Tarih: 14.01.2022 16:15
Lavrov'dan NATO'ya cevap: 'Sabrimizin sonu geldi'
Rusya Disisleri Bakani Sergey Lavrov, 2021 yili degerlendirme toplantisinda ülkesinin dis politikasi ve geçtigimiz yil yasananlarla ilgili degerlendirmelerde bulundu. Özellikle Rusya'nin önerdigi güvenlik garantileri konulu toplantilara deginen Bakan Sergey Lavrov, hem ABD hem de NATO hakkinda çarpici ifadeler kullandi.
NATO ile yasadiklari gerilimde yine Rusya'nin kirmizi çizgilerinden bahseden Lavrov, “Kuzey Atlantik Antlasmasi Örgütü'nün hemen sinirlarimizin diger tarafinda belirmesini, özellikle de Ukrayna yönetiminin izledigi politika düsünülecek olursa, asla kabul etmeyecegiz. Dahasi bu, bizim için bir kirmizi çizgi, gerçek bir kirmizi çizgi' diye konustu. Lavrov, 'Ukrayna NATO disinda kalsa dahi Amerikalilar, Ingilizler ve diger Bati ülkeleri ile ikili anlasmalar üstünden bu ülkeler Ukrayna'da askeri tesisler ve Azov Denizi'nde üsler kurabilir. Bu da bizim için kabul edilemez bir sey, zira komsu ülkelerimizin topraklarina Rusya için tehdit olusturacak saldiri silahlari konuslandirilmasi da bizim için bir diger kirmizi çizgi” dedi. Batinin Ukrayna'ya silah tedarikine devam ettigini savunan Lavrov, “Ukrayna'da ABD ve Ingiliz askerleri de dahil yüzlerce Batili askerler bulunuyor. Bu silah destekleri nedeniyle Kiev yönetimi ülkenin dogusundaki çatismalari güç kullanarak bastirmaya çalisiyor. Bati'nin Ukrayna'ya silah tedariki bu nedenle Rusya için kabul edilemez” ifadelerini kullandi.
“Sabrimizin sonu geldi”
Ukrayna basligi altinda NATO, ABD ve Batili ülkelere tepkisini sürdüren Lavrov, “Sabrimizin sonu geldi. Biliyorsunuz ki çok sabirliyiz. Çok uzun süre kendimizi tuttuk, artik bir seylerin olma zamani geldi. Simdi artik tekliflerimize somut olarak verilecek yaniti bekliyoruz. ABD, Kanada ve Ingiliz güçleri sürekli olarak Rusya sinirlari yakinina konuslandirilirken, NATO'nun Rusya'ya kendi askeri güçleri ile kendi topraklari üstünde ne yapacagini söylemesi kabul edilemez” dedi.
“AB'yle olan tüm iletisim kanallarina Avrupali meslektaslarimiz tarafindan beton döküldü”
ABD ile devam eden NATO'nun da dahil oldugu güvenlik garantileri konulu görüsmelere Avrupa Birligi'nin (AB) katilip katilmayacagi ile ilgili soruyu yanitlayan Sergey Lavrov, “AB'nin güvenlik müzakerelerine katilimini nasil gördügünü bilmiyorum. Açikça söyleyeyim, bilmiyorum. Bunun sebebi bunu istemememiz degil. AB 7.5 yil önce güvenligin saglanmasiyla ilgili mekanizmalar da dahil Rusya'yla olan tüm etkilesim mekanizmalarini yikti ve bundan üzüntü duyuyoruz. Simdi biz ABD ve NATO'ya basvurduk. NATO'yla aramizda en azindan Rusya-NATO Konseyi kagit üzerinde duruyor, Kurulus Senedi'ni kimse iptal etmedi. Ancak AB'yle olan tüm iletisim kanallarina Avrupali meslektaslarimiz tarafindan beton döküldü. AB'nin güvenlik çikarlarinin göz ardi edilmesinden endise duyduklarini görüyoruz, bunu açikça itiraf ediyorlar” seklinde konustu.
“Rusya buna birçok farkli sekilde yanit verebilir”
ABD ve NATO ile devam eden güvenlik garantileri görüsmelerine kendi önerileri disinda ABD ve NATO tarafinin da öneriler sunabilecegini ifade eden Lavrov, “Rusya buna birçok farkli sekilde yanit verebilir. Güvenlik garantileri konusunda gelecek yanitin belirleyicisi, Washington olacak, bu açik. ABD ile NATO'nun, güvenlik garantileri konusunda Rusya'nin karsi taraftan gelecek yaniti sonsuza dek beklemeyecegini fark ettigini düsünüyoruz. Tekliflerimizin reddedilmesi halinde durum degerlendirmesi yapip durumu Devlet Baskani Putin'e rapor edecegiz ve kendi güvenlik menfaatlerimiz dogrultusunda eylemlerimizi belirleyecegiz” dedi. Lavrov, 'Rusya, güvenlik garantisi teklifleri konusunda ABD ile NATO'dan madde madde, çok detayli bir yanit bekliyor. Bu yanitin, neyin uygun oldugu, neyin olmadigi ve bunlarin nedenlerini içermesini istiyoruz. Ancak sonsuza dek beklemeye niyetimiz de yok” diye konustu.
'Bir söz vardir, baris istiyorsan savasa hazir ol'
Kazakistan'da 2 Ocak'ta baslayan sokak gösterilerinin bastirilmasina yönelik Kolektif Güvenlik Anlasmasi Örgütü'ne (KGAÖ) bagli baris birliklerinin bu ülkede basarili bir görev aldiginin altini çizen Lavrov, “Bir söz vardir, baris istiyorsan savasa hazir ol. Sükür ki is, savasa kadar uzanmadi. Baris güçleri, kabiliyetlerini tüm dünyaya kanitladi. Bati'nin baris güçlerinin konuslanma hizina karsisindaki saskinligi, herkes tarafindan hak ettigi sekilde degerlendirildi, bundan hiç süphem yok” diye konustu. KGAÖ birliklerinin Kazakistan'da görev almasindan sonra Batinin kendilerine yönelik yaptirim uygulama ihtimalinin olup olmadiginin sorulmasina da yanit veren Lavrov, “Hiçbir sey söyleyemeyiz. Biz bekleme modunda degil, somut konular üzerinde çalisiyoruz. Ancak Batili ortaklarimiz her seyi yapabilir' ifadelerini kullandi.
“Türk-Ermeni görüsmeleri umuyoruz ki basarili olacaktir”
Bugün Moskova'da gerçeklestirilen Türkiye-Ermenistan iliskilerinin normallestirilmesi yönündeki toplantiyla ilgili de görüslerini aktaran Lavrov, “Türkiye ve Ermenistan kendi özel temsilcilerini belirledi. Rusya, böyle bir anlasmaya varilmasina yardimci oldu ve bugün Moskova'da özel temsilcilerin ilk görüsmesinin gerçeklesiyor olmasindan çok memnunuz. Bizim rolümüz, dogrudan diyalogun kurulmasina yardimci olmakti. Umuyorum ki bu basarili olacak” dedi.
'3+3 formatindaki toplantiyi aktif sekilde destekledik ve bunun birlestirici potansiyelini hemen gördük'
Türkiye'nin Güney Kafkasya'daki sorunlarin çözümüne dair önemli bir rol üstlendiginin altini çizen Lavrov, “Bu girisimler, Güney Kafkasya'daki durumun iyilesmesine ve mevcut siyasi sorunlarin Güney Kafkasya'da üç ülke ve onlarin üç büyük komsusu Rusya, Türkiye ve Iran arasinda ekonomik ve diger is birliginin gelistirilmesi yoluyla daha aktif ve yararli sekilde çözülmesi için kosullarin olusturulmasina yardimci oluyor. Türkiye Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ve Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev'in önerisiyle geçtigimiz Aralik ayinda Moskova'da, Güney Kafkasya ile ilgili 3+3 formatinda toplanti gerçeklestirildi' dedi. Lavrov, 'Yapilan çagri üzerine bu inisiyatifi aktif sekilde destekledik ve bunun birlestirici potansiyelini hemen gördük. Bu inisiyatifin istisare edilmeye ve Moskova'da görüsmenin hazirlanmaya basladigi ilk günden beri Gürcü komsularimizin da bu sürece katilmasindan yanaydik. Istisare için ne kadar imkan varsa o kadar mevcut sorunlarin çözümü için iyidir. Bundan yola çiktik. 3+3 formatinda baslatilan süreçler daha önemlidir. Çünkü bu formatta tüm bölgenin gelismesi ile ilgili imkanlar istisare ediliyor. Bu format, Rusya, Türkiye, Iran ve elbette Gürcistan'i ilgilendiren imkanlarin yolunu açiyor. Bu formata ön kosulsuz katilmak Gürcistan'in çikarinadir” dedi.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —