enfeksiyonu önleyen, D vitamini üreten bir kalkan gibi görev görmektedir. UV isini derideki kollajen ve elastik dokuya zarar verir. Kollajen yapisini bozar ve sarkmaya neden olur. Ayrica ciltte istenmeyen lekeler, çiller olusmasina yol açar, hatta deri kanseri olusum riskini de artirir. Nikotin, alkol, kötü beslenme, düzensiz uyku gibi etkenlerle de cildin yapisi bozulabilir. Cilt daha fazla kurur ve mat görünüm alir” diye konustu.
Esas kural cildi temiz tutmak
Cilt bakiminda esas kuralin, cildin yapisina uygun temizleyicilerle cildin temizlenmesi, nemlendirilmesi ve günesten korunmasi olduguna dikkat çeken Uzm. Dr. Nalan Saraç, “Deriye ulasan günes isinlarinin bir kismi yansir bir kismi da deri tarafindan emilir. Bu nedenle koruyucu önlemlerin hepsi birlikte uygulanmalidir. Bronzlasma derinin kendini koruma yöntemidir. Deri ne kadar bronz ise o kadar hasar almis demektir” seklinde konustu.
Kum ve deniz günes isinlarini yansitir
Yaz aylarinda herkesin günes koruyucu ürünleri kullanmasi gerektiginin altini çizen Uzm. Dr. Nalan Saraç, su uyarilarda bulundu: “Günesten korunmak için siki dokunmus, açik renkli giysiler giyilmeli, genis kenarli sapka ve günes gözlügü kullanilmalidir. Gölgede kalmak, günesin zararli etkilerinden tam olarak korumaz. Kum ve denizin günes isiklarini yansitacagi akilda tutulmalidir. 11.00-15.00 saatleri arasi günes isinlarina maruz kalmak dogru degildir.”
Günese çikmadan 20 dakika önce günes koruyucu kullanin
Günes koruyucularin UV isinlarini emme, yansitma ve dagitma yolu ile deriye ulasmasini engelledigini belirten Uzm. Dr. Nalan Saraç, “ Günes koruyucu kremlerin etkinligini günes koruma faktörü (SPF) belirler. Yaz aylarinda en az 30 koruma faktörlü kremler uygun olacaktir. Günesten koruyucu kremler günese çikmadan 20 dakika önce uygulanmali ve güneste geçirilen 2 saat sonunda ve yüzme gibi agir terlemeye sebep olan aktivitelerden sonra tekrar uygulanmalidir” ifadelerini kullandi.