Eskisehir’de bulunan Borsa Istanbul Fen Lisesi 9. Sinif ögrencisi Ahmet Ege Çarikçioglu, Amerikan Ulusal Havacilik ve Uzay Dairesi NASA’nin düzenledigi yarismada ilk Türk finalist oldu. Yarisma için ABD'nin 50 eyaletinden seçilen 50 ögrenci yari finale kalirken, dünya genelinde ise 2 ögrenciye potansiyel finalist olma hakki tanindi. Yarismaya farkli ülkelerden yüzlerce basvuru yapilirken, belirlenen 2 potansiyel finalistten biri Eskisehirli Ahmet Ege Çarikçioglu oldu. Çok küçük yaslardan beri astronomiye merakli olan Çarikçioglu, bu alanda onlarca kitap okurken, ulusal ve uluslararasi düzeyde gerçeklestirilen yarismalara katiliyor. Özellikle bilim dalinda özel tasarimlar yapan Çarikçioglu, gelecekte Türkiye’yi gökbiliminde ileriye tasimayi hedefliyor.
Önce basaramadi sonra 2 finalistten biri oldu
15 yasinda uzay bilimine olan meraki nedeniyle arkadas çevresinde de ilgi odagi olan Ahmet Ege Çarikçioglu, NASA’da elde ettigi basariyi anlatti. Çarikçioglu, “Ilk olarak ben gökbilimine çok merakli bir insanim. Arastirmalarim sirasinda bir habere denk geldim. Bu haberle gelecegin mühendisleri araciligiyla NASA’nin sponsorlugunda gerçeklestirilen projeden bahsediyordu. Bu proje yarismasinda en son gönderilen NASA’nin Mars gezgini hakkinda bir kompozisyon yazip onu isimlendirmemiz isteniyordu. Ben ilk olarak yarismaya katildim ve verdigim isim seçildi. Sonrasinda ayni ismi 3 kisi verdi fakat isim verenlerden ilki bendim. O yüzden isim hakki da dogal olarak bana ait oldu. Fakat finale maalesef kalamadim. Sonrasinda gelisen olaylar beni daha çok tecrübelendirdi ve gelistirdi. Daha çok bilim-teknoloji üzerine arastirmalarda ve tasarim yarismalarda bulundum. Bu tasarim yarismalarinda güzel dereceler elde ettim. Birinde Amerika’nin eyaletlerden seçilen toplam 50 kisilik bir birlik yari finale kalacakti. Iki kisi de potansiyel finalist olarak seçilecekti. Ben bu 52 kisi arasinda 2 potansiyel finalist olarak yer almaya basardim. 2 finalistten biri oldum yani. Toplamda 8 projem mevcut. Bu projelerimle hepsine basvurdum. Bu projelerimle halkimi temsil etmeyi basardim. Hepsi de kabul edildi. Seçilen ilk Türk olma basarisina eristim. En basta gerçekten bu çok güzel bir basari” seklinde anlatti.
“Ülkemin göz bilimini gerçekten yüksek yerlere getirmek istiyorum”
Okulda gördügü dersler kapsaminda yaptigi çalismalarda da tasarim isini kendi üsteleyen genç Çarikçioglu, hem okul hem okul disi yaptigi çalismalar hakkinda bilgi verirken, gelecekle ilgili planini söyle anlatti:
“Yaptiklarimiz arasinda drone IHA’miz var. Sabit kanatli IHA’miz var. Sonrasinda NASA’daki yarismalarda tasarlamis oldugum, Mars gezgenin tekerlek ve iskelet tasarimi var. Gelecekte ülkemin gökbilimini gerçekten yüksek yerlere getirmek istiyorum. Özellikle havacilik ve uzay alaninda yaptigimiz bu tasarim yarismalari ve uçurma, sonrasinda her safhasinda gerçeklesen olaylarla okulumuza da destekledik. Hedef olarak havacilik ve uzayi alaninda ülkemizi daha iyi yerlere getirmek ve uluslararasi camiada da daha iyi yerlerde temsil etmek istiyorum.”
Kaynak: iha