Bugdayda kendi kendimize yetiyoruz
Rusya’nin, dünyanin önde gelen ve Avrupa’nin “ekmek sepeti” olarak bilinen Ukrayna’ya yönelik askeri müdahalesiyle bugday fiyatlari 9.34 dolarla 9.5 yilin zirvesine tirmandi. Krizin Türkiye’yi etkileyip etkilemeyecegi konusulurken, yüzde 18’i Rusya ve yüzde 7’si Ukrayna olmak üzere dünya bugday ihracatinin yüzde 25’ini elinde bulunduran iki ülkenin, dis satimda bir kisitlamaya gidip gitmeyecekleri tedirginlige yol açti. TÜIK verilerine göre ise, Türkiye ise 19 milyon ton bugday tüketimine karsi 20 milyon tonu askin üretim yaparak bagimliligi bulunmuyor.
Avrupa düsünsün
Ancak Türkiye’nin Rusya’dan ithal ettigi ve isleyerek un, makarna ve bisküvi gibi bugdaya bagli sanayi ürünlerinin yapiminda kullandigi bugday ithalati bulunuyor. Yine dünyanin en büyük bugday ihracatçisi Rusya’nin 2019’da küresel bugday ihracatindaki payi yüzde 18 düzeyinde bulunurken, yüzyillardir önemli bir bugday üreticisi konumunda olan ve Avrupa’nin “ekmek sepeti” olarak bilinen Ukrayna da dünyanin en büyük 5’inci bugday ihracatçisi olarak ön plana çikiyor.
Unumuz da var bugdayimiz da
Uluslararasi Un Sanayicileri ve Hububatçilar Birligi Avrasya Baskani Eren Günhan Ulusoy da, sunlari kaydetti: “Türkiye’nin yillik bugday üretimi ekim alanlari ve yagis rekoltesine göre degismekle birlikte 18-21 milyon ton araliginda. 2019’da 19 milyon ton, 2020’de 20.5 milyon ton, yetersiz yagis nedeniyle geçen yil da 17.7 milyon ton olarak gerçeklesti. Türkiye’nin yillik tüketimi ise 19 milyon ton. Yeni hasat mayista baslayacak. Bu zamana kadar TMO’nun depolarinda yeterli miktarda bugday, sanayicilerimizde de un var. Bugdayda net bir sekilde kendimize yeten bir ülkeyiz. Bu nedenle söz konusu gerginligin iç piyasada herhangi bir sikintiya yol açmasi söz konusu degil. Tedirginlik için su asamada daha erken ve dünya, sikinti çekmeden yili rahatlikla atlatabilir. Kitlik ve stokçuluk söz konusu degildir. Türkiye, bu iki ülkeden ithal ettigi az miktardaki bugdayi da yakin Asya pazarindan karsilayabilir.”