Tarih: 12.12.2021 21:49
Doktorlar 4 gün boyunca is birakma karari aldi
Meclis'te görüsülen torba yasaya ek bir madde koyarak pratisyen hekimlere 2 bin 500, uzman hekimler ve dis hekimlerine ise 5 bin lira zam yapildigi duyuruldu. Düzenlemenin kabul edilmesiyle pek çok saglik çalisani sosyal medya hesabindan tepki gösterip is birakacagini söyledi. Basta ebe ve hemsire gibi hekim olmayan saglikçilar zam disi kaldiklari için düzenlemeyi elestirirken hekimler de nasil bir zam alacaklarini anlamadiklarini kaydetti.
SAGLIK KOMISYONU'NDA YENIDEN GÖRÜSÜLECEK
Saglikçilarin tepkisinin ardindan komisyona geri gönderilen 6 madde, Sanayi Komisyonu'nda görüsülerek kanun teklifinden çikarildi. Doktorlara yönelik zamla ilgili düzenleme, Saglik Komisyonu'nda yeniden görüsülecek.
SES: PAZARTESI GÜNÜ IS BIRAKILACAK
Saglik ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikasi (SES) Ankara Subesi Esbaskani Kubilay Yalçinkaya, haklarini almak için kararli olduklarini belirterek 13 Aralik Pazartesi günü sendikalarinin is birakma eylemi yapacagini açikladi.
PERSEMBE GÜNÜ TAM GÜN IS BIRAKMA EYLEMI
HEKIM-SEN'den yapilan açiklamada ise doktorlar, 14 Aralik Sali günü ve 15 Aralik Çarsamba günü yarim gün, 16 Aralik Persembe günü tam gün is birakma eylemi yapacak.
HEKIM-SEN'den yapilan açiklama su sekilde;
'Saglik Çalisanlarinin bunca fedakarliklarina ragmen,kaybolan haklarini vermek bir yana dursun her basamakta sahip olduklari özlük haklari günden güne eriyip gitmektedir. Hekimler, salginin özellikle basinda normal popülasyona göre 4-5 kat fazla sayida vefat etmis ama görev sehidi bile sayilmamislardir.
Malpraktis uygulamasi ve çikarilmak istenen kanun, hekimlere karsi kabul edilmesi mümkün olmayan haksizliklarla doludur. Saglik Bakanligi ve idari erkler tibbi konularda tibbi olmayan karar, yönetmelik, uygulama çikarabilmekte ama sahada çalisan hekimler ve temsilcilerinden hiçbir geri bildirim kabul etmeyip adeta 'Biz yaptik, oldu!' demektedirler.
En son imzalanan toplu sözlesmede, hekimlerin performans sisteminden kaynakli mali haklari diger saglik çalisanlari arasinda pay edilmis, hekimler bu SUT gelirleri ile ek ödeme alamaz hale getirilmislerdir. Bir hekim, ne kadar nöbet tutarsa tutsun, yaklasik olarak 4 günlük nöbet ücreti alabilmekte, 16 saatlik gece nöbeti için aldiklari ücretle gündelikli isçi bile çalistiramamaktadirlar. Ayni sekilde icap nöbetleri de böyledir.
30 gün icapçi olabilmekte , aldiklari icap ücreti hastaneye gelis gidis ücretine yetmemekte, ertesi gün poliklinik çalismalarina devam etmektedirler. Asistan hekimlere tutturulan nöbetler mesai saatleri ile 36 saate varabilmekte, meslektaslarimiz yorgunluktan eve dönüs yolunda elim trafik kazalarinda hayatlarini kaybedebilmektedirler. Dis hekimlerine keza ciddi haksizliklar yapilmakta, sanatlarini icra edemez duruma getirilmektedirler; hasta vatandaslarimiza ayrilan süreler tani ve tedavi için yetersiz kalmaktadir. Bununla beraber dis hekimlerimiz de diger hekimler gibi yoksulluk sinirinin altinda yasamak durumunda birakilmislardir. Hekimlere yapilan haksizlik öyle bir düzeydedir ki, ASM'lerde çalisan bir hemsire Acil Polikliniginde çalisan bir hekim kadar kazanabilir.
Son düzenlemelerle önümüzdeki subat ayinda da hastanede çalisan bir hemsire yine bir pratisyen hekim kadar maas alabilecektir. Biz, Hekimsen sendikasi olarak hemsirelerimizin aldigi ücreti çok bulmuyoruz ancak hekimlere verilen ücret kabul edilemez bir düzeye inmistir. Bir hekim sadece Tip Fakültesinde 3,2 kat bir mühendise göre fazla ders almaktadir, zorluk düzeyi ise çok katlarla yine fazladir. 'Aile Hekimligi Sözlesme ve Ödeme Yönetmeligi', daha önce de izahini yaptigimiz gibi o kadar büyük haksizliklarla doludur ki kabul edilebilirlikten çok uzaktir. Hekimlerin özlük haklarinda daha çok emekliliklerini içeren bir iyilestirme yapilmis, hemen tüm sendikalar bu iyilestirmeye karsi eyleme gitmislerdir. Bu durum tarihe, verilen bir hak düzenlemesine karsi yapilan ilk eylem olarak kayitlara girmistir.
Bu eylemlerin sonucu olarak, bu kismi iyilestirmeyi yapan 'Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu' yapilmasi planlanan düzenlemeyi iptal etmis ve bu iyilestirme teklifi geri alinmistir. Bugüne kadar hemen hiçbir talebimiz dikkate alinmamis, haklarimiz gasp edilmis, birçok hekim çalismak için yurtdisina gitmis, klinik tip uzmanliklari artik asistan alamayacak duruma gelmislerdir. Ülkemizde hekimler degersizlestirilmekte, haklari göz ardi edilmekte, sair saglikta çalisanlara denk tutulmaktadirlar.
'ACILLER AÇIK OLACAK'
Iste bu tüm hak kayiplari, degersizlestirilme, siklikla siddete maruz kalma, haksiz mal praktis uygulamasi, kabul edilemez özlük haklarinda ki kayiplar, yanlis idari uygulamalar nedeniyle Sendikamiz 14-15/12/2021 tarihlerinde ögleden sonralari yarim gün, 16/12/2021 tarihinde tam gün Acil Servis ve Poliklinikleri, Kovid, Pediatri, Gebe, Onkoloji, Hematoloji Poliklinikleri ve tüm yatan hasta servis çalismalari hariç tüm saglik kurumlarimiz da is birakma eylemi yapmak olarak Yönetim Kurulumuzca karar altina alinmisti.
Servis çalismalarini aksatmayacak sekilde nöbetçi hekim ve diger saglik çalisani bulundurmak sartiyla servis çalisanlari da eyleme katilabilir. Acil servis ve poliklinikler yesil triajli hastalara sadece ampirik ve olmasi gerektigi gibi polikliniklere yönlendirmek seklinde tedavi vereceklerdir. Bu kararimizin devletimiz, milletimiz, saglik teskilatimiz için hayirli olmasini umut ediyoruz.'
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —