Cumhurbaskanligi Kabine'si, Baskan Recep Tayyip Erdogan liderliginde toplandi.
Toplantida, ekonomide yasanan son gelismeler basta olmak üzere birçok konu kapsamli olarak ele alindi.
Baskan Erdogan, Kabine Toplantisi'nin ardindan önemli açiklamalarda bulundu.
Baskan Erdogan'in konusmasindan öne çikanlar su sekilde:
'BASARILI BIR ZIRVE OLDU'
'Geçtigimiz hafta Istanbul'da çok genis bir katilimla Türkiye-Afrika Ortaklik Zirvesi'ni gerçeklestirdik. Daha önce yaptigimiz iki zirvenin ardindan Afrikali liderleri bir kez daha ülkemize davet ettik. Hamd olsun öncekiler gibi basarili ve verimli bir zirve oldu. Arkadaslarimizla bölgesel konulari ve ikili iliskileri degerlendirme firsatimiz oldu. Liderlerle bas basa görüsmeler yaptik. Kitanin, önümüzdeki 5 yilda güvenlik, saglik ve tarim kapasitelerinin güçlendirilmesine yönelik atilabilecek adimlari ele aldik. Afrika ile ticaretimizi 5,4 milyar dolardan 30 milyar dolara çikardik.
'BIZ AFRIKA'YI, 21. YÜZYILA DAMGA VURACAK BIR GÜÇ OLARAK GÖRÜYORUZ'
Önce hedefimiz, ticareti 50 milyar, ardindan 75 milyar dolara çikarmaktir.
Biz Afrika'yi bir sorun olarak görmüyoruz. Bilakis, 21. yüzyila damga vuracak bir güç olarak görüyoruz. Tarihinde sömürgecilik gibi bir ayibi olmayan ülke olarak, kazan-kazan anlayisiyla iliskilerimizi gelistirmeye çalisiyoruz. Türkiye-Afrika Ortaklik Zirvesi'nin hayirlara vesile olmasini diliyorum.
TBMM'DEKI BÜTÇE GÖRÜSMELERI
TBMM Genel Kurulu'ndaki görüsmeleri geçtigimiz cuma günü tamamlayarak kabul edilen 2022 yili bütçesinin ülkemize ve milletimize hayirli olmasini diliyorum. Oldukça uzun ve zorlu geçen bir süreç oldu. Bu yilki görüsmeler toplam 385 saati askin sürmüstür. Bütçemiz 67 stratejik programla, Türkiye'yi ihracat, yatirim yoluyla büyütmeye katki saglayacak. Yesil Kalkinma Devrimi'na uygun adimlari da içeren bütçemiz yenililkçi yönleriyle ön plana çikmaktadir.
'HER ALANDA DÜNYAYA DUDAK ISIRTACAK ADIMLAR ATTIK'
Türkiye yüzde 5,1'lik büyüme göstermis bir ekonomiye sahiptir. Her yil ekonomimizi büyüterek Cumhuriyet tarihinde görülmemis bir basariya imza attik. 2020 yilinda yüzde 1,8 büyüdük. Istihdamimizi 19 milyondan 29 milyona yükseltmek suretiyle milletimizin is ve as sahibi olmasini sagladik. Egitimde, saglikta, enerjide, tarimda ve dis politikada... Tüm dünyada her alanda herkese dudak isirtacak adimlari attik.
Bu süreçte hangi engellerle karsilastigimizi en iyi aziz milletimiz biliyor. Nice engeli asarak ülkemizi bugünkü seviyesine getirdik. Türkiye'yi dünyanin en iyi 10 ekonomi arasinda sokarak küresel ligin en üst seviyelerine çikarmaya çalisiyoruz.
'TÜRKIYE'YI EKONOMIDE AYNI BASARIYA ULASTIRACAGIZ'
Türkiye'yi ekonomide de ayni basariya ulastirmaya kararliyiz. Fahis fiyat artislarinin yol açtigi sikintilar elbette hepimizin canini yakiyor. Bu sikintilarla basa çikabilecek iradeye biz ahibiz. Hükümet olarka gerekli adimlari atiyoruz. Stokçuluk ve fahis fiyatlarla ilgili bakanlikalrimiz ve ilgili kurumlarimiz harekete geçmistir. Meclisimiz de stokçulara agir cezalar içeren kanunu kabul ederek buna katki sagladi.
ASGARI ÜCRET AÇIKLAMASI
Asgari ücrette yüzde 50'nin üzerinde artis yaparak 4250 liraya çikardik. Gelir ve damga vergisini kaldirarak isverenlerimizin yükünü 450 lira azalttik. Yeni asgari ücretin isverenlerimize, çalisanlarimiza hayirli olmasini diliyorum.
'YENI ARAÇLARI DEVREYE ALIYORUZ'
Kurdaki dalgalanmalari durdurmak için serbest piyasa ekonomisi içinde yeni araçlari devreye aliyoruz.
Tasarruflar degerlendirirken kurdaki yükselisten kaynaklanan kaygilarini gidermek isteyen vatandaslarimiza yeni bir finansal alternatif sunuyoruz.
Bundan sonra hiçbir vatandasimizin 'kur daha yüksek olacak' diye mevduatini Türk lirasindan dövize geçirmesine ihtiyaç kalmayacak.
Döviz kurundaki dalgalanma sebebiyle fiyat vermekte zorlanan ihracatçi firmalarimiza dogrudan Merkez Bankasi araciligiyla ileri vadeli kur rakami verilecek.
Dolardaki artis TL mevduatlarina yansitilacak. Kur getirisi mevduat kazancinin altinda kalirsa aradaki fark dogrudan vatandasimiza ödenecek.
Sirketler tarafindan yapilacak temettü ödemeleri üzerindeki stopaji yüzde 10'a indiriyoruz.
Bireysel emeklilik sistemimizin cazibesini artirmak için devlet katkisi oranini yüzde 5 daha artirarak yüzde 30'a çikartiyoruz.
KIT'lerden bütçeye aktarilan gelir paylari endeksli kamu borç senetleri çikarilarak yatirimcilarin Türk lirasi bazli varliklara yönelimi tesvik edilecektir.
MEMURLARA MÜJDE
Asgari ücretin gelir ve damga vergisinden muaf olmasi uygulamasini tüm çalisanlarimizi kapsayacak sekilde genisletmistik. Memurlarimizi da bu kapsama dahil ederek, fiilen ücretlerinin artmasini sagliyoruz.
BES'TE DEVLET DESTEGI ARTIYOR
BES'te devlet katkisi oranini yüzde 5 artirarak yüzde 30'a çikariyoruz. Faizdeki son indirimle beraber birkaç ay sonra enflasyon da düsmeye baslayacaktir.
Katma deger vergisini yeniden düzenliyoruz. Amacimiz kayit disi ekonomiyi azaltmak, is ve yatirim ortamini iyilestirmek, ihracati özendirmek, firmalarimizin KDV iadesi yoluyla finansmana hizla erisimini saglamaktir.
Sirketler tarafindan yapilacak temettü ödemeleri üzerindeki stopaji yüzde 10'a indiriyoruz. Yatirim ve fon kazançlari kurumlar vergisinden istisna olmasina karsilik diger fon kar paylari istisna disindaydi. Bu farkliligi ortadan kaldiriyoruz.
ÜLKEMIZDE 5 BIN TON ALTIN VAR
Ülkemizde yastik altinda 280 milyar dolar degere sahip 5 bin ton altin bulundugu bilinmektedir. Bu altinlarin finansal sisteme dahil edilerek ekonomiye kazandirilmasi için piyasa paydaslariyla birlikte yeni araçlar gelistirilecektir.
Kredi garanti fonu destegiyle uzun vadeli istihdami koruma ve destekleme isletme kredileri verilecektir. Ülkemizdeki istikrar ve güven iklimini güçlendirecek tüm tedbirleri ilgili kurum ve meclisimizle süratle hayata geçirecegiz.
Türkiye'ye geçmiste defalarca oldugu gibi küresel ekonominin yeniden yapilanma sürecinin disinda birakacak hiçbir oyuna itibar etmedik. Bir müjde de memurlarimiza vermek istiyorum.
Asgari ücretin gelir ve damga vergisinden muaf olmasi uygulamasini tüm çalisanlarimizi kapsayacak sekilde genisletmistik. Aldigi ücret ne olursa olsun tüm çalisanlarin asgari ücret kadar kazancinin gelir ve damga vergisinden muaf olmasini temin etmistir.
'IYI NIYETLE YAPILAN ELESTIRIYI SAMIMIYETLE DEGERLENDIRIYORUZ'
Memurlarimizin fiilen aldiklari ücretlerin artmasini sagliyoruz. Ekonomi programimiza yönelik her elestiriyi dikkatle inceliyor önüne arkasina bakiyoruz. Kur dalgalanmasi ve fahis fiyat artislardan cani yandigi için söylenen vatandaslarimizi anliyoruz, iyi niyetle yapilan elestiriyi samimiyetle degerlendiriyoruz.
Sureti haktan görünerek Türkiye'nin siyaset, diplomasi, güvenlikte oldugu gibi ekonomide de hak ettigi yere gelmesine yönelik sinsi çelmelere eyvallah etmiyoruz, etmeyecegiz. Ülkenin hayrina yapilan destek vermeyi bir kenara birakalim, yaptiklari riyakarligin bizim nezdimizde hükmü yoktur.
Geçmiste gazete ilanlariyla hükümet kurup, hükümet kurmuslarin iktisat kurallarina hizla dönülmeli diyerek karin agrisini gayet iyi biliyoruz. Dövizdeki akil disi yükselisi önlemek için Merkez Bankasi'nin müdahalelerine karsi kendilerince cinlik yapanlari dikkatle izliyoruz.
Kambiyo rejimi diye ülkesini ve milletini sirtindan hançerlemek için hangi sinsilikler pesinden kostuklarin farkindayiz. Açiklamalariyla, analiz adi altinda dolasima soktuklari artniyetli yorumlariyla milletimizi, ülkeleri gelecekleri konusunda kötümserlige sürüklemek isteyenleri dikkatle not ediyoruz.
Insallah ülkemiz hedefe bir adim daha yaklastiginda bu felaket tellali müfterilerin her dediklerini her sözlerini alinlarina yaftalayacagiz. Biz bu oyunu kendi kurallariyla oynayarak hedefimize ulasacagiz.
Amerika'ya, tüm Batiya baksinlar, su anda faiz poitikalari nasil çalisiyor onlarin faiz politikalari nasil çalisiyor onu görsünler. Çin'e baksinlar, Hindistan'a baksinlar. Amerika'ya bakiyorsunuz sifir faiz. Biz su anda faizdeki indirimle beraber evelallah birkaç ay sonra enflasyonda nasil düsmeye baslayacak hep beraber yasayacagiz.
TÜSIAD'A SERT TEPKI
Ey TÜSIAD, Siz hala iktidari nasil indiririz? hesabini yapiyorsunuz. Bir taraftan da Bay Kemal'le bir araya geliyorsunuz. Bunlar rüyadir rüya. Seçim Haziran 2023'te yapilacakti
FAIZ MESAJI
Ülkemizde durum bu iken dünyadaki vaziyet nedir? Dünya ekonomisinin yüzde 80'ini olusturan küresel güçler yakin tarihin en büyük kavgasini veriyor. Tüm büyük ekonomilerin amaci kendi ülkelerindeki istihdami korumaktir. Sürekli parasal genislemeye giden gelismis ülkelerin kendi aralarindaki görünmez savasin sebebi budur.
Çilginca para basan, faizleri sifira yakin ve hatta ekside tutan merkez bankasi bilançolari neredeyse milli gelir seviyesine çikaran bu ülkeler belirsizlik batagindan çikamadiklarini bizzat kendileri ifade ediyor.
Avrupa ülkeleri Avroya geçis sürecinde paralarini bir gecede yüzde 50 devalüve edilmistir. Hükümetlerimiz döneminde verdigimiz emekler, fedakarliklar sayesinde sanayimizi ayakta tutmayi, ticaretimizi ve ihracatimizi gelistirmeyi basardik. Dünya 90 trilyon dolari kamuya ait olmak üzere toplamda 220 trilyonu geçen borç bataginda yüzerken Türkiye'ye faizlerin yükseltmesini dayatmak insanlarin akliyla dalga geçmekten öte bir anlam tasimaz.
'DÖVIZ KURUNU ISTIKRARA KAVUSTURACAGIZ'
Salgin döneminde yasadigi saglik krizine ve toplumsal kirilmalara karsi yetersiz kalan, siyasi ve ekonomik konulara çözüm bulmakta zorlanan sisteme umut baglayanlari tüm bu hakikatleri görmeye davet ediyoruz. Mesela risk primlerinin yüksekliginin Türk ekonomisinin gerçekligi ile ilgisi olmadigini vicdan sahibi her iktisatçi teslim eder.
Üretim, inovasyon, yesil dönüsüm, dijital dönüsüm gibi konular öne çikarken eski dünyanin kaliplariyla ülkemizi degerlendirenler önce kendilerini yenilemelidir. Biz milletimize yeni bir vizyon öneriyoruz. Biz milletimize eski Türkiye aliskanliklari degil 2023 hedefleri, 2053 vizyonu dogrultusunda hizmet etmeyi sürdürecegiz.
Döviz kurunu istikrara kavusturacagiz, enflasyonu dizginleyecegiz. Sevgili milletim, biz sizi seviyoruz, size inaniyoruz, siz bize inanin. Bugüne kadar inandiniz, güvendiniz. 19 yil Türkiye'nin altyapi, üstyapisiyla Türkiye'nin nereden nereye geldigini gayet iyi biliyorsunuz.
'ABD VE AVRUPA TARIHLERINDE GÖRMEDIKLERI BIR ENFLASYONLA YÜZLESMEKTE'
Dünyadaki para bollugu önce maliyetleri, sonra fiyatlari arttirmaya baslamistir. ABD ve Avrupa yakin tarihinde görmedikleri enflasyon rakamlariyla yüzlesmestedir. Küresel metal, enerji, gida hammadde fiyatlarindaki son dönemde gözlenen asiri artisar, para bollugunin yol açtigi tehlikelerden kaçinmanin ürünüdür.
Sözde büyük ekonomiler kendi aralarindaki kavganin faturasini diger ülkelere kesmek istiyorlar. Bunun için yatirim, istihdam, üretim, ihracat, cari fazla, cari fazlayla büyüme diyoruz. Türkiye Cumhurbaskani olarak yatirimlari durduracak, istihdami azaltacak, ihracati engelleyecek hiçbir adimin atilmasina izin vermeyecegimi buradan bir kez daha ilan ediyorum.
ÖGRENCILERE BURS MÜJDESI
2021 yilinda 449 bin 355 ögrencimize burs, 1 milyon 32 ögrencimize kredi verdik. Her yil ortalama 150 bin yeni ögrenci burs almaya hak kazaniyordu. Bu yil yüzde 20 artisla 180 bin evladimiz burs imkanina kavusacaktir. Bu ülkede üniversite harçlarini biz kaldirdik.
Önümüzdeki yil bu rakamlari lisans ögrencilerinde 850 liraya, Yüksek Lisans ögrencilerinde 1700 liraya doktora ögrencilerinde 2550 liraya çikariyoruz.