Dünya Saglik Örgütü, Malavi'de bir çocugun 5 yil sonra ilk kez çocuk felci virüsüne (poliomyelit) yakalandigini duyurdu.
Dünya Saglik Örgütü'nden (DSÖ) yapilan açiklamada, ülkenin baskenti Lilongwe'de bir çocugun çocuk felci virüsü kaptigi ve bunun, 2016'da Nijerya'da görülen vakadan sonra ilk oldugu ifade edildi. Salgin ilan edilen Malavi'de, laboratuvar testleri sonucu çocuk felci virüsünün Pakistan'da görülen virüsle baglantili oldugunun anlasildigi aktarildi.
DSÖ Afrika Direktörü Matshidiso Moeti, çocuk felci virüsü var olmayi sürdürdükçe tüm ülkelerin bulasma riskiyle karsi karsiya kalacagini vurguladi. Pakistan ve Afganistan'da ara ara görülen virüsün 2020'de Afrika'dan tamamen yok oldugu ilan edilmisti. 2021'de dünyada sadece 5 vakaya rastlanmisti.
Çocuk felci, 5 yasindan küçük çocuklarda görülen ve ayni isimli virüsünün neden oldugu bir hastalik olarak tanimlaniyor. Virüs, her 200 vakadan birinde omurilige sirayet ederek geri dönüsü olmayan felce yol açiyor. Felç olanlardan yüzde 5 ila 10'u, solunum kaslari etkilendiginde yasamini yitiriyor.
Karar Haber