Covid-19 ile en sik karistirilan özelikle bu mevsimde grip enfeksiyonu oldugunu belirten Iç Hastaliklari Uzmani Dr. Asena Serap Yalçinkaya, “Influenzada (Grip) yine üst solunum enfeksiyonu yapan bir viral ajandir. Bazen Covid-19 hastalari grip olmusum diye gelebiliyor. Grip olanlar acaba Covid miyim diye karsimiza çikabiliyor. Bu asamada insanlara önerim kendileri teshis koymasindan ziyade özelikle bir hekime basvurmalaridir” dedi.
Elazig Mediline Hastanesi Iç Hastaliklari Uzmani Dr. Asena Serap Yalçinkaya, kis aylarinda özellikle çok karistirilan Covid-19 ile üst solunum yolu enfeksiyonlari hakkinda bilgi verdi.
Günümüzde Covid-19 ile influenza enfeksiyonunun çok karistirildigini vurgulayan Uzm. Dr. Asena Serap Yalçinkaya, “Poliklinigimizde üst solunum yolu enfeksiyonlari olarak en sik Covid-19, influenza ve atipik bakteriler görülüyor. Biz bu üç enfeksiyonu biraz derinlemesine irdelenecek olursak, Covid-19 zaten 2 yildir bahsettigimiz bulgularla karsimiza geliyor. Yeni varyant konusunda ülkemizde bir klinik deneyim yok. Onu zamanla gözlemleyip görecegiz. Covid-19 ile en sik karistirilan özelikle bu mevsimde girip enfeksiyonudur. Biraz bundan bahsetmek istiyorum. Influenzada yine üst solunum enfeksiyonu yapan bir viral ajan. Covid ile benzer bulgularla karsimiza geliyor. Özelikle halk tarafindan Covidle çok karistirilabiliyor. Bazen Covid hastalari influenza yani grip olmusum diye gelebiliyor. Veya grip olanlar acaba Covid miyim diye karsimiza çikabiliyor. Bu asamada insanlara önerim kendileri teshis koymasindan ziyade özelikle bir hekime basvurmalari” seklinde konustu.
Bunlarin yaninda sikça karsilastigi bir diger enfeksiyon olan atipik enfeksiyona deginen Uzm. Dr. Asena Serap Yalçinkaya, “Viral enfeksiyonlarin yaninda en çok karsilastigimiz diger bir grup bakteriyel enfeksiyonlar. Bu mevsimde gördügümüz bakteriyel enfeksiyonlar bizim atipik dedigimiz enfeksiyonlar oluyor. Bunlarda aslinda biraz viral enfeksiyonlari taklit edebiliyorlar. Burada bazi klinik bulgular var. Hekimin ayirt edebildigi. Ates, fiziki muayene, bulgular, klinik ve laboratuvar testler. Biz hastalari muayene ediyoruz ve daha sonra gerekli laboratuvar testleri istiyoruz. Gerekirse akciger filmi çektiriyoruz ve buna göre bakteriyel viral ayrimi yapiyoruz. Tedavi olarak farkli moderniteler içeriyor” diye konustu.
Enfeksiyon çesitlerinin tedavileri için nasil bir yol izlediklerini aktaran Dr. Yalçinkaya, “Viral enfeksiyonda eger etkene sipesifik bir antiviral tedavi varsa basliyoruz. Bunun disinda destek tedavileri veriyoruz. Hastaya istirahat öneriyoruz. Dengeli ve yeterli beslenme öneriyoruz. Bakteriyel enfeksiyondan süphelendigimiz durumda da o etkene yönelik uygun bir grup antibiyoterapi basliyoruz. Covid tedavisinde zaten bakanligin önerdigi bir Covid tedavi protokolü var onu uyguluyoruz. Tabi biz bu asamada hastalara özelikle su anda 3 grup enfeksiyon çok görüldügü için kendi kendilerine teshis koymamalarini, tani ve tedavi de geçirmemeleri açisindan bir uzmana basvurmalarini öneriyoruz. Evde de yine düzenli uyku, bol C vitamini ve yatak istirahati öneriyoruz” seklinde konustu.
Elazig HABERI