Genç çiftçi projesiyle 5 yil önce 5 inekle hayvanciliga baslayan Mustafa Akyüz, suan 29 inekle taleplere yetisemedigini söyledi.
Trabzon'un Of ilçesindeki Yukari Kislacik Mahallesi'nde 5 yil önce 5 inekle süt hayvanciligina baslayan Mustafa Akyüz, hayvanlarini hazir yemle beslemesine ragmen ayda asgari ücretin en az 4 katini kazandigini söyledi. Jersey cinsi 29 inekle süt üretimi yapan Akyüz, talebin fazla oldugunu bunun için siparislere yetisemedigini söyledi. Ineklerinin sütünün yagli ve kaliteli olmasindan dolayi fazla talep gördügünü belirten Akyüz, isletmesinin her geçen gün daha fazla büyüdügünü dile getirdi. Hayvancilikla bire bir ilgilenildiginde zarar etme sansinin düsük oldugunu vurgulayan Akyüz, karinin her geçen gün arttigini söyledi. 2 tane damizlik boga, 3 keçi ile birlikte 34 hayvani bulunan Akyüz, hayvanlarin gübrelerini serasinda ve çay bahçesinde degerlendiriyor.
Hayvancilik isine baslamaya karar verdikten sonra hayvanlar için ahir yapmaya basladik. Ondan sonra esim üzerinden basvuru yaptik. Projemiz onaylandi. Bize 5 tane hayvan verildi. Bes inekle ise basladik. Suan 31 büyükbas hayvanimiz var. 29 tanesi sagmal inek. Iki tanesi damizlik boga. Süt ticaretiyle ugrasiyoruz. Meramiz yok. Hayvanlarimizi sürekli hazir yemle besliyoruz. Hazir yemle beslememize ragmen bu isten para kazaniyoruz. Biz bu ise baslarken 'hazir beslemeyle bu is olmaz' diyenler oldu. Bu isi yapmak isteyen hayvanlarla bizzat ilgilenmesi lazim. Kendin ilgilenmezsen bu is olmaz. Süt hayvanlari kolay hasta olabiliyor. Onun için sürekli ilgilenmek gerekiyor. Bu isi yapacak kisiler bu isle birebir ilgilenirse o zaman bu is yapilabilir. Bu isi hakkiyla yapanlar asgari ücretin üzerinde kazanç saglayabilir. Devletimizin vermis oldugu bir çok destek ve hibe var. Bu ise girecek arkadaslarimiz bu desteklerden yararlanabilir. Ben isimden memnunum para da kazaniyorum. Etrafima da para kazandiriyorum. Çünkü bu isin çok katma degeri var. Ben burada aylik bir asgari ücretin 4 katini kazanabiliyorum. Kardesimle beraber bu isi yapiyoruz. Yanimizda bir eleman çalistiriyoruz. Elemanimiza 4 bin 166 TL aylik ücret ödüyoruz. Eleman çalistirmamiza ve kardesimle bu isi ortak yapmama ragmen bu is beni fazlasiyla tatmin ediyor. Kis dönemlerinde süt üretimimiz biraz düsüyor. Kisin 260 litre yazin ise yaklasik 380 litre günlük süt üretimi yapabiliyoruz. Türkiye olarak üretimimizi artirmaliyiz. Bunun için imkanlarimiz, arazilerimiz mevcut. Bizim yaptigimiz tarzda isletmelerin sayisi son dönemlerde artmaya basladi. Bunlarin sayisi arttikça fiyatlar yükselmeyecektir, en azindan sabit kalacaktir. Isimi severek yapiyorum. Sevmezseniz yapamazsiniz. Zarar ediyoruz bu islerden diyenler oluyor. Ben sahsen buna katilmiyorum. Her geçen gün isletme olarak büyüyorum. Zarar ettigimi anladigim anda bu isi yapmam. Satmadigimiz sütlerden tereyagi ve peynir de yapiyoruz. Eski usul dogal olarak tereyagi ve peynir yapiyoruz. Ürünlerimiz kaliteli oluyor. Çok talep oluyor. Yetistiremiyoruz. 29 hayvana bir 29 daha eklesem tereyagi ve peynire yetistiremem. Süt sattigimiz için tereyagi ve peynire yetisemiyoruz. Of, Sürmene ve bize yakin oldugu için Rize'nin Iyidere ilçesinde ürünlerimizi satiyoruz. Hayvanlarimizdan çikan gübreleri sebze seramizda ve çay bahçelerimizde degerlendiriyoruz. Fazla olan gübreleri ise satisa sunuyoruz' dedi.
Trabzon HABERI