BM'den acil bugday uyarisi
Birlesmis Milletler (BM) Dünya Gida Programi (WFP) Temsilcisi ve Ülke Direktörü Nils Grede, Rusya ile Ukrayna arasinda yasanan gerilimin bu ülkelerden tahil ithal eden Afrika ve Orta Dogu'daki ülkelerde ekmege erisimi zorlastirabilecegi uyarisinda bulundu.
BM Dünya Gida Programi'nin gidaya ulasmakta zorluk çeken ve yardim isteyen insanlarin çagrilarina karsilik vermek için çalistigini söyledi.
Dünya genelinde yaklasik 800 milyon insanin açlik sinirinda bulundugunu dile getiren Grede, bu kesimin tamamina destek için yeteri kadar kaynaklari olmadigini ifade etti.
BM Dünya Gida Programi'nin yardim ulastirdigi insan sayisini 100 milyondan 140 milyona çikarmak için çabaladiklarini belirten Grede, kaynaklari sinirli oldugu için su an en zor durumdakilere odaklandiklarini dile getirdi.
Son 1 yilda Afganistan'da ihtiyacin yüzde 450 arttigini ifade eden Grede, 'Dünya genelinde 2000 ile 2015 yillari arasinda açlik sinirinda yasayan insan sayisindaki artista azalma vardi. 2015'ten sonra açlik tekrar yükselmeye basladi. Asil kriz 2019’dan sonra basladi. Birden siçradi. Sebepleri çatismalar, iklim degisikligi ve elbette salgin. Enflasyon dünya çapinda artti. Çünkü salgin sirasinda insanlar daha çok evdeydi, üretim daha azdi. Simdi ise talep artti. Salgin sirasinda tüketmedikleri seyleri simdi tüketmeye çalistiklari için de talep yüksek. Dünya çapinda gida fiyatlari yüzde 30 artti. Bu, WFP'nin her ay ek 40 milyon dolara ihtiyaci oldugu anlamina geliyor.' diye konustu.
Çiftçilerin iklim degisikligi nedeniyle daha az üretim yapmasinin da gida fiyatlarini artirdigini söyleyen Grede, bu sorunu çözmek için çatismanin durmasi ve iklim degisikliginin kontrol altina alinmasi gerektigini ancak su anda bunlarin hiçbirinin gerçeklesmedigini belirtti.
'GELISMEYEN 150 MILYON ÇOCUK VAR'
Grede, gida sorununun çocuklara etkisine iliskin de su bilgileri verdi:
'Gida yetersizliginin iki türü var. Biri yeteri kadar gida alamadigi için çocuklar büyüyemiyor, gelismiyor. Ikincisi ise yeteri kadar kalori alamadiklari için büyümüyorlar. Ilk tür de beynin büyümesini de etkiliyor. Beden gelismedigi için beyin de gelismiyor. Böyle çocuklarin sayisi 150 milyon civarinda. Bu bir nesilden bir nesile aktariliyor. Bir insanin beyni gelismedigi zaman o çocuklarin egitimi de olumsuz etkileniyor. Daha sonra onlarin da çocuklari ayni sikintidan etkilenecek.'
RUSYA- UKRAYNA GERILIMININ EKMEGE ETKISI
Rusya- Ukrayna gerilimine de deginen Grede, her iki ülkenin de dünyanin önemli tahil üreticilerinden olduguna dikkati çekti.
Grede, ' Rusya ile Ukrayna arasindaki çatisma su açidan önemli, Afrika ve Orta Dogu'dan birçok ülke, bu ülkelerden gida ithal ediyor. Savas çikarsa bu süreç sekteye ugrayabilir. Ukrayna tahil üretemez mesela. Bu ayni zamanda fiyatlarin da çok artabilecegi anlamina gelir. Bu da bazi ülkelerin ekmege ulasimina engel olabilir.' ifadelerini kullandi