Tarih: 01.02.2022 14:47
LPG'li araç sahiplerine uyari!
Kis aylari etkisini yogun sekilde hissettirmeye devam ediyor. Birçok ilde yasanan asiri soguk havalar, hayati olumsuz yönde etkiliyor. Gün içindeki birçok isimizi yaparken kullandigimiz motorlu tasitlar da olumsuz hava kosullarindan nasibini aliyor. Özellikle LPG’li araçlar soguk havalardan daha çok etkileniyor. Gerekli özen gösterilmedigi takdirde sogugun etkisiyle yasanan hortum çatlaklari, yangin çikmasina dahi sebebiyet verebiliyor. Uzmanlar ise araç sahiplerini kalitesiz antifriz kullanimi ve ömrü dolan LPG tankinin degisimi konusunda uyariyor.
“Radyatör ve motor sistemi içerisine koyulan sogutma sivisi donuyor”
Araçlarin radyatör ve motor sistemindeki sogutma sivilarinin hava sicakliklari nedeniyle dondugunu belirten LPG ustasi Emre Tezal, antifrizin öneminden bahsetti. Zincir marketlerde piyasanin altindaki fiyatlara satilan kalitesiz antifrizlerin araçlari korumak yerine daha çok zarar verdigini belirten Tezal, “Suan çok ciddi bir sogukla mücadele ediyoruz. Bu soguklarda en çok yasadigimiz sikinti radyatör ve motor sistemi içerisine koyulan sogutma sivisinin donmasi oluyor.
Bundan dolayi biz yaz, kis antifriz öneriyoruz. Bu soguk havalarda da özellikle kontrol ettirmelerini tavsiye ediyoruz. Bu konuda zincir marketlerde satilan ucuz antifrizlerin kullanilmamasi çok önemli. Biraz daha iyi antifrizlerin kullanilmasi gerekiyor. Çünkü ucuz antifrizler korumaktan çok korozyona neden oluyor.
Hem hortum ve baglantilari bozuyor hem de regülatör diyaframina zararlar veriyor. Tabiri caizse hortumlari biçak gibi keserek su eksilmesine neden oluyor. Bu su eksilmesi de yolda giderken aracin buji kablolarindan veya bobinlerinden çikacak bir kivilcim ile alev almasina neden olur. Yaklasik 1 hafta önce bir araç buraya geldi. Bahsettigim nedenden dolayi yanmisti. Araci eski haline getirebilmek yaklasik 1 günümüzü aldi” ifadelerini kullandi.
“Ilk çalistirmada benzin kullanilmasini öneriyoruz”
Mümkün oldugu kadar araçlarin kapali alanlarda soguktan korunmasi gerektigini belirten Tezal, ilk marsin benzinde yapilmasi gerektigini söyledi.
Karbüratörlü araçlarin bu havalardan daha çok etkilendigini belirten Emre Tezal, “Bu havalarda araçlar muhafaza altinda tutulmali. Mümkünse otoparka koyulmali. Eger varsa ilk çalistirmada benzin kullanilmasini öneriyoruz. Çok soguk havalarda özellikle karbüratörlü araçlarda zorlanmalar olabilir. Çünkü ciddi soguklar var suan. Ilk marsin araç benzindeyken yapilmasi faydali olur” dedi.
“10 yili dolduran tanklar degistirilmelidir”
Vatandaslarin en büyük hatayi yakit tanklarinda yaptigini belirten 17 yillik LPG ustasi Emre Tezal, büyük tehlikeden bahsetti. LPG tanklarinin 10 yil kullanim süresi oldugunu ve ömrü doldugu takdirde vakit kaybedilmeden degistirilmesi gerektigini belirten Tezal, su ifadeleri kullandi:
“LPG’li araçlarda en önemli sey 10 yili dolduran tanklarin degisimidir. Müsterilerimiz burada çok fazla yanilgiya düsüyorlar. LPG tankinin süresi dolsa dahi bir sonraki araç muayenesi tarihini bekliyorlar. Bunu yapmamalari konusunda müsterilerimizi uyariyoruz. Her yil gelip kontrolleri yaptirmalarini öneriyoruz. Muayene tarihini beklemeden zamani dolan tankin degistirilmesi gerekiyor. Çünkü kullanilan LPG tanklari basinçli kaplardir. Bundan dolayi benzin depolarina benzemez. Sürekli basinca maruz kaldiklari için kaynak dikislerinden atma yapabilir. Kaçaklara neden olabilir. Bu da kullanicilar açisindan ciddi bir hayati tehlikeye neden olur.”
Kaynak: Yenisafak
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —