Çanakkale Köprüsü Lojistikte Yildiz Olacak
Çanakkale Zaferi’nin yildönümü olan 18 Mart’ta açilacak “1915 Çanakkale Köprüsü” ticaretin rotasini degistirecek. Avrupa’ya bir yilda gidip-gelen 1,5 milyon TIR’in 4’te 1’i yani 375 bininin bu köprüyü kullanmasi bekleniyor. 41 milyar dolarlik ihracat yapan Ege ve Güney Marmara’nin lojistigi de hizlanacak. Anadolu’dan Avrupa’ya tasinan ticari ürünlerde Istanbul’daki köprülerin disinda baska geçis alternatifi olmayan Marmara’nin yükünü 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu hafifletecek. Açilmasiyla Ege ve Güney Marmara bölgelerindeki 41 milyar dolarlik ticarete köprü vazifesi görecek basyapittan Avrupa yönlü hareket eden 1,5 milyon TIR’in her 4’ünden 1’inin geçis yapmasi bekleniyor.
Çanakkale Köprüsü Lojistikte Yildiz Olacak
Ege Ve Güney Marmara’nin Avrupa Kapisi Türk sanayisinin yogunlastigi Marmara ve Ege sehirlerinin de açilmasini dört gözle bekledigi 1915 Çanakkale Köprüsü Avrupa Birligi ülkelerine açilan anahtar olacak. Toplamda 25 milyar dolardan fazla ihracati bulunan Ege Bölgesi sehirleri ve 15 milyar dolardan fazla ihracati bulunan Bursa için açilacak köprü Avrupa’nin anahtari konumunda olacak. Avrupa ile Yilda 1,5 Milyon Tir Geçisi Lojistik açidan karayolunu kullanan TIR’larin Istanbul’dan baska alternatifi olmayan güzergahta yeni bir ulasim rotasi alternatifi olusturacak 1915 Çanakkale Köprüsü, karayolunun yani sira, denizyolu, demiryolu ve havayolu sistemleriyle de entegre hale getirilecek. Böylece Avrupa’ya yillik giris-çikis yapan 1,5 milyon TIR’dan pay almaya baslayacak. Köprünün bu TIR hareketliliginden en az 4’te 1 oraninda trafik çekmesi bekleniyor.
Turizm Kentlerine Kolay Ulasim Feribotla 70 dakikada geçilen, ancak saatler sürebilen bekleme süreleriyle kimi zaman hava durumuna göre kapanan geçisler nedeniyle saatleri bulan Çanakkale Bogazi'ndan geçis, köprüyle sadece 6 dakikaya düsecek. Proje henüz açilmadan bölgenin yeni organize sanayi bölgelerine ihtiyaci da ciddi anlamda artti. Projeyle Avrupa ülkeleri, Balkanlar ve özellikle Yunanistan ve Bulgaristan ile ticari iliskilerin yani sira kültürel etkilesimini de olumlu yönde etkileyecek. Malkara-Çanakkale Otoyolu'nun, Gebze-Izmir Otoyolu'na Balikesir civarinda baglanmasiyla Izmir, Aydin, Antalya gibi turizm merkezlerinin Avrupa ülkeleriyle arasindaki mesafe kisaliyor. Çanakkale Osb’De Yer Bulunamiyor Köprü insaatinin baslamasiyla yatirimcilarin ilgisinin yogunlastigi Çanakkale’deki OSB’lerde yer kalmadi. 110’dan fazla yer tahsisinin yapildigi Ezine ve Merkez OSB’lerde yeni yatirimcilar için alan açilamiyor. Ilerleyen dönemlerde yatirimlarin yogunlasmasiyla yeni OSB’lerin kurulmasi planlaniyor. Öte yandan köprünün kuruldugu Lapseki mevkiindeki arazilerin ise tamamina yakini satilmis durumda. Arsa fiyatlarinin tavan yaptigi bölgede turistik yatirimlar da artisa geçmis durumda. Üretimi besleyen yatirimlar Ulastirma ve Altyapi Bakanligi'nin 2003-2020 döneminde yaptigi karayollari yatirimlarinin Türkiye'nin gayrisafi milli hasilasina katkisi 109 milyar lirayi asti. Yatirimlar yillik 6 milyar 69 milyon liranin üzerindeki katkisinin yani sira, üretime toplam 237 milyar 539 milyon lirayi askin katki veriyor. 1915 Çanakkale Köprüsü de yeni yatirim ve istihdam firsatlari sunacak.
Otoyol geçis maliyeti azaliyor Izmir'den ihracat ürünü tasiyan bir TIR'in Avrupa'ya açilan Kapikule Sinir Kapisi'na ulasmasi 746 kilometreyle 7 saat 20 dakika sürüyor. 1915 Çanakkale Köprüsü'nün açilmasiyla bu süre 150 kilometre kisaliyor. Bu da firmalara ve lojistikçilere 2 saatlik zaman kazandiriyor ve yakitta tasarruf sagliyor. Güzergah kisaldigi için bu TIR'in köprü ve otoyol maliyeti de yari yariya düsmesi bekleniyor. Çanakkale Köprüsü Lojistikte Yildiz Olacak Lojistik ve ticari hareketliligi Yeni Safak’a degerlendiren Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, köprüyle birlikte maliyetlerin minimuma düsecegini söyledi. Bakan Karaismailoglu, “1915 Çanakkale Köprüsü’nün bulundugu nokta bir lojistik koridor üzerinde yer aliyor. Lojistikte zaman maliyeti çok önemli bir kavram. Bu köprüyle bu maliyetler minimuma düsecek. Bunun yani sira bu bölgede üretilen gerek sanayi gerekse tarim ürünleri olsun dis pazarlara çok kolay ulasacak. 1915 Çanakkale Köprüsü’nün bulundugu koridor Avrupa aksinda önemli bir yere gelecek. Özellikle Yunanistan ve Bulgaristan üzerinden Avrupa’ya açilim için çok önemli ve tercih edilen bir koridor olacak burasi. Üretime, sanayiye ve turizme katkisi düsünüldügünde bu milyarlarca lirayi bulacak” dedi.