Tarih: 23.11.2021 13:29
Orta kulak iltihabi tedavi edilmezse yüz felcine yol açabilir
Kulak Burun Bogaz (KBB) Uzmani Dr. Akif Islek, tedavi edilmedigi takdirde orta kulak iltihabinin yüz felcine yol açabilecegini belirtti ve önemli uyarilarda bulundu.
Acibadem Eskisehir Hastanesi’nde görev yapan KBB Uzmani Dr. Akif Islek, orta kulak iltihabinin yas gruplarina göre farkli bulgular gösterebilecegini belirterek hastaligin tedavi edilmedigi takdirde menenjit, apse, yüz felci, isitme kaybi ve vertigo gibi sonuçlar dogurabilecegini dikkat çekti.
“Her enfeksiyonda antibiyotik gerekmiyor”
KBB Uzmani Dr. Akif Islek, kulak agrisi, isitme kaybi ve kulak akintisi gibi belirtilerle kendini gösteren orta kulak iltihabinda yüksek ates de yasandigini belirterek “Genellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarinin ardindan ortaya çikan bu sikayetler bir iki gün içinde geçmiyorsa, isitme kaybi, bas dönmesi, çinlama ve kulak akintisi ortaya çikiyorsa mutlaka doktora basvurulmalidir. Her orta kulak enfeksiyonunu da antibiyotik vermek gerekmiyor. Agri kesici ve ates düsürücü kullaniliyor, sikayetlere bagli olarak tedavi seçenekleri degerlendiriliyor” diye konustu.
“Kulak zari delindiyse cerrahi uygulaniyor”
Orta kulak iltihabinin nedenlerinin yasa bagli degisiklikler olabildigine de dikkat çeken Dr. Islek, “Solunum yolu enfeksiyonlarinin yani sira Çocuklarda geniz eti büyümesi, yetiskinler de deviasyonlar ve östaki tüpü bozukluklari ve alerjiler orta kulak enfeksiyona neden olabiliyor” diye konustu. Kulak agrisi nedeniyle hekime basvuruldugunda öncelikle isitme testi ve kulak burun bogaz muayenesi gerektigini kaydeden Dr. Islek, söyle devam etti:
“Aradan birkaç hafta geçtigi halde sikayetler devam ediyorsa ve muayenede kulak zari deligi saptanmissa, bu deligin kendi kendine iyilesmesi için zaman vermek gerekir. Bu bazen alti ay sürebilir. Sonrasinda yapilan muayenede kulak zari deliginin kapanmadigini ve isitme kaybi oldugunu tespit edersek o zaman kulak cerrahisi uygulanir. Kulak cerrahisinin amaci orta kulagi disaridan koruyan kapali bir ortam olusturmak, isitmeyi düzeltmek ve iyilesmeyen enfeksiyonu ortadan kaldirmaktir. Hasta tedavi olmazsa, menenjit, apse, yüz felci, isitme kaybi, dengesizlik, vertigo ve kulak arkasinda apse gibi komplikasyonlara sebep olabilir.”
Kulak zari arkasinda gelisebilen ve kanserli olmayan anormal cilt büyümesi olarak tanimlanan kolesteatomun da orta kulak enfeksiyonuna yol açtigini kaydeden Dr. Islek, “Genelde bu kolesteatom dedigim çok nadir bir komplikasyondur. Genelde kulak zari deligi kalir ve bu da daha basit bir cerrahiyle düzeltilebilir” diye konustu.
Eskisehir HABERI
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —