Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu katildigi televizyon programinda gündeme iliskin degerlendirmelerde bulundu.
Bakan Çavusoglu, Ukrayna-Rusya gerilimine iliskin, Türkiye'nin pozisyonu açik oldugunu belirterek 'Iki tarafla da iliskileri iyi olan ülke olarak 'ilave bir gerginlik olmasin' diyen ülke olarak gerginligin azaltilmasi yönünde adimlar atiyoruz. Samimi sekilde iki tarafla da görüsmelerimiz devam ediyor. Burada önemli olan; sorunun çözülmesi. Önce gerginligin azaltilmasi, sonra bu bölgenin kalici istikrara kavusturulmasi. Bazilari 'Ben de bu isin içinde varim' demek için atilan adimlar. Burada samimiyetsizligi görüyoruz. Gereksiz açiklamalardan da kaçinilmasi lazim. Ukrayna'ya gittigimizde de gördük; 'Rusya bugün isgal edecek' açiklamalari Ukrayna'da panige sebep oluyor, ekonomik olarak da Ukrayna'ya zarar veriyor. Bir ay önce de 'Yarin isgal edecek' diye açiklamalar vardi, gerçek tablo bu degil. Olasi bir çatisma riski var mi, var. Ama çok da abartildigini düsünüyoruz. Türkiye, her iki ülke ile arasi iyi oldugu için çabalarimiz herkes tarafindan görülüyor ve takdir ile karsilaniyor. Iki ülke arasinda bir arabuluculuk fikri ortaya çikti; Ukrayna tarafi bunu istiyor, hazir. Rusya tarafi henüz kapiyi kapatmis degil. Rusya ile de yapacagimiz toplantinin ev sahipligi sirasi bizde. Ruslardan tarih önerisi istedik. Bu toplantiyi da gerçeklestirecegiz, Ruslarla da konusacagiz. Iddiali olmadan elimizden gelen çabayi göstermemiz lazim' dedi.
Israil ile normallesme adimlari
Çavusoglu, Israil ile normallesme adimlari ilgili de, 'Bir ülke olarak, millet olarak ilkesel bir politika izliyoruz. Yanlis gördügümüz seyi, açikça söylüyoruz. Israil ile bir diyalog basladi, yeni hükümet ile birlikte. Cumhurbaskani'miz, Israil Cumhurbaskani Isaac Herzog ile 4 defa görüstü. 'Israil ile iliskilerimizi normallestirmek' demek; Kudüs davasinda temel tutumlarimizdan vazgeçmek anlamina gelmez. Iliskilerin biraz daha normallesmesinin faydasi da olabilir. Filistinlilerin evlerinin isgal edilmesine 'evet' diyebilir miyiz, hayir. Bu konudaki tutumumuz gayet net' diye konustu.
'Insallah, düzeltici açiklama yaparlar'
CHP'nin yayin organi Halk TV'de eski Türkiye artigi Aysenur Arslan'in Türk Mukavemet Teskilati'ni (TMT) hedef alan sözlerine tepki gösteren Çavusoglu sunlari söyledi:
'TMT'ye yönelik televizyon kanalinda son derece üzüldügümüz bir söylem gördük. Büyük bir yanilginin olduguna inanmak isterim. TMT, KKTC'nin Kuvayi Milliye'sidir. Kibris'ta Türklerin direnisinin sembolüdür. Böylesine bir 'Kuvayi Milliye' dedigimiz TMT'nin, mafya, cinayet, illegal islerle anilmasi hepimizi üzer. Böyle bir söylemi görünce inanamadim; tekrar dinledim, hanimefendinin açikça bu söylem içende oldugunu gördük, son derece üzüldük. Insallah, düzeltici açiklama yaparlar. Çünkü açiklama dün KKTC'de ve Türkiye'de infial yaratti. Kibris meselesine gelirsek, hidrokarbonda gelir paylasimi. Rumlar 'evet' dese, samimi olsa, AB de Rumlari ikna etse; çok kolay. Iki taraf arasinda hakça gelir paylasimi düzenlenebilir. Ondan sonra sondaj faaliyetini kim yapmis önemli degil. Ama maalesef Kibris Türk tarafi yapici tekliflerde bulunmasina ragmen Rum tarafi bunu reddetmistir. Basit bir hakça paylasimdan bahsediyoruz. Rum kesimi tüm müzakerelerde masayi devirdi. Bir daha federasyon için müzakere etmeyecegiz. 54 sene müzakere ettik ve basariya ulasamadik. Bunun nedeni de Rum kesiminin tutumu olmustur. TMT niye kuruldu, bu mezalime karsi Kibris Türk halkini korumak için kuruldu. 1960 anlasmasinda Kibris Türklerine verilen haklari savunuyoruz.'
Kita sahanligi açiklamasi
Çavusoglu, kita sahanliginin ihlaline iliskin söyle konustu:
'Kita sahanligimizin bati sinirlarini belirledik, BM'ye kaydini yaptirdik. Buradan taviz vermemiz mümkün degildir. Son bir yil içinde Rum tarafi ve Yunanistan 9 defa kita sahanligimizi ihlal etmek istedi. Bazilarini diplomatik yolla engelledik. Sonuç itibariyla bazilarini bu girisimlerimizden dolayi engelledik, bazilarini da sahada deniz kuvvetlerimiz tedbirlerini aliyor. Gerekli uyarilari yaparak kita sahanligimiza hem güneyde hem de batida bu gemileri sokmadik. Kararliligimiz açik, nettir. Burada ancak Türkiye ile is birligi yaparsaniz olabilir. Bilimsel arastirma mi? Türkiye'den izin alirsaniz, olabilir. Bu konuda tutumumuz hiçbir zaman degismez. Kita sahanligimizi savunacak güçte ve kararliliktayiz'