Ögretmenlerin gözü 20’nci Milli Egitim Sûrasi’nda Cumhurbaskani Tayyip Erdogan tarafindan açiklanan Ögretmenlik Meslek Kanunu’nda. Kanun çiktiktan sonra ilgili alt mevzuatlar güncellenerek, ögretmenler arasindaki sözlesmeli, kadrolu ayrimi kalkacak, maaslarina artis gelecek.750 bin kadrolu, 110 bin sözlesmeli ögretmen ile okul müdür ve müdür yardimcilarindan olusan 90 bin yöneticinin gözü kulagi önümüzdeki günlerde TBMM’de olacak. Bu kanunda öncelikle ögretmenligin bir kariyer meslegi oldugu öne çikarilirken, mesleki gelisim ve özlük haklari destekleniyor.Kanunda yüksek lisans yapanlarin uzmanlik, doktora yapanlarin da basögretmenlik sinavindan muaf tutulmasi planlanarak, akademik kariyer yapmalari destekleniyor. Kanun çiktiktan sonra ilgili yönetmelik degisecek ve kariyer düzenlemesi yenilenecek.
Ögretmenler bu kanunla tüm memurlarin adaylik sürecinden ayristiriliyor. Su anda ögretmenlik için performans degerlendirme süreci bulunuyor. Yani aday ögretmenlerin 60 is günü okula devam mecburiyeti var. Adaylik kaldirma sinavina girip geçtikten sonra da uzun ve zor bir süreç onlari bekliyor.Ögretmen olmak için üniversite sinavinda milyonlarca adayi eleyip, bir üniversiteye yerlesen ve sonra burayi bitirip, KPSS ve mülakat engellerini astiktan sonra atanan ögretmenlerin bu süreci yeni kanunla daha rahat hale getiriliyor. Kanunla, AKS (Adaylik Kaldirma Sinavi) kalkiyor. Onun yerine ögretmenleri meslege ya da çalistigi kuruma hazirlayan, hem oryantasyon hem de mesleki gelisim içeren bir süreç tanimlaniyor. Yani bu süreç eleme amaçli degil de gelisimi destek amaçli kullanilacak.Kanunda bir memur olarak devleti tanitan egitimlerin yani sira meslegin özelliklerini aktaran, adayi mesleki açidan güçlendirecek egitimler verilecek. Ögretmen adaylarina ilk üç ay ders görevi verilmeyecek. Eleme degil, mesleki gelisim süreci yasanacak. Adaylik süreci bir yildan az, iki yildan çok olmayacak.Ögretmen adayi, ögretmen, uzman ögretmen ve basögretmen tanimlarini önümüzdeki günlerde daha sik duyacagiz. Aday ögretmen meslege ilk adim atanlar için kullaniliyor. Aday ögretmenler yaklasik bir yil boyunca kendisi için tanimlanan egitim programlarini tamamlamak zorunda. Bu programi tamamlayanlarin ögretmenlik süreci basliyor.
10 yili dolduranlar gerekli egitimlerden geçip sinavda basarili olurlarsa “uzman ögretmenlik” sertifikasini alarak özlük haklarina kavusarak bir derece alacak. Maaslarina 1000 TL’lik ek zam gelecek. Ancak gerekli egitimleri alip, tezli ya da tezsiz ayrimi yapilmaksizin yüksek lisans yapanlar bu sinavdan muaf tutulacak. Su anda uzman ögretmenlik asamasina gelmis kidemi 10 yil ve üzeri olan 570 bin ögretmen bulunuyor.Basögretmenlik için sadece kidem yeterli degil, uzmanlik sertifikasi alinmasi gerekiyor. Sistemden önce uzman ögretmenler faydalaniyor. Uzmanlikta 10 yili dolduran ve basögretmenlik için aday olanlarin sayisi 75 bine yakin..Basögretmen olmak için de yine uzmanlik sertifikasi alip, gerekli egitimlerden geçip, basögretmenlik sinavina girilmesi gerekiyor. Ancak doktora yapanlar bu sinavdan muaf olacak. Basögretmenlik sertifikasi alanlarin maaslarina 2000 TL’lik ek zam verilecek.110 bin sözlesmeli ögretmenin merakla bekledigi kanunda sözlesmeli-kadrolu ögretmen ayrimi kalkiyor. Ögretmen tanimi geliyor. Getirilen tüm yenilikler sözlesmeli ve kadrolu ayrimi olmaksizin herkese uygulanacak.Sözlesmeli ögretmenlerin yer degisikligindeki belirsizlik kalkiyor. Sözlesmeli ögretmenler de kadrolu ögretmenler gibi disiplin hükümlerine tabii olacak.