TBMM eski Baskani Bülent Arinç, Bursa’da yerel televizyon kanali Line TV’de konustu.
“ÖYLE BIR TROLL SÜRÜSÜ VAR KI..”
Gündeme dair sorulari yanitlayan Arinç, “Türkiye'de öyle bir troll sürüsü var ki, siz bugün hava çok güzel oldu deseniz bile bundan baska anlam çikarip bunun üzerinden bana ve bizimle parti arasini veya Tayyip Bey'in arasini açmaya çalisan ahlaksiz insanlar var. Kadiniyla erkegiyle…Sadece içinde bulundugumuz durumu bir gözlemci olarak anlatmaya gayret ediyorum” dedi.
“REISÇI GEÇINIP, TAYYIP BEY'E ZARAR VERIYORLAR”
Cumhurbaskani Erdogan’i partisinden izole etmek isteyenler olduguna vurgu yapan Arinç söyle konustu;
Simdi bunun disinda yani Reisçi geçinip de aslinda Tayyip Bey'e en çok zarar veren onu toplumdan, partisinden izole etmeye gayret eden kisiler var ve maalesef bunlar çok da uzakta degil.
Ben siyasette eskiyim. Bunlarin hepsini bilirim. 1996'da Refah Yol, ondan önce Anayol hükümeti, çok kisa sürdü. Refah yol bir yila yakin sürdü. ondan sonra rahmetli Mesut Yilmaz'li hükümetler onlar bunlar filan, düsünün ki Ecevit'in ilk hükümeti disardan destekli bir azinlik hükümetiydi.
Yani 1999 seçimlerinden önceyi kast ediyorum. Ondan sonra Ecevit'le Sayin Bahçeli ve Sayin Mesut Yilmaz ayri bir koalisyon kurdular. Hep koalisyonlu dönemler geldi ama biz geldik
Biz CHP ile ikimiz, üçte ikisini aldik parlamentonun, onlar da üçte birini aldilar. arkasindan da biz tek basimiza iktidarimizi sürdürdük. Önce yüzde 34,5, sonra yüzde 47, sonra yüzde 50. Sonra düstü yüzde 40’lar civarina, tekrar yüzde 49,5’a çikti.
Ondan sonra sistem degisti. Artik partiler, ittifak yaparak milletvekili seçimine girebiliyorlar. kendi isimleriyle kendi amblemleriyle ama ittifak içerisinde.
Beri tarafta da Cumhurbaskanligi seçiminde de ayrica birbirlerini destekleyip ittifak yapabiliyorlar. Bu sistem MHP ve Anavatan Partisi’nin benim olmadigim dönemdeki parlamentodan geçirdigi ve sonra da referanduma gidildigi zaman halkin kabul ettigi bir sistem.
Halk kabul ettikten sonra bizim bunu elestirmemizin, bu tarafi yanlisti, bu tarafi dogruydu dememizin hiçbir faydasi yok.
“ERDOGAN VE BAHÇELI SEÇIM ZAMANINDA OLACAK DIYORSA…”
Cumhurbaskanligi seçim sistemine dair, “Faydali oldu, zararli oldu. O (Erdogan) hala bu sistemin çok dogru olduguna inaniyor” diyen Arinç, erken seçim ihtimaline iliskinse sunlari söyledi;
Peki seçime giderler mi gitmezler mi… Seçime nasil gidilecegi de anayasada yeni sistemde belli. Cumhurbaskanimiz ve Bahçeli yani ittifak ortagi, seçim zamaninda olacak diyorsa, sizin seçim istemenizin bir anlami yok.
Yani yine onlarin biz seçime gidiyoruz demesi lazim. Çünkü muhalefetin öyle oy çogunlugu yok parlamento içerisinde. Bunun tersine bir karar almalari mümkün degil.
Bence bu tartismalarin disinda veya ittifaklarin adayi kim olacak… Bunlar günlük tartismalar. Aslinda ‘Türkiye nereye gidiyor, nasil gidiyor, önünüzü görebiliyor musunuz, daha sonrasinda ne olabilir, bu yönetim tarzindan Türkiye istifade eder mi, etmez mi?’ bunlarin tartisilmasi lazim.
“BEN ARTIK YOKUM”
“Cumhurbaskanligi hükümet sistemi 2017'den sonra degisti ve ben artik yokum” diyen Arinç, “2015 sonu, yani 2016'dan itibaren hiç partiyle ve hükümetle parlamentoyla iliskisi kalmamis bir insanim. Isterseniz emekli siyasetçi deyin. Sifatim ne olarak kaldi, eski meclis baskani, eski basbakan yardimcisi, bunlarin içerisinden bana en çok baskanim diyorlar. Ben de bundan memnun oluyorum. Parti içerisindeki birlikte çalistigimiz arkadaslarimin bir kismi agabey diyor, ondan da memnun oluyorum. Çünkü biz de agabeylik ve kardeslik iliskisi çok önemlidir. Baskalari bunu çok fazla bilmezler. Ben bunu bir saygi ifadesi olarak kabul ederim” ifadelerini kullandi.
Onlara göre iyi yaptiklarini düsünüyorlar ama ben iyi olan seyin kendileriyle istisare edildigi zaman dogruyu konusan aci da olsa hakikati söyleyen, onun iyiligini istedigi için dogru olani tavsiye eden insanlarda oldugunu düsünüyorum.
Ben böyle olmaya çalistim ama basarili olamadim. Sonunda yüksek istisare kurulundan da ayrildim. Kaldi ki orasi da icrai bir organ degil. istisare organiydi. Fikirlerimizi söylüyorduk.