Ülkelerinde kendi istedikleri mesleklerde çalisan ya da hayallerini gerçeklestirmek için egitim hayatini sürdüren birçok insan, 2011’de baslayan savasin aniden yayilmasiyla, canlarini kurtarmak için kaçarak sigindiklari ülkelerde farkli hayatlarda yasamaya çalisiyor.
VOA Türkçe ‘ye konusan Suriyeli Tarik Ömer, ülkesinden ayilmak zorunda kalmasiyla birlikte çok sevdigi ögretmenlik mesleginden de ayrilmak zorunda kaldigini belirterek, “Benim adim Tarik Ömer, Suriye’nin Rakka sehrinden 2016 yilinda Türkiye’ye geldim. Hatay’dan kaçak bir sekilde geçis yaptim. Çanakkale’de arkadaslarim vardi, ben de direkt buraya geldim. Bana yardimci olmaya basladilar. Daha sonra yavas yavas ben de Türkçe ögrenmeye basladim. Ben Arapça Dili ve Edebiyati bölümü mezunuyum. Suriye’deyken ögretmendim. Buraya geldigimde kendi meslegimde çalisma imkani bulamadim. Daha sonra insaat sektörüne girdim, bir sekilde ben de boya, alçi, saten meslegini ögrendim. Bu sekilde çalismaya devam ediyorum’’ dedi.
'Biz açliktan degil, savastan kaçtik'
Ülkelerinden ayrilmalariyla ilgili zaman zaman ön yargilarla karsilastiklarini ifade eden Tarik Ömer, sözlerini su sekilde sürdürdü: “Biz memleketimizden açliktan kaçmadik, iç savas var ve biz savas yüzünden memleketimizden ayrilarak buraya geldik. Ailem Suriye’de kaldi, ben yalnizim burada. Babam aslinda doktor, annem ise ev hanimi. Simdi bir köyde yasiyorlar, ben de imkan buldukça kendilerine buradan para gönderiyorum. Onlari çok özledim. Insallah bir gün karsilasiriz ve insallah bir gün görürüm ben onlari. Ben Suriye’deyken ögretmenlik yaptim. Meslegimi çok seviyordum, burada mecburen bir sekilde ekmek parasini kazanmamiz lazim diye bu isi yapiyorum. Insallah memleketime dönmek istiyorum. Oraya gidince meslegime tekrar devam edecegim. Herkese vermek istedigim bir mesaj var; kimse ülkemize karismasin artik. Herkes Suriye’den çiksin biz halk olarak sorunlari halledebiliriz.’’
'Bir gün mutlaka ülkeme dönerek hayalimi gerçeklestirecegim'
Savas sonrasi ülkesini terk ederek kaçmak zorunda kalan Suriyelilerden 24 yasindaki Samir Muhammed Ömer, hayallerinin yarim kaldigini belirterek, Türkiye’de yasadigi zorluklari VOA Türkçe ’ye söyle anlatti:
“Türkiye’ye gelisimiz biraz zor bir durum oldu. Aileden, memleketten uzak yalnizlik. Buraya geldigimde kimsem yoktu. En büyük sorunumuz dil bilmemekti. Burada aç kaldigimiz zamanlar oldu. Daha sonra insaatlarda çalismaya basladim. Suriye’de ögrenciydim. Savas nedeniyle egitimime devam edemedim. Bazi hayallerim vardi ama hepsi hayal oldu. Aileme bakmak için bir çare bulmak için Suriye’den çiktim. Daha sonra ise kendimi burada buldum. Ülkemdeyken hayalim okulumu bitirmekti, ben memleketten çikmayi bile düsünmüyordum. Türkiye’yi sadece televizyondan duymustum. Simdi bu hayat bitsin kendi hayatimiza dönelim diye elimizden ne geliyorsa yapiyoruz. Ailemize, ülkemize dönmek için mücadele ediyoruz ama maalesef çok zor oluyor. Eger hayat bir gün bana bir sans verirse, okulumu bitirebilirsem çok mutlu olurum ama bulundugumuz sartlarda bu biraz zor olacak. Ama yine de bir gün mutlaka ülkeme dönerek yarim kalan hayalimi gerçeklestirecegim.’’
'Insanlar kiminle savasacaklarini bilmedikleri için kaçti'
Ülkelerinde yasanan savasin bir parçasi olmamak için kaçtiklarini ifade eden Samir Muhammed, “Is ortaminda bazen insanlar neden Türkiye’ye geldigimizi, neden savasmadigimizi soruyorlar. Bu sorularin cevabini veriyoruz ama söyle de düsünüyoruz; bize bu sorulari soran insanlar orada neler yasandigini bilmiyorlar. Oradaki halk çaresiz kaldigi için kaçtilar. Oradaki insanlar kime karsi savasacak, kiminle savasacagini bilmedigi için, bu savasin içerisinde parçalanmamak için, bir masumun kanini akitmamak için mecburen kaçtilar oradan. Kimisi ailesiyle kaçti, kimisi ise ailesini kaybedip çikti, kimisi de ailesi orada yasayabilsin diye kendisini feda ederek çikti. Ülkesini terk eden insanlarin yüzde 90’i bu durumu yasiyor’’ diye konustu.
Askeri personeldi, simdi insaatta çalisiyor
Afganistan’da askeri personel olarak çalistigini ifade eden S. A. ise Taliban’in ülke yönetiminin tamamini ele geçirmesiyle birlikte kaçarak canini kurtaranlardan. Basarili bir asker oldugunu ileri süren S. A., ailesiyle birlikte sakin bir yasam sürerken, ülkesindeki iç karisiklik onu da sigindigi Türkiye’nin bir kentinde insaatlarda çalismak zorunda birakmis.
Öldürülmesi için basina ödül konuldugunu ve can güvenliginin olmadigini belirterek görüntü ve fotograf vermek istemeyen S.A., VOA Türkçe ‘ye yaptigi açiklamada, “Bir asker olarak sunu söylemek isterim ki; savas çok kötü bir sey. Her savasta insanlarin ölmesinin yani sira, binlerce insan hiç alisik olmadiklari hayatlarda yasamak zorunda kaliyor. Ülkemde iken gayet güzel bir hayatim ve çok sevdigim bir isim varken, su anda burada sadece karnimi doyurmak için insaatlarda amelelik yapiyorum. Bu yastan sonra benim için elbette bu ise alismak ve çalismak çok zor ama maalesef yapabilecegim baska bir is de yok. Su an için tek umudum hayatta kalabilmek’’ ifadelerini kullandi.