“Söz Yetenekte” projesi kapsaminda düzenlenen yarismanin kazananlari, sahada ilk olarak Covid-19 testine tabi tutuldu. Katilimcilar, Akkuyu Nükleer A.S. uzmanlarinin kurallarla ilgili bilgilendirmesinin ardindan Türkiye'nin ilk nükleer santralinin santiyesini gezdi. Yarismanin kazananlari, nükleer santral için malzeme ve büyük boyutlu ekipmanlarla yüklü gemilerin geldigi dogu deniz kargo terminalinin yani sira, derin su sogutma suyu tahliye sisteminin çapi 2 ila 3 metre arasinda degisen devasa borulari için kurulan geçici depolama alanini ziyaret etti. Katilimcilar ayrica deniz seviyesinden 200 metre yükseklikte bulunan seyir terasini da ziyaret ederek, insaat alanini kusbakisi izleme firsati buldu.
Gezinin ardindan Iletisim Müdürlügü çalisanlari misafirlere 'Nükleer Enerji ve Akkuyu NGS Projesi' konulu bir sunum yaparak, çagdas nükleer santrallerin çalisma prensipleri ve güvenlik sistemleri hakkinda bilgi verdi.
Katilimcilar, düzenlenen teknik gezinin ardindan ziyaretle ilgili izlenimlerinin yaninda, Akkuyu NGS projesi ve nükleer enerji ile ilgili görüslerini de paylasti.
“GELECEKTE ÜLKEMIZDE DAHA ÇOK NGS GÖRMEYI ISTERIM”
Kocaeli Üniversitesi Insaat Mühendisligi Bölümü ögrencisi Furkan Uzungüngör, NGS sahasindaki gezide kendisini en çok etkileyen seyin projede istihdam edilen insan sayisinin fazlaligi ve 4 üniteden 3’ünde ayni anda çalismalarin sürmesi oldugunu belirtti. Uzungüngör, “Ülkemizin çok yakinda gelecegin enerjisi olan nükleer enerjiyi kullanmaya baslayacagini kendi gözlerimle gördüm. Bu proje, çevrenin korunmasina yönelik nükleer enerjinin ayni zamanda kömür ve dogal gazla karsilastirildiginda artan elektrik talebi sorununa da çok daha iyi bir çözüm oldugunu açik bir sekilde teyit ediyor. Gelecekte ülkemizde daha çok NGS görmeyi isterim” diye konustu.
“ESSIZ BIR DENEYIM OLDU”
Kahramanmaras Sütçü Imam Üniversitesi Insaat Mühendisligi Bölümü ögrencisi Halil Ibrahim Dilik de “Farkli ülkelerden çok sayida insanin çalistigi bir nükleer santralin insaat sahasinda teknik geziye katilma firsatim oldugu için çok mutluyum. Gezi sirasinda nükleer enerji ile ilgili tüm sorularimin cevaplarini aldim. Ben insaat mühendisligi ögrencisiyim, bu nedenle bu kadar büyük bir insaat projesini kendi gözlerimle görmek benim için essiz bir deneyim oldu. Bu geziden sonra kendime yeni bir hedef koyarak, profesyonel kariyerimi Türkiye için önemli olan büyük bir projeye adamaya karar verdim” ifadelerini kullandi.
Ankara Bilkent Üniversitesi Kamu Yönetim ve Siyaset Bilimi Bölümü ögrencisi Atakan Has ise geziyle ilgili olarak sunlari söyledi:
“Hem benim için hem de diger katilimcilar için bu gezi essiz bir deneyimdi. Çok az kisi bir nükleer santrali ziyaret etme sansi bulabilir. Insaatin büyüklügüne hayran kaldim. Türkiye’nin parlak gelecegine inaniyorum ve Akkuyu NGS Projesi bu inancimi artirdi. Akkuyu NGS enerji konusunda bagimsiz olmamiza birçok yönden yardimci olacaktir. Buraya gelmeden önce nükleer enerjinin çevre dostu bir enerji kaynagi oldugunu bilmiyordum. Karbon içeren yakitlarin yanmasinin dogaya ne gibi zararlar verdigini kendi deneyimlerimden bilirim ama nükleer santrallerin karbon emisyonuna neden olmadigini ve bu sayede doga için bir tehdit olusturmadiklarini ögrenmis oldum. Akkuyu NGS Projesinin tüm bu özellikleriyle tarihe geçecegine ve hem Türkiye’ye hem de tüm dünyaya örmek olacagina inaniyorum.”
KATILIMCILARIN AKKUYU NGS SAHASINA YAPTIKLARI ZIYARET, PANDEMI ÖNLEMLERI ÇERÇEVESINDE GERÇEKLESTIRILDI.
Cumhurbaskanligi Insan Kaynaklari Ofisi tarafindan yürütülen “Söz Yetenekte” programinin canli yayini 22 Ocak 2021 tarihinde Akkuyu NGS santiyesinde gerçeklestirilmisti. Yayin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanliginin resmi youtube kanalinin yani sira twitter ve periscope ile projenin resmi kanali www.ytnk.tv üzerinden de verilmisti. Sunuculugunu ünlü televizyon programcilarindan biri olan Oylum Talu’nun üstlendigi yayinin son bölümünde, izleyiciler 5 sorudan olusan bir bilgi yarismasina davet edilmisti. Bilgi yarismasinda sorulan sorulara dogru cevap veren ilk 10 izleyici, Akkuyu NGS insaat sahasinda düzenlenecek teknik geziye katilma sansini kazanmisti.