Tarih: 27.01.2022 23:27
Birlesmis Milletler'den flas Kibris karari! KKTC Disisleri Bakanligi'ndan tepki
Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) Disisleri Bakanligi, Kibris'ta konuslu BM Baris Gücü'nün görev süresinin alti ay süre ile 31 Temmuz 2022 tarihine kadar uzatilmasina iliskin kararin BM Güvenlik Konseyi'nde kabul edilmesine tepki gösterdi.
Bakanlik tarafindan yapilan yazili açiklamada, “Birlesmis Milletler Baris Gücü'nün görev süresinin uzatilmasinda KKTC'nin rizasinin alinmamasi BM'nin kendi ilke ve kurallarinin ihlali anlamina gelmektedir. Baris operasyonlarinin temel dayanagi olan tüm taraflarin rizalarina basvurulmasina iliskin rehber ilkenin bizzat BM tarafindan göz ardi edilmesi, BM'nin itibarini derinden sarsmakta ve ülkemizdeki varligini sorgulatmaktadir” denildi.
“KKTC VE BM ARASINDA YASAL BIR DÜZENLEMEYE IHTIYAÇ BULUNMAKTADIR”
BM Baris Gücü'nün KKTC topraklarindaki faaliyetlerini halen sürdürdügüne dikkat çekilen açiklamada, “BM Baris Gücü'nün ülkemizdeki varligi ve operasyonlarinin devami için KKTC ve BM arasinda üzerinde mutabik kalinacak yasal bir düzenlemeye ihtiyaç bulunmaktadir. Bu husustaki tüm çagrilarimizin cevapsiz birakilmasi nedeniyle, gerekli adimlari atmaktan baska seçenegimiz kalmamistir” denildi.
“DAYATMAYA ÇALISMASI KABUL EDILEMEZDIR”
Açiklamada, “BM Güvenlik Konseyi'nin söz konusu kararinda, geçerliligini yitirmis, denenmis ve tüketilmis ‘iki kesimli, iki toplumlu federasyon' modelini dayatmaya çalismasi kabul edilemezdir. Bu yaklasim, Kibris Türk halkini ucu açik bir sürece hapsetmek ve izolasyon altinda yasamak zorunda birakmayi amaçlayan Rum tarafinin politikalarini destekleme anlami tasimaktadir” ifadeleri kullanildi.
Açiklamada, BM Güvenlik Konseyi'nin kararinin KKTC ve Güney Kibris Rum Yönetimi'ni (GKRY) yakinlastirmaktan ziyade iki taraf arasindaki uçurumun açilmasindan baska bir amaca hizmet etmedigi vurgulandi.
BM Güvenlik Konseyi'nin kararinda kapali Maras'a iliskin gereksiz ifadeler kullandigi ifade edilen açiklamada, KKTC'nin kendi topragi olan kapali Maras'a iliskin kararlar uluslararasi hukuk çerçevesinde aldigina dikkat çekilerek, “KKTC'nin amaci, Rumlarin mülkiyet iddialarina, Avrupa Insan Haklari Mahkemesi (AIHM) kararlari çerçevesinde kurulan Tasinmaz Mal Komisyonu (TMK) tarafindan, iade dahil, çare bulunmasini saglamaktir. Bu ifadeler, BMGK'nin mülkiyet hakkina saygiyi önemsemedigini ve sadece tarafli, siyasi bir karar alma pesinde kostugunu açikça göstermektedir” denildi.
KIBRIS VE DOGU AKDENIZ'DEKI GERILIMIN SORUMLUSU GKRY
Kibris ve Dogu Akdeniz'deki gerginligin Rum tarafinin kesintisiz devam eden tek yanli ve gayri yasal faaliyetlerinin sonucu oldugu vurgulanan açiklamada, “Rum tarafinin sinir boyuna ve ara bölgeye yerlestirdigi agir silah mevzileri ile askeri malzeme alimlarini artirmasi yani sira Dogu Akdeniz'de gerçeklestirdigi askeri tatbikatlar Rum tarafinin bilinen gerginligi tirmandirma politikasinin sadece bazi örnekleridir” denildi.
Açiklamada, “BMGK'nin Rum tarafinin bu kiskirtici faaliyetlerini kinamamasi kabul edilemezdir. Güvenlik Konseyi'nin yanli tutumu, Rum tarafini Kibris Türk halkinin haklarini gasp etme ve tek yanli faaliyetlerini sürdürme konusunda cesaretlendirmektedir. BM Güvenlik Konseyi'nin Güney Kibris Rum Yönetimi'ne sözde ‘tüm adanin temsilcisi' gibi davranmaktan vazgeçmesi gerekmektedir. Adada iki egemen esit Devlet ve iki Halkin bulundugu gerçeginin BM Güvenlik Konseyi dahil tüm uluslararasi toplum tarafindan kabul edilmesi, en gerçekçi yaklasim olacaktir” ifadeleri kullanildi.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —