Kentte her geçen gün artis gösteren günes enerjisi santralleri bir yandan ülke ekonomisine katki sunarken, bir yandan da cari açigi azaltma ve enerji dengesini korumayi sagliyor. Türkiye’de Van’dan sonra en çok günes enerjisi potansiyeline sahip olan Mus’ta santrallere ilgi artiyor. Merkeze 25 kilometre mesafede bulunan Tasoluk köyü yakinindaki 40 dönüm alanda 2 megawatlik enerji üretimi saglayan çimento fabrikasi, öz tüketim için 5.3 megawatlik yeni bir santralin kurulumu için hazirliklara basladi.
“Avrupa’da Portekiz ve Ispanya’dan sonra en büyük günes enerjisi potansiyeline sahibiz”
Mus’un ilk günes enerji santraliyle ilgili bilgi veren çimento fabrikasi tesis müdür yardimcisi Ahmet Güngör, sirketlerine bagli 2 günes enerji santralinin 2016 yilinda devreye alindigini söyledi. Türkiye’nin günes enerjisi anlaminda güzel bir konuma sahip oldugunu kaydeden Güngör, “Bunu kullanmak içinde elimizden geleni yapiyoruz. Avrupa’da Portekiz ve Ispanya’dan sonra Türkiye en büyük günes enerjisi potansiyeline sahip. Bunu kullanmamiz gerekiyor. Mus da Van’dan sonra Türkiye içerisinde en çok günes enerjisine sahip ilimiz olarak yer almaktadir. Su anda 5.3 megawatlik öz tüketim enerji santrali kurmaktayiz. Bunu tamamen fabrikamizda kullanacagiz” dedi.
“Dünyadaki en önemli sey su anda enerji”
“Enerjiniz varsa her seyi en iyi sekilde üretebilirsiniz, en uygun sekilde üretebilirsiniz” diyen Güngör, enerjinin olmadigi yerde her türlü maliyetin arttigini ifade etti. Türkiye’nin cari açigini azaltma ve enerji dengesini korumak adina günes enerjisi santrallerine destek ve önem verilmesi gerektigini vurgulayan Güngör, “Lisans almanin önündeki zorluklar kaldirilir ise Mus çok cezbedici bir il olabilir. Hatta bununla ilgili pozitif bir ayrimcilik yapilmali” diye konustu.
“Verimsiz tarim arazileriyle ülke ekonomisine katkida kullanabiliriz”
Mus’un cografya olarak özellikle kis mevsiminde çok agir bir bölgede oldugunu isaret eden Güngör, konusmasini söyle sürdürdü:
“Burada günes enerjisi santrallerini kur mus olursak bosa yatan tarim arazilerinin, verimsiz tarim arazilerinin ülke ekonomisine katkisini saglamis oluruz. Mus’ta ilk olarak biz 2016 yilinda günes enerji santralini devreye aldik. Günes enerjisi açisindan, verimlilik açisi bakimindan çok iyi. Bazen akillara su gelebiliyor; ‘kisin bu kadar uzun geçtigi yerde üretim olur mu?’ Endisesi olmasin çünkü havanin soguk oldugu zamanda enerji üretimi daha iyi oluyor. Enerji verimliligi kis dönemlerinde daha yüksek. Gün isigi oldugu müddetçe üretimimiz söz konusu. Tesisler ortalama olarak kendilerini 6 yilda amorti ediyorlar. 20 dönümlük bir araziye 1 megawatlik günes enerji santrali çok rahatlikla kurulabilir. Ülke ekonomisine de, kisinin kendi ekonomisine de çok ciddi anlamda katkisi var. Su anda halihazirda 2, yeni kuracagimiz 80 dönümlük alan üzerine de 5.3 megawatlik bir santral kurmayi hedefliyoruz. Buradaki teknoloji daha yeni bir teknoloji olacak. Daha küçük alanda daha büyük üretim elde etmeyi düsünüyoruz.”
Mus HABERI