Tarih: 20.02.2022 13:13
Çocukluk çagi beyin tümörlerinde
Gazi Üniversitesi Tip Fakültesi Pediatri Beyin ve Sinir Cerrahi Prof. Dr. Alp Özgün Börcek, 'Çocukluk çagi beyin tümörleri her yasta görülebilir. Ailenin çocuktaki degisiklikleri iyi gözlemlemesiyle erken teshis konmasi, tani, tedavi ve iyi bir sonuç almak bakimindan son derece önemlidir.' ifadelerini kullandi.
Börcek, yaptigi yazili açiklamada, çocukluk çaginda beyin tümörlerinin beynin her yerinde görülebilse de büyük çogunlugunun arka kafa çukuru olarak bilinen ve beyincigin yerlesmis oldugu bölgeden kaynaklandigini belirtti.
Belirtilerin tümörün yerine ve cinsine göre farkliliklar gösterse de sikayetlerin genellikle bas agrisi, kusma, havale geçirme, görme bozuklugu, konusma bozuklugu, gelisme geriligi, duygu durum degisiklikleri, huzursuzluk, koordinasyon bozuklugu, denge güçlügü, güçsüzlük, el ve ayaklarda karincalanmalar ile hormonal bozukluklar oldugunu aktaran Börcek, sunlari kaydetti:
'Ancak küçük çocuklarda bas çevresinde artis, bingildakta sisme, kusma, huzursuzluk ve göz bebeklerinin asagiya bakmasi gibi bulgular görülebilir. Çocukluk çagi beyin tümörleri her yasta görülebilir. Ailenin çocuktaki degisiklikleri iyi gözlemlemesiyle erken teshis konmasi, tani, tedavi ve iyi bir sonuç almak bakimindan son derece önemlidir. Çocukluk çagi kanserleri içinde lösemilerden sonra en sik santral sinir sistemi tümörleri görülmektedir.'
Börcek, beyin tümörlerinin bilgisayarli tomografi (BT), manyetik rezonans görüntüleme (MR) ve doku incelemeleri ile teshis edilebilecegini belirtti.
Tomografinin, sorun hakkinda kabaca bilgi verdigine, esas olarak MR ile sorunun tüm detaylarinin görülebildigine dikkati çeken Börcek, eger hasta nöbet, sara krizleri ve görme problemi yasamis, kolunda, bacaginda güç kayiplari olusmus veya radyolojik görüntülerin takip seçeneginin 'riskli' olacagini düsündürmesi halinde ameliyat karari alinabilecegine isaret etti.
Börcek, her hastanin kendi içinde ayri ayri degerlendirilecegini bildirerek, 'Güvendiginiz doktorunuzun alacagi kararlar sizin ve hastanizin iyiligi için alinan, size has kararlardir. Biz beyin cerrahlarinin en çok hassasiyet gösterdigi konu, hastaya zarar vermemek ve mümkün oldugunda hastanin ameliyattan girdigi gibi çikmasini, ek problemler yasamamasini saglamaktir. Bu amaç ugruna kabul edilen bilimsel yöntem en güvenli tümör çikariminin yapilmasidir.' bilgilerini verdi.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —