Ingiliz arsivinde Mustafa Kemal Atatürk'ün 98 yil önce Le Temps gazetesinden gazeteci Paul Gentizon'a verdigi ve bugüne kadar bilinmeyen röportaji gün yüzüne çikti.
AK Parti Sanliurfa Milletvekili Doç. Dr. Halil Özsavli, Ingiliz Milli Arsivi'nde arastirma yaparken Atatürk’ün Le Temps gazetesine verdigi hiç bilinmeyen bir röportajina rastladi.
Büyük Izmir yangini ile ilgili arastirma yaparken Izmir Limani'nda demirleyen Ingiliz savas gemisi Curacoa'nin seyir defterine ulasan Özsavli, burada Atatürk ile yapilan röportaji buldugunu anlatti.
Röportajin, daha önce hiç yayimlanmamis olmasi ve Mustafa Kemal Atatürk’ün verdigi mesajlar açisindan kiymetli evraklar içerisinde.
Özsavli, Fransiz Le Temps gazetesinden gazeteci Paul Gentizon, 12 Subat 1923'te Atatürk ile yüz yüze röportaj yaptigini söyledi:
'Gentizon'un Atatürk ile yaptigi röportaji Curacoa adli Ingiliz savas gemisinin kaptanina rapor etmis. Kaptan bu bilgiyi alip seyir defterine islemis. Ben de bu röportaj acaba Le Temps gazetesinde yayimlanmis mi diye baktim. Dönemin Le Temps gazetesini buldum. Orada hiçbir sekilde çikmamis. Atatürk Arastirma Merkezi'ne sordum, kendim arastirdim, Mustafa Kemal'in bu röportaji kesinlikle hiçbir yerde bilinmiyor. Dolayisiyla bu röportajin ilk kez ortaya çiktigi ve daha önce yayimlanmamis oldugunu tespit ettim'
“Yeni Türkiye’nin tek hedefi tam bagimsizlik”
1,5 sayfalik röportajda üç kez 'Yeni Türkiye' ifadesi var.
Özsavli röportajda Atatürk’ün 'Kapitülasyonlari hiçbir kosul altinda kabul etmeyecegiz, bagimsizligimiz için savastigimiz 4 yil boyunca her zaman bunu gösterdik' sözlerinin yer aldigini söyledi:
“Fransizlarin bu konuda diger herkesten daha uzlasmaz olmasi beni sasirtti. Sahsimin ve ülkemin Fransa'ya karsi hissettigi duygular dostanedir. Fransiz hükümeti, bagimsizligimizi tehlike altina sokacak kosullari kabul etmemiz konusunda israrci olursa biz bu israrin dostane oldugunu kabul edemeyiz. Yeni Türkiye, diger milletler gibi yasamak istiyor. Biz yeni Türkiye'nin, ikinci bir Çin veya koloni addedilmesine karsiyiz. Biz köle olmayacagiz. Eylemlerimizi harekete geçiren tek sey, tam bagimsizliga olan talebimizdir ve Fransiz halki, tutumumuzun baska bir motivasyondan kaynaklandigini düsünmemelidir. Fransa ile iyi iliskiler kurmak istiyoruz çünkü iki ülkenin birçok müsterek çikari var. Bunlar karsilikli iliskiye dönüsürse bu, en yararlisi olacaktir. Eger olmazsa sonsuz güçlükler var olacaktir.”
Röportajda, özellikle Mustafa Kemal Atatürk, 98 yil önce yeni Türkiye'ye ve tam bagimsizliga vurgu yapiyor.