Tarih: 08.02.2022 17:49
Ayçiçek yagi zamma doymak bilmiyor!
Geçtigimiz yil fiyati ne çok artan ve en çok konusulan konulardan biri ay.çiçek yagi fiyatlarindaki agresif zamlar oldu. Daha birkaç gün öncesine kadar rafta ortalama 109 liradan satilan 5 litrelik ayçiçek yaginin fiyati tekrar yükseldi ve 140 liraya kadar çikti
Yag fiyatlarindaki bu yükselisin nedenlerini ve çözüm önerilerini Bitkisel Yag Sanayicileri Dernegi (BYSD) Baskani Tahir Büyükhelvacigil anlatti.
Hasat dönemi sonrasinda ülkemizin ürettigi hammaddenin sonlarina yaklasildigini söyleyen Büyükhelvacigil, “Her yil oldugu gibi, yeni hasat dönemine kadar ülkemizin ihtiyacini bundan sonraki dönemde ithalatla karsilayacagiz” dedi.
Tahir Büyükhelvacigil
ÜRETIM REKOR KIRDI
Pandemiden dolayi Türkiye’de ve dünyada bitkisel yag piyasalarinin çok sikintili geçtigini belirten Büyükhelvacigil, su bilgileri verdi: “
Ayçiçegi üretim rekoltemiz 1,7 milyon ton civarinda gerçeklesti. Üreticinin de, sanayicinin de yüzünü güldüren bu rekolte, yillik ihtiyacimiz olan 2,5-3 milyon ton hedefine ulasmada çok önemli bir gelisme. En çok ithalat gerçeklestirdigimiz Karadeniz Bölgesi’nde de üretim geçtigimiz yil rekor kirdi. Sadece Ukrayna ve Rusya’da toplam üretim 35 milyon ton civarinda gerçeklesti. Ancak bütün bunlar yag fiyatlarinin düsmesine yetmemis görünüyor.”
Ayçiçek yagi üretimi' class='inline-image-alt' src='https://i12.haber7.net//haber/haber7/photos/2022/06/Mqtdw_1644300326_1173.jpg' style='-webkit-tap-highlight-color:transparent; border:4px solid rgb(221, 221, 221); box-sizing:inherit; cursor:pointer; height:363px; max-width:100%; vertical-align:middle; width:770px' /> Ayçiçek yagi üretimi
3 MILYON TONA ÇIKARABILIRIZ
Girdi maliyetlerindeki yükselise dikkat çeken Büyükhelvacigil, “En önemli hedefimiz, ayçiçeginde üretimimizi 2.5-3 milyon tona çikarabilmek. Bu ihtiyacimizi çözebilirsek fiyat ve üretim anlaminda sektörümüzün ve vatandaslarimizin rahatlamasini, sorunlarin çözümünü saglayabiliriz. Yagli tohumlarda ithalati, dolayisiyla hammadde maliyetlerini düsürürsek, dünya ile çok daha güçlü bir sekilde rekabet edebilecek düzeye gelebiliriz. Türkiye, zengin tarimsal potansiyeli olan bir ülkedir” diye konustu.
YÜZDE 75 DISARIYA BAGIMLI HALDEYIZ
Büyükhelvacigil, dünya bitkisel yag piyasalarindaki olaganüstü fiyat hareketlerinin hem üreticilere, sanayicilere ve hem de tüketicilere zor günler yasattigini hatirlatti. Büyükhelvacigil, “Yagli tohumlar, ülkemizin ithalattaki ilk 10 kalemi içerisinde yer aliyor. Ham madde bakimindan maalesef yüzde 75 oraninda disa bagimliyiz” diye konustu.
DOGRU PLANLAMA ILE YÜZLER GÜLER
Yilda 3,5- 4 milyar dolari disariya ödedigimizi söyleyen Büyükhelvacigil, “Güçlü bir sanayimiz ve Avrupa standartlarinin üzerinde bir alt yapimiz var. Dogru bir üretim planlamasi ile ayçiçeginde disa bagimliligi sona erdirerek dünyada fiyat dalgalanmalarinda daha az etkilenir ve üreticinin de sanayicinin yüzünü güldürebiliriz' dedi.
RUSYA-UKRAYNA KRIZI GIDA FIYATLARINI ETKILER
Türkiye Ziraat Odalari Birligi (TZOB) Genel Baskani Semsi Bayraktar, Rusya ve Ukrayna arasinda yasanan gerilim nedeniyle ithalatta sorun yasanmasinin, basta ekmek olmak üzere, gida fiyatlarini olumsuz etkileyecegini söyledi. Bayraktar, 'Ürün bulunamamasi önemli ölçüde bugdayin islenmis ürünlerinin ihracatinin kisitlanmasina ve fabrikalarinin çalismamasina sebep olacaktir. Bunun tedbirlerinin simdiden alinmasi gerekiyor” uyarisinda bulundu.
Kaynak: Haber 7
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —