Ziraat Mühendisi Esra Okan, Çamköy Mahallesi’ndeki 8 dekarlik topraksiz serasinda 12 ay üretim yapiyor.?
Topraksiz yetistiriciligi tercih etme sebeplerini anlatan Okan, “Toprak hastaliklarindan kaçmak için tercih ediyoruz. Toprakli yetistiricilikte büyük sikintilar oluyor. Verimi ve bitkiyi olumsuz derecede etkiliyor. Toprakli üretimde ihracat yapiyorsa üretici, serasindaki ürünü her yil degistirmesi gerekir.
Topraksiz tarimda üçüncü yilimizda olmamiza ragmen bu sikintiyi yasamadik. Bitkinin gelisim durumu çok iyi. Topraksiz yetistiricilikte yaklasik 40 veya 50 gün içinde hasat edebiliyoruz. Toprakli tarimda bu süre biraz daha uzayabiliyor.?
Topraksiz tarim hizlandiriyor. Çünkü gübrelemeyi dogru sekilde makinalarla yapiyoruz. Bitkiler saglikli. 4 senede fidanlarimizi yeniliyoruz” dedi.
?
Gerbera çiçegine yurt içi ve yurt disindan talepler oldugunu belirten Esra Okan, “Demet ya da kutu halinde satislarimiz var. Ihracatta kutulara islenerek gönderiliyor. Kis sezonunda fiyatlar artarken, yaz sezonunda düsebiliyor. Tanesi 1 TL ya da 1 buçuk TL’den satilirken, yazin 10 kurusa düsebiliyor. Yurt disi satislarimiz bu fiyatin iki kati olarak yapiliyor” diye konustu.
'YETISTIRICILIGI KARLI VE KEYIFLI' Gerbera yetistiriciliginin kolay ve rahat oldugunu da vurgulayan Okan, ”Üreticinin hasat esnasinda çalismasi rahat. Yetistiricilikte girdi maliyetleri artmis durumda. Hastaliklar için mücadele gibi giderleri olsa da yetistiricilik karli ve keyifli. Topraksiz tarim oldugu için çok fazla otla mücadele isimiz olmuyor. Haftalik ilaçlari var, bunlar zorunlu. Zararlilardan korumak için çalismalarimizi yapiyoruz. Fide bagimliligimiz yok. Sebzede fidecilere bagimliyken, çiçekte kendimiz fidelerinizi yetistirebiliyoruz. Haftada iki kere hasadi var” seklinde konustu.
Kaynak: Yeni Akit