Baskan Erdogan Kabine Toplantisi sonrasinda yaptigi açiklamada elektrik faturalarinda bir düzenleme yapilacagini belirtti.
AK Parti Genel Baskanvekili Binali Yildirim, CNN Türk'te katildigi Ahmet Hakan'in sundugu televizyon programinda düzenlemenin detayini paylasti.
60 milyon insani rahatlatacak
Yildirim 'Elektrik fiyatlarinda 210 kilovata kadar kadar bir ucuzlama düsünülüyor. Iyilestirme 60 milyondan fazla insani rahatlatacak.' ifadelerini kullandi.
Binali Yildirim su ifadeleri kullandi:
Esnafin, ticarethanelerin Elektrik faturasinin yükü fazlalasti. Onlarin hesaplarini bozdu. 210 sinirina kadar bir iyilestirme düsünülüyor. Detaylari açiklanmadi. Ikincisi bu iki kademeli tarifeye ticarethane ve esnaf da dahil edildi. Bir üçüncü konu da dernekler, vakiflar, cemevleri, camiler gibi ticari amaci olmayan müesseseler de yine birinci kademe tarifenin içine sokuldu. Esnafin düzenleme içine alinmasi çok önemli.
4 milyon haneye nakit para olarak elektrik destegi verilecek. 30 milyon abonenin 4 milyonu böyle rahatlamis oluyor. Onlara böyle bir imkân saglaniyor. Dogalgazda da böyle bir sey var. 450 lira ile 1150 lira arasinda ihtiyaç sahiplerine veriliyor. Bence en çarpici fayda ticarethane ve mesken tarifelerinin ayni kategoriye alinmasi oldu. Bu çok önemli bir sey. Altini çizmekte fayda var.
Elektrik faturalari neden yükseldi?
Kuraklik nedeniyle sudan elde ettigimiz elektrikte yari yariya düsüs oldu. Kuraklik çok büyü etken. Bu sene yagislar iyi. Bu sene umutluyuz. Kar yili var yili olarak dönecek diye bekliyoruz. Bunda ciddi bir iyilesme olacak. Maliyet artisi pandemi süresince öyle oldu ki, 20212de zirve yapiyor ve bu süre içerisinde 2021’in sonuna kadar yansitmadik. Tüketici fiyatlarina vatandasin faturasina yansitmadik. Simdi 100 milyari hazineden verdik ama bundan sonra hizmetin sürdürülebilirligi risk altina girdigi için bir sey yapmak mecburiyetindeydik. Iyilestirmeler yapilmadan dahi, su anda maliyetin altinda veriliyor. Geçmis yillarda 66 ilde günde üç saat elektrik kesintisi yapiliyordu. 1980'li yillarda, 1990'li yillarda da var. Bugün elektrigin kesilmesinde olusacak tabloya kimse hos geldin demez. Dolayisiyla hizmetin sürdürülebilirligi esas. Bugün elektrigin kesintisi demek, kimse bunu kabul etmez dolayisiyla hizmetin sürdürülebilirligi esastir. Vatandasin konforunun asagi inmemesi sart. Faturalara yansitilmayan toplam maliyet 100 milyar lira.
Devlete ait üretim sirketi piyasanin yüzde 6'sini üretiyor. Devlet hiçbir seyi ucuza mâl edemez. Devlette bir isin ya sahibi yoktur ya da sahibi çoktur. Böyle bir anlayisla siz nasil ucuza mâl edeceksiniz. Yanlis bir is oldu mu kimseyi ortada bulamazsiniz. Özel sektör sinegin yagini çikariyor, maliyetleri azaltmak için.
Borsada olusan fiyatlar var, oradan iskontolu alanlar var. Orada dönen kârlar yüzde 1, yüzde 2, yüzde 3. Iki türlü sey var. Bir üretim var, iki dagitim var, bir de satis var. Bunlar ayri ayri mekanizmalar. Dagitan ile satan ayni degil. Satanlar için kârlar böyle. Dagitanlar da astronomik kârlar edemez, tasima bedeli aliyorlar. Çok küçük bedeller bunlar. Elektrik piyasasi kadar rekabeti çetin olan bir baska piyasa kalmadi.
Devlet yapsa daha pahaliya mal ediyor. Kitlerde niye zarar ediyor? Bu tamamen küresel sartlardan, Türkiye'de olmayan, muhtaç oldugumuz kaynaklarin kriz ve pandemi nedeniyle astronomik artmasindan dolayi oldu.
(Elektrik düzenlemesinin ayrintilari) 210'a kadar olan birim fiyat yeniden gözden geçirilecek. Iyilestirme 60 milyondan fazla insani rahatlatacak.