Rusya ve Ukrayna’dan Türkiye'ye turist rezervasyonlarinda iptaller olmasa da talep kesildi. Özellikle mart ayinda yogun rezervasyon bekleniyordu.
Rusya ile Ukrayna arasinda yasanan krizden en fazla etkilenen ülkelerden birisi Türkiye olacak. Kriz, ekonomi politikalarini ödemeler dengesinde 'fazla' üzerine kuran ve umutlarini turizm ve müteahhitlik gelirine baglayan Türkiye'de endiselere neden oldu.
Türkiye Müteahhitler Birligi (TMB) Baskani Erdal Eren, Rusya'da yaklasik 21 milyar dolar degerinde 150 projenin devam ettigini, Ukrayna'da da yeni aldiklari 3 milyar dolarlik projenin bulundugunu bildirdi. Turizm Seyahat Acenteleri Birligi (TÜRSAB) Baskani Firuz Baglikaya ve sektör temsilcileri, iki ülke arasinda artan gerilimin turizmcileri son derece tedirgin ettigini, bu durumun turizm sektörüne olumsuz etkilerinin kaçinilmaz oldugunu belirtiyorlar.
DÜNYA'nin edindigi bilgiye göre, son birkaç günde rezervasyon iptalleri olmadi, ancak yeni talep kesildi. Türkiye'nin turizm gelirleri içinde, olagan dönemler baz alindiginda, yillik olarak Rus turistlerin yaklasik 5 milyar dolarlik, Ukraynali turistlerin de yaklasik 2 milyar dolarlik payi bulunuyor.
Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin'in Ukrayna'nin dogusundaki Rusya yanlisi ayrilikçilarin sözde yönetimlerinin taninmasina dair kararnameyi imzalamasinin ardindan iki ülke arasindaki gerilim ve bu karara karsi tepkiler artarken piyasalarda da enerji fiyatlari basta olmak üzere söz konusu gelismeler fiyatlanmaya devam ediyor. Türkiye'de de enerji, insaat, gida gibi birçok sektörün hem Rusya hem de Ukrayna ile yüksek hacimli is birlikleri bulunuyor.
Yeni rezervasyonlar kesildi
Geçen yil Türkiye'ye en çok ziyaretçi gönderen ülke siralamasinda bir önceki yila göre yüzde 120,52 artis ile Rusya Federasyonu birinci, Ukrayna yüzde 106,49 artis ile üçüncü sirada yer aldi.
Yilin basinda en yogun rezervasyon akisi Ukrayna ve Rusya pazarinda yasaniyordu. Rus Tur Operatörleri Birligi (ATOR) da ocakta Rus turistlerin yüzde 70'inin erken rezervasyonlarda Türkiye'yi tercih ettigini açiklamisti. Ancak Ukrayna ve Rusya arasinda artan gerilim, durumu tersine çevirme riski dogurdu.
Rusya ve Ukrayna'nin turizmin ana kaynak pazarlarindan oldugunu vurgulayan Turizm Seyahat Acenteleri Birligi (TÜRSAB) Baskani Firuz Baglikaya, artan gerilimin turizmcileri son derece tedirgin ettigini, turizm sektörüne olumsuz etkilerinin kaçinilmaz oldugunu ifade etti.
Güney Ege Turistik Otelciler ve Isletmeciler Birligi (GETOB) Baskani ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Baskan Yardimcisi Bülent Bülbüloglu, 10 gündür Ukrayna'dan rezervasyonlarin durdugunu, son iki gündür de Rusya'nin rezervasyonlarinin kesildigini belirtti.
Iki ülke arasindaki gerginligin uzun sürmesi ve hava trafiginin kapanmasi durumunda turizm sektörünün darbe alacagini belirten Bülbüloglu, 'Bu yil Rus turist sayisinda geçen yilin üzerine çikma hedefimiz vardi. Ukrayna tarafinda her halükârda 1 milyonluk bir turist kaybimiz olacak, ekonomik olarak da zayiflar. Ancak kötü senaryoda bu iki ülkeden 4-5 milyon turist kaybimiz olabilir. Bu da 5 milyar dolarlik gelir kaybi yaratir. Savas ortaminda arz-talep dengesi bozuldugunda iyi bir sezon geçirmek mümkün olmaz. Bu yila da umutla baslamistik ama 5 yildir toparlanamayan turizm sektörü zor durumda kalir' degerlendirmesini yapti.
Rus ve Ukraynali turistlerin, agirlikli olarak Alanya, Belek ve Kemer'i tercih ettigini söyleyen TÜRSAB Akdeniz Bölge Temsil Kurulu Baskani Ferit Turgut, 'Rusya rezervasyonlari dün sabahtan itibaren tamamen kesildi. Ancak iptaller henüz yok. Yasanacak olumlu gelismelerde yeniden turist hareketi saglanabilir. Rus ve Ukraynali turistin olmayacagi bir Antalya'da pandeminin üzerine daha da zor durumda kalabiliriz. Diger ülkeler bölgeye yetmez' diye konustu.
Geçen yil toplam 30,3 milyon turistten 24,4 milyar dolar turizm geliri elde eden Türkiye, bu yil ise ziyaretçi sayisini 45 milyona, turizm gelirini ise 35 milyar dolara çikarmayi hedefliyor.
Müteahhitler kaygili
Türkiye Müteahhitler Birligi (TMB) Baskani Erdal Eren, su anda Rusya'da yaklasik 21 milyar dolar degerinde 150 projenin devam ettigini, Ukrayna'da da 3 milyar dolarlik yeni projeler üstlendiklerini bildirdi.
Özellikle Türkiye'nin müteahhitlik sektörü açisindan Rusya en önemli pazar konumunu korurken Ukrayna da artan ivmesiyle sektörün yeni gözde pazarlari arasinda yer aliyor.
Eren, AA'ya yaptigi açiklamada, Rusya'nin uzun yillardir açik ara en yogun pazarlari oldugunu ifade ederek, 3 yildir Rusya'da aldiklari islerin toplaminin yaklasik 22 milyar dolar oldugunu kaydetti.
Eren, 'Sadece 2021'de toplam 11 milyar dolar tutarinda 30 ayri is aldik. Su anda Rusya'da yaklasik 21 milyar dolar degerinde 150 projemiz devam ediyor' dedi.
Ukrayna'da da son yillarda ciddi projeler almaya basladiklarini anlatan Eren, 2019'da 7, 2020'de 10, 2021'de 34 sözlesme imzaladiklarini, Ukrayna'da aldiklari yeni projelerin degerinin 3 milyar dolari buldugunu anlatti. Eren, Ukrayna'nin sorun yasanan bölgeleri Donetsk ve Luhansk'ta Türk müteahhitlerinin proje üstlenmedigini kaydederek, 'Disisleri Bakanligimizin ve büyükelçiligimizin uyarisiyla 2 yildir biz o bölgeden uzak duruyoruz' dedi.
En çok Antalya etkilenecek
Antalya is dünyasi, turizm ve ihracatta iki ana pazar konumunda olan Ukrayna ile Rusya arasinda savas çikmamasi için dua ediyor.
Antalya Ticaret ve Sanayi Odasi (ATSO) Baskani Davut Çetin, 'Antalya 2022 yili turizm ve Türkiye ekonomisi için hayati bir yil olacak. Iki ülke arasinda savas olmamasi için dua ediyoruz'' dedi.
ATSO Subat Ayi Meclis toplantisinda konusan Davut Çetin, Ukrayna ile Rusya arasinda gerilimin arttigini, Türkiye'nin de bu krizde dengeli bir tutum aldigini, bunun devam ettirilmesini istedi. Çetin, sunlari söyledi:Insallah Rusya ve Ukrayna'da çok olumsuz gelismeler görmeyiz.
Bu yil Antalya turizmi hem bizim hem Türkiye ekonomisi açisindan hayati bir deger tasimaktadir