Tarih: 02.12.2021 11:11
Dr. Zeydan: 'Soguk alginligi, bronsit ve zatürreye neden olabilir'
Medline Adana Hastanesi Iç Hastaliklari Uzmani Dr. Meriç Zeydan, soguk alginliginin küçük çocuklarda daha sik görüldügünü, bunun en büyük nedeninin kres ve okul gibi kapali mekanlarda çocuklarin virüsü sürekli birbirlerine bulastirdiklarini söyledi.
Soguk alginliginin insanlar arasinda görülen en yaygin ve bulasici hastalik türü oldugunu söyleyen Iç Hastaliklari Uzmani Dr. Meriç Zeydan, “Bu hastalik tedbir alinmayip ilerleme gösterirse bronsit hatta zatürre gibi ciddi problemlere neden olabilir” dedi.
Hastaligin hapsirma, öksürme ve burun akintisi yoluyla kolayca bulasabilecegini anlatan Dr. Meriç Zeydan, “Hastaliga sebep olan virüsler dis ortamda 2-3 saat civarinda canli kalabilirler. Bu nedenle virüsün bulasma ihtimali olan esyalar ellendikten sonra ellerin yüze sürülmemesi ve sabunlu su ile iyice yikanmasi önemlidir. Ayrica virüsler kapali ortamlarda ve toplu tasima araçlarinda uzun süre havada asili kalabildiginden mümkün oldugunca bu gibi yerlerde bulunmamaya özen gösterilmelidir” diye konustu.
Belirtiler korona virüs ile karisabiliyor
Zeydan, soguk alginligi belirtilerinin grip ve korona virüsün özellikle delta varyantinin belirtileri ile benzerlik gösterse de söz konusu hastaliklara göre çok daha hafif bir atlatilan hastalik oldugunu ifade ederek, “Kuluçka süresi 2 ila 3 gün sürer. Siklikla burun akintisi ile baslar. Bunu burun tikanikligi, hapsirik, öksürük, bogaz agrisi ve 37-38 derece hafif ates izler. Ayrica bireyde halsizlik ve kirginlik da görülebilir. Hastalik genellikle 1 hafta ila 10 gün içerisinde geçer” dedi.
Soguk alginliginin küçük çocuklarda daha sik görüldügünü bunun en büyük nedeninin ise kres ve okul gibi kapali mekanlarda diger çocuklarla yogun sekilde beraber olunmasindan kaynaklandigini anlatan Dr. Meriç Zeydan, “Çocuklar bu gibi yerlerde virüsü sürekli birbirlerine bulastirirlar. Bu nedenle yetiskinler yilda ortalama 2-4 defa soguk alginligina yakalanirken çocuklarda ise bu sayi 6-7’ye kadar yükselebilir” seklinde konustu.
Kronik hastaligi olanlar dikkat
Kisin KOAH ve astim hastalarinin soguk alginligina karsi daha dikkatli olmalari gerektigini ifade eden Dr. Meriç Zeydan, “Çünkü, özellikle risk altindaki bu kisilerde meydana gelebilen basit enfeksiyonlar çabucak zatürre ve bronsit gibi ciddi alt solunum yolu enfeksiyonlarina dönüsebilir. Bu nedenle KOAH ve astim gibi kronik hastaligi olanlarin doktorlarina danisarak grip ve zatürre asilarini aksatmamalari önerilir” dedi.
Yapilan çalismalarin bugüne kadar 200'ün üzerinde virüsün soguk alginligina sebep oldugunu gösterdigini söyleyen Dr. Zeydan, “Gelisen solunum yollari enfeksiyonlarinin yüzde 80'i virüslerden, geriye kalan kismi ise bakterilerden kaynaklanmaktadir. Ancak antibiyotikler sadece bakterilerin olusturdugu enfeksiyon hastaliklarinin tedavisinde kullanilir. Bu nedenle kisin solunum yolu enfeksiyonlarina yakalanan ortalama her 100 hastadan 80'inde antibiyotik tedavisine ihtiyaç duyulmaz” diye konustu.
HABERI
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —