TBMM Baskani Sentop, son günlerin tartismali konusu olan, Imamoglu'nun paylasilan MOBESE görüntüleriyle ilgili ' MOBESE kamerasi oldugunu kesin olarak teyit etmek gerekiyor. Bir inceleme süreci yapilacak, bu detaylari bilenlerin degerlendirmesi lazim' yorumunu yapti.
TBMM Baskani Mustafa Sentop, CNN TÜRK canli yayininda Hakan Çelik'in sorularini yanitladi. Sentop, gündem konularini degerlendirdigi programda, Istanbul Büyüksehir Belediye Baskani Imamoglu'nun paylasilan MOBESE görüntülerine iliskin ' MOBESE kamerasi oldugunu kesin olarak teyit etmek gerekiyor. Bir inceleme süreci yapilacak, bu detaylari bilenlerin degerlendirmesi lazim' dedi.
ADALET BAKANI DEGISIMI
Adalet Bakani Abdulhamit Gül'ün görevinden affini isteyerek, koltugunu Bekir Bozdag'a birakmasiyla ilgili konusan Meclis Baskani Sentop, 'Hem iyi birer hukukçu hem de görevlerini dikkatle yürüten iki arkadasimiz. Hükümetin bir politikasi olur, bakanlar o politikayi icra ederler. Bu degisiklikler gayet normaldir' dedi.
MOBESE AÇIKLAMASI
Meclis Baskani, IBB Baskani Imamoglu’nun kentte kar yagisi sirasinda Sariyer’deki bir balikçida Ingiltere’nin Ankara Büyükelçisi ile görüsmesine iliskin kamuoyuna yansiyan MOBESE görüntüleri hakkinda da konustu. Sentop, ' MOBESE kamerasi oldugunu kesin olarak teyit etmek gerekiyor. Bir inceleme süreci yapilacak, bu detaylari bilenlerin degerlendirmesi lazim' diye konustu.
SIYASETTEKI ÜSLUP
'TBMM'deki tartismalar kutuplasmanin boyutunu mu gösteriyor? Sizi endiselendiren bir tarafi var mi?' sorusunu Sentop söyle yanitladi:
'Ben ayni zamanda halkin içindeyim. Tabanda, sahada gerilim, yüksek tansiyon yok. Insanlar kendi aralarinda günlük siyasetin konularini tartisiyorlar ama bu sekilde bir gerginlik yok. Bunun böyle yukaridan tabana inmemesi saglikli bir durum. Çok kalici, yerlesmis bir tablo olmadigini gösteriyor. Seçimlere 1 yildan biraz fazla bir zaman var, bu uzun bir zaman. Böyle bir tansiyonla konularin tartisilmasinin kimseye faydasi yok.
'ERKEN SEÇIM 'ÖNCEKI TÜRKIYE' ALISKANLIGI'
Meclis Baskani Sentop, erken seçim tartismalarinin 'önceki dönem Türkiye'nin aliskanliklari oldugunu belirterek 'O dönemde parlamento herhangi bir sayi aramadan seçime gidebiliyordu. Bunlardan hareketle seçim tartismalari olurdu. Burada Meclis'in nitelikli çogunlugu almasi lazim seçim için hukuken veya Cumhurbaskani'nin karar almasi gerekiyor' dedi.
6 PARTININ ÇALISMASI
Sentop, 6 partinin seçim konusunda ortak çalismasina yönelik söyle konustu:
'Önümüzdeki gerçekleri ortaya koyalim. Gerçek nedir? Türkiye'de bir baskanlik sistemi var. Literatürde baskanlik sistemidir. Biz Cumhurbaskanligi Hükümet Sistemi diye ifade ettik anayasamizda. 1950'den önce mesela President'in tercümesi Reis-i Cumhur olarak tercüme edilmis kitaplarda.
Seçimden önce degistirmeleri mümkün degil. Seçime bununla girilecek. Seçilen Cumhurbaskani bu sisteme göre ülkeyi yönetecek. Iddia nedir? Seçimden sonra sistemi degistirecegiz. Bu sistemi degistirecegiz demek yeterli degil. Bu is anayasa degisikligiyle olur. Bir referandum gerekiyor veya 3'te 2 alinacak ki degistirilsin.'