AK Parti, muhalefetin Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in önümüzdeki seçimlerde “3. dönemi olacagi” için aday olamayacagi tezine karsi, “Anayasa’da hüküm açik. Cumhurbaskani anayasa degisikligine göre 2023 seçimlerinde ikinci kez aday olacak. Biz bunu tartismayiz” görüsünü ortaya koyuyor. Türkiye’nin yönetim seklini degistiren, parlamenter sistemden cumhurbaskanligi hükümet sistemine geçisi öngören anayasa degisikligi hükümlerine göre birlikte yapilmasi öngörülen ilk milletvekilligi ve cumhurbaskanligi seçimi 24 Haziran 2018’de gerçeklestirildi.
Türkiye 2023 seçimlerine giderken, parlamenter sistem döneminde ve yeni sistemde birer dönem cumhurbaskanligi yapan Erdogan’in, önümüzdeki seçimlerde yeniden aday olup olamayacagi tartismasi ortaya çikti. Kimi hukukçular Erdogan’in ilk kez 2014’te; ikinci kez de 2018’de cumhurbaskani seçildigini hatirlatarak, anayasaya göre üçüncü kez aday olmasinin mümkün olmadigina isaret ederken, kimi hukukçular Erdogan’in yeni anayasaya göre yalnizca bir kez cumhurbaskani seçildigini ve anayasaya göre 2023 seçimlerinde ikinci kez aday olabilecegini savunuyor.
“Hiç kimse bulanik suda balik avlamasin, Sayin Erdogan’in önünü kesecegini zannetmesin'
Muhalefette ise konunun tartisma haline getirilmemesi egilimi hakim. CHP lideri Kemal Kiliçdaroglu, “Erdogan’in adayligi için özel bir tartisma yapmayacagiz. Tartismalar artik geride kalmali. Aday olmak istiyorsa buyursun gelsin” ifadesini kullanirken; IYI Parti de söz konusu tartismanin geçmiste yasanan “367 krizinin” bir benzerini ortaya çikartabilecegine isaret ederek bu durumun “Erdogan’a yeni bir magduriyet alani” olusturacagi tezini savunuyor.
Cumhur Ittifaki ortagi MHP’nin Kizilcahamam kampinda da adaylik konusu gündeme geldi. Kamptaki basina kapali toplantida Genel Baskan Devlet Bahçeli “Hiç kimse bulanik suda balik avlamasin, Sayin Erdogan’in önünü kesecegini zannetmesin, ham hayal pesinde kosmasin” diyerek, Erdogan’in yeniden adayligi konusunda hukuki açidan bir sorun bulunmadigini ifade etti. Bahçeli, gerekirse cumhurbaskaninin üç dönem seçilebilmesi yönünde bir düzenleme yapilabilecegine isaret etti.
AK Parti kurmaylari da, 2017 referandumuyla kabul edilen ve parlamenter sistemden cumhurbaskanligi hükümet sistemine geçisi öngören anayasa degisikligindeki “bir kimsenin en fazla iki defa Cumhurbaskani seçilebilecegi” hükmünün, birlikte yapilan ilk TBMM ve Cumhurbaskanligi seçimlerine iliskin takvimin basladigi 30 Nisan 2018 tarihinde yürürlüge girdigine isaret ederek, “Biz bu konuyu tartismayiz. Anayasada hüküm açik. Cumhurbaskani, yeni anayasaya göre 2023 seçimlerinde ikinci kez aday olacak. Dolayisiyla bizim ‘üçüncü kez adaylik’ düzenlemesi yapmak gibi bir gündemimiz olamaz. Kendilerine bir cumhurbaskani adayi bulamayanlar, cumhurbaskanimizin yenilmezligini kabul ettikleri için onun sahsinin adayligina itiraz ediyorlar” degerlendirmesini yapiyor.
Mazbatadan 13. ifadesi çikartilmisti
AK Parti kurmaylari Erdogan’in önümüzdeki seçimlerde ikinci kez aday olacagina iliskin tezlerine, 24 Haziran seçimleri sonucu Yüksek Seçim Kurulu’nca (YSK) düzenlenen mazbatayi da dayanak gösteriyor. YSK, 24 Haziran’da yapilan Cumhurbaskanligi seçiminin kesin sonucunu 4 Temmuz’da ilan etmis, buna iliskin kararinda “Bu sonuca göre geçerli oylarin salt çogunlugunu alan Recep Tayyip Erdogan’in 13. Türkiye Cumhurbaskani seçildiginin tespitine ve adina YSK tarafindan tutanak (mazbata) düzenlemesine” ifadesine yer vermisti. Bu karar Meclis’e iletildiginde dönemin TBMM Baskani Ismail Kahraman, “Yaziniz ekindeki tutanakta (mazbatada) ‘13’ rakamina, Cumhurbaskanligi görevi yapan kisi sayisinin hesabindan veya cumhurbaskani seçim sayisi hesabindan ulasilamadigi görülmüstür. Bu sebeple ‘13’ rakamiyla ilgili tereddütler hasil olmustur” diyerek, YSK’dan konunun yeniden degerlendirilmesini istemisti. YSK da ayni gün toplanarak “13. Cumhurbaskani” ifadesini mazbatadan çikarmisti.
Kaynak: Yeni Akit, Milliyet