Hazine ve Maliye Bakani Nebati, fiyat artislarina karsi tedbirler, yastik alti altinlarin finansal sisteme entegrasyonu ve KGF destegini içeren paketi açikliyor.
Hazine ve Maliye Bakani Nureddin Nebati, 'Türkiye Ekonomi Modeli' çerçevesinde, is dünyasi, sivil toplum kuruluslari, piyasadaki çati kuruluslar, kamu ve özel banka temsilcilerinin katilimiyla Istanbul Kongre Merkezi'nde bir dizi tedbir ve destek açikliyor.
'1 MART'TAN ITIBAREN BASLIYOR'
Nebati'nin açiklamasindan öne çikanlar söyle:
'Bu model yastik alti birikimleri finansal sisteme kazandiracak. Yerli tasarruflarin merkeze alinmasini saglayacak.
2022 mart ayindan, 1 Mart'tan itibaren 81 ilde en az bir adet olmak üzere 2022 yilinda da 1500'ün üzerinde kuyumcunun dahil olacagi çalismalari baslatiyoruz. Fiziki olarak biriktirdikleri altin tasarruflarini kolay ve güvenli sekilde kuyumcular ve bankalar araciligiyla finansal sisteme teslim edecekler. Talep etmeleri halinde fiziki olarak geri alabilecekler. Yil sonuna kadar en az 10 bin kuyumcu sisteme alinacak.
Altin bizim bir gerçekligimiz. Bu madenin artik ülke ekonomisini güçlendirecek, finansal sistemi rahatlatacak, TL'yi özendirecek bir araç haline dönüstürülmesinin tam zamani. Tüm vatandaslarimizin bu konuda gerekli adimi atmasini bekliyoruz.
Vatandasin altinlarini sisteme daha rahat koyabilmesi için kapsamli çalismalari vakit kaybetmeden hayata geçiriyoruz. Bankalarimizin bazi subeleri sürekli aracilik edecek.
Bundan sonra Türkiye büyüyecek, cari açik dengeye gelecek. Bundan sonra istikrar, üretim ve büyümenin konusuldugu bir döneme girdik.
60 MILYAR LIRALIK KEFALET HACMI
60 milyar liralik kefalet hacmi olusturuyoruz. Bitince baslayacak paketlerin ilk adimi. Yeter ki üretin, yeter ki bu ülkeye katma deger saglayacak adimlari atin. Biz tüm sektörlerin önünde yol açici olacagiz.
Yatirim destek paketi, ihracat destek paketi ,isletme harcamalari destek paketi olmak üzere 3 paketi uygulamaya koyuyoruz.
Ülkemizde teknolojinin gelisimine önem veriyoruz. 20 OECD ülkesinin genç nüfusu kadar genç nüfusa sahibiz. Genç nüfusumuz teknolojiye önem veriyor. 1 milyon yazilimci projesini uygulamaya koymustuk. Bugün itibariyla projeye 850 bin kisi kaydolmus, 790 bin kisi aktif egitim aliyor. Simdi KGF karari ile ileri teknoloji odakli girisim sermayesi ekosisteminin gelistirilmesi olarak da adim atmis olacagiz.
YATIRIM DESTEK PAKETI 25 MILYAR LIRA
Yatirim destek paketi 25 milyar liralik bir destek. Yatirim kredileri için azami 24 ay ödemesiz dönem, azami 96 ay vade, KOBI ve KOBI disi alanlara dagitiyoruz. Her bir KOBI için maksimum kredi limiti 25 milyon lira, büyük firmalar için 100 milyon lira.
Salgin döneminde dünya küçülürken biz ülkeyi büyüttük. Bu ülkenin is dünyasi, girisimcisi öylesine azimli, Türkiye topraklari o kadar istahli ve bereketli ki üretim merkezi olduk. Bu basarimizi taçlandirmamiz lazim.
Yatirima bagli isletme kredileri için azami 6 ay ödemesiz dönem, azami 30 ay vade.
Bankalar için faiz orani 0-24 ay sabit (TLREF+ %1) 24 ay üzeri sabit (TLREF + %2) olarak uygulanacak.
Faturalarin fatura ve sözlesme ile belgelendirilmesi zorunlulugu getirilmistir. Isletme sermayesi kullanimlari için yalnizca kartli kullanim sarti bulunmaktadir.
'GERÇEK IHTIYACI OLANIN YOLUNU ZORLASTIRAN BIZDEN DEGILDIR'
KGF kullanimi tedbirlerin yanlis yerlere gitmesini engellemek için ortaya konmustur. Kredi kullanimi ihtiyaci olanlarin hizli sekilde kullandigi, 'zamani gelince bakariz' anlayisi olmadan gerçeklestirilecektir. Hiçbir kurumun, hiçbir sahsin kredi kullanimlarinda yatirimcinin canini sikici tedbirleri ortaya koymasi anlaminda degildir bu tedbirler. Bu tedbirler yanlis yapanlarin yanlisini engellemek içindir. Gerçek ihtiyaci olanin yolunu zorlastiran bizden degildir.
Enflasyon Türkiye'de ve dünyada daha uzun süre konusacagim önemli bir problem. Dünyada enflasyon ortak bir bela. Çok sert de tedbir alamiyor bati.
'MAKRO IHTIYATI TEDBIRLERI DEVREYE ALIYORUZ'
Enflasyon arz ve talep yönlü artiyor. Beklenti yöntemi yönetimi sayesinde de bizi zorluyor. Talep ve enflasyonu etkileyebilecek tüketici kredilerinin asiri hizli artmasina karsi makro ihtiyati tedbirleri devreye aliyoruz.
'TÜRKIYE'DE ELEKTRIK VE DOGAL GAZ FIYATLAR REEL FIYATLARIN ALTINDA'
Elektrik fiyatlarindaki yükselisten serzeniste bulunanlar sunu çok iyi bilsinler. Türkiye'de elektrik ve dogal gaz fiyatlari reel fiyatlarin altindadir. Su anda satin aldigimiz dogal gazin neredeyse 5'te 4'ünü kamu maliyesi yani bu millet yüklenmis durumdadir.
Bir mobil uygulama baslatiyoruz. Bu mobil uygulama ile vatandas enflasyon düsüsüne katki veren üretici ve satis noktalarinda ürün fiyat takibine bakacak. Yeni markalar ürüne ve kategorileri öne çikaran duyuru alani bulacak. Toplam alisveris tutarini hesaplayacak hesap makinesi özelligi ile 'en ucuz ve en yakin nerede' haritasi ön plana çikacak uygulama 1 Mart'ta uygulanmaya baslayacak.'
Bakan Nebati'den sonra konusan Erdogan'in açiklamasindan öne çikanlar ise söyle:
'Türkiye'nin enflasyonla mücadelesinde önemli bir dönüm noktasi olacagini inandigimiz toplantimizin hayirlara vesile olmasini diliyorum.
Küresel ekonomi, enerji ve gida basta olmak üzere emtia fiyatlarinda asiri yükselisin sancilarini yüksek enflasyon olarak yasamaktadir. Bu dalgalanmalar ülkemizi de etkilemektedir. Bir de buna Gezi olaylarindan 15 Temmuz'a, oradan 2018'deki kur saldirisina kadar uzanan agirlik kismi dis kaynakli Türk ekonomisine yönelik etkileri de eklememiz gerekiyor.
KDV sistemini sadelestirmek kapsaminda temel gida ürünlerinde yüzde 8 olan KDV'yi yüzde 1'e indiriyoruz. Gida ürünlerinde devlet adina yüzde 7'lik indirim yapmis oluyoruz.
Karar Haber