Tarih: 03.07.2021 13:47
Kayisi kükürtleme odasi tam not aldi
Dünya kuru kayisi üretiminin yüzde 85’nin karsilandigi Malatya’da baslayan kayisi hasadiyla çiftçileri telas sardi. Ankara Üniversitesi Gida mühendisligi bölümü ögretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Özkan ve Doç. Dr. Meltem Türkyilmaz, kayisilarin kükürtlenmesinde kullanacak kükürtleme odasinin tasarimi ve kükürtleme parametrelerinin belirlenmesi baslikli TÜBITAK projesi gelistirdi. Gelistirilen projeyle 16 saat süren kayisi kükürtleme isleminin 2 saate düsürülmesi planlaniyor. Malatya Ticaret Borsasi Baskani Ramazan Özcan, Yesilyurt ilçesinde bulunan kayisi bahçesinde kurulan bilim adamlarinin gelistirdigi kükürtleme odalarinda inceleme yapti. Avrupa’ya ihraç edilen kuru kayisida 2,2 ppm’lik kükürt oraninin daha kolay yakalanacagi kükürt odasi, büyük bir sorunu da ortadan kaldiracak.
Malatya Ticaret Borsasi Baskani Ramazan Özcan, gelistirilen projeyle yurt disina ihraç edilen kuru kayisilardaki 2,2 ppm’lik kükürt kuralinin önüne geçilecegini belirterek, 'Kayisida hasat dönemi basladi. Kayisi üretimi için hizla sahada çalisilirken, bir taraftan da akademik çalismalara ciddi anlamda her firsatta ne kadar önem verdigimizi biliyorsunuz. Bugün Ankara Üniversitesi, Gida Fakültemizden iki tane kiymetli hocamizin uzun süredir özellikle kükürtleme konusunda hem kisa sürede kükürtleme, hem de kükürt miktarini ihracata göre uygun sekle dönüstürmede gerçeklestirdikleri bir TÜBITAK projesi var. Özellikle bugün burada Prof. Dr. Mehmet Özkan hocamla, Doç. Dr. Meltem Türkyilmaz, hocamiz uzun zamandir, son 3 yildir da Malatya'mizda sahada çalismalarini sürdürdükleri kükürt dioksit sistemi ile, kükürt parametrelerini ayarlama projesini bugün hem yerinde sizlerle paylasip, hem de Meltem hocamdan burada neyi hedefledigimizi ve kisa sürede nereye gidecegimizi konusacagiz. Bu çok önemli bir proje. Biliyorsunuz biz her firsatta kükürtle yasadigimiz problemleri ve sikintilari gerek kamuoyuyla, gerekse tarim bakanligiyla ve gida denetim kontrol kamu denetimcilerimizle paylasiyoruz. Avrupa birligi ülkelerine gerçeklestirdigimiz ihracatlar da uygulanan 2,2 ppm kükürt kurali ve iç piyasada ülke sinirlari içerisinde bütün tüketicilerimizin de tüketimine sundugumuz kaysidaki 2 bin ppm kurali biliyorsunuz, üretimde de tüketiciye gittigi ana kadar da kükürtle ilgili önemli sikintilar yasiyorduk. Suanda sizlere ifade edecegimiz projeyle hem çok kisa süre içerisinde kükürtleme, hem de uygun miktarda kükürt dioksit gaziyla da kükürtleme yöntemini anlatacagiz. Dolayisiyla ben buradan bütün ihracatçilarimiz, tüccarlarimiz, özellikle üreticilerimize daha çok hizli ve uygun miktarda kükürtleme yöntemiyle insallah önümüzdeki yillarda, gelecek yillarda daha büyük kapasiteli denemelerle hem uygun kükürt miktarinin oldugu hale dönüstürerek, hem de çok hizli bir sekilde kükürtleme yapacagiz. Bu çalismalarla birlikte isçilik maliyetlerinde ciddi anlamda bir gerileme söz konusu olacak, hem de ekonomik anlamda kükürt düsürme islemi esnasinda yasadigimiz sorun ve sikintilarda ortadan kalkacak' dedi.
“16 saatlik çalismanin 2 saate düsürülmesi planlaniyor”
Doç. Dr. Meltem Türkyilmaz, gelistirdikleri projeyle kükürtleme odasinda bütün kayisilarin ayni oranda etkilendiklerini ve 16 saatlik islemi 2 saat gibi bir süreye düsürdüklerini belirterek, 'Yaptigimiz çalismalarda geleneksel kükürtleme yönteminin en önemli eksikliginin ortamda olusan kükürt dioksit gazinin kontrol edilmemesinden kaynaklandigini tespit ettik. Içeride kükürt konsantrasyonu kontrol edilemedigi içinde olusan kükürtlenmis kuru kayisinin hangi düzeyde kükürt içerdigi tespit edilemiyor. Ama bizim yaptigimiz yöntemde dogrudan istedigimiz konsantrasyondaki kükürt gazini odaya verebiliyoruz. Dolayisiyla da oda içerisinde bulunan her bir kayisi tanesine istedigimiz düzeyde kükürt dioksit gazini ulastirmis oluyoruz. Odadan kayisimizi çikarttigimizda her bir kayisi tanesi ayni düzeyde kükürt dioksit içerir. Yaptigimiz çalismalarla sadece kükürtleme islemini standart bir hale getirip 2 bin pmm düzeyinde içeren kayisi üretmek degil, bunun yani sira çiftçimize daha hizli islem gerçeklestirme saglamak için, suanda 16 saate kadar süren kükürtleme islemini yaklasik 2 saate kadar düsürmeyi hedefledigimiz bir çalisma yürütüyoruz. Bu çalismanin sonucunda da hem iç piyasada kükürtlü kayisi üreten çiftçimizin karsi karsiya kaldigi idari para cezalarindan kurtulabilecegini, hem de ihracatta yasadigimiz mevcut kükürtlü kayisilarimizin çogunun sinir disi edilme var biliyorsunuz dolayisiyla bu sorunu kaldirmak, kükürtlü kuru kayisimizin itibarinin düsmesine dolayisiyla düsük fiyattan alici bulmasina neden oluyor. Yaptigimiz kabaca hesaplamaya göre eger istedigimiz düzeyde kükürt içeren bir kuru kayisi üretimi gerçeklestire bilirsek, dünya çapinda yaptigimiz satislarda yüzde 75 oraninda daha fazla kar elde edebilecegimizi görüyoruz. Ülkenin kuru kayisidan elde ettigi gelirinde en az yüzde 75 artacagini düsünüyoruz' diye konustu.
Kaynak: iha
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —